Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει κανείς για το Cabernet Sauvignon

Το Cabernet Sauvignon, του είδους Vitis Vinifera, αποτελεί πολυφυτεμένη ποικιλία παγκοσμίως και βρίσκει τις ρίζες του στο Bordeaux της Γαλλίας.

Από τις πιο διαδεδομένες ερυθρές ποικιλίες, το Cabernet Sauvignon συνηθίζει να «παντρεύεται» σε χαρμάνι με Cabernet Franc ή Merlot, όπως αποδεικνύει η παράδοση στο Bordeaux. Ιστορικά, αποτελεί διασταύρωση ανάμεσα σε Cabernet Franc (ερυθρή ποικιλία) και Sauvignon Blanc (λευκή ποικιλία). Όταν κάποιος επισκέπτεται την αμπελοοινική ζώνη της “Aριστερής Όχθης ‘’(Rive Gauche) στο Bordeaux, θα παρατηρήσει παλιά πρέμνα από την εν λόγω ποικιλία και δεν έχει άλλη επιλογή από το να απολαύσει μεγάλα κρασιά, μονοποικιλιακά ή σε χαρμάνι.

Μάλιστα μέχρι πρόσφατα, αποτελούσε την πιο πολυφυτεμένη ποικιλία παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Αδελαίδης (University of Adelaide) το 2013.

Παραδοσιακά, εκπλήσσει το έντονο χρώμα του, η «αγριότητα» του στυλ του, με έντονες τανίνες για γερούς ουρανίσκους και πολυπλοκότητα που μαρτυρά κρασί μακράς παλαίωσης. Κύριο χαρακτηριστικό αρωματικά είναι η ένωση μεθοξυπυραζίνη, υπεύθυνη για αρώματα μαύρου και πράσινου πιπεριού, μαύρου φραγκοστάφυλου και πιο σπάνια, πιπεριάς. Παρόλ’αυτά όσον αφορά τη συγκεκριμένη ποικιλία και τη σχέση της με την ένωση αυτή, χρειάζεται προσοχή κατά την αμπελοκαλλιέργεια, διότι σε μεγάλες ποσότητες στο κρασί μπορεί να αποκτήσει αρνητική χροιά: δίνει ανεπιθύμητα «πράσινα» αρώματα χορταριού. Επιστήμονες απέδειξαν ότι αυτό οφείλεται σε υπερβολική αύξηση του φυλλώδους μέρους του αμπελιού, αποτελεί επομένως παράγοντα εύκολα μεταποιήσιμο, για την παραγωγή κρασιών καλύτερης ποιότητας. Τέτοιου είδους χαρακτηριστικά μπορεί να εντείνονται επίσης από λάθος επιλογή της ημερομηνίας του τρύγου.

Παρολ’αυτά, είναι περιττό να πει κανείς ότι ανάλογα με τα κλιματολογικά και εδαφολογικά στοιχεία κάθε περιοχής ανά τον κόσμο, το κρασί υιοθετεί διαφορετικά χαρακτηριστικά, «υπεύθυνα» για τη μοναδικότητα του κάθε τόπου.

Είναι σημαντικό βέβαια να ληφθεί υπόψιν ότι οι μέθοδοι παραγωγής, οι παραδόσεις, τα κρασιά και τα σταφύλια εξήχθησαν από τις χώρες του Παλιού Κόσμου στο λεγόμενο Νέο Κόσμο, όπου επαναμελετήθηκαν και προσαρμόστηκαν με τον καιρό στις νέες συνθήκες. Cabernet Sauvignon θα συναντήσει κανείς στη Χιλή, την Καλιφόρνια, ακόμα και στη Κίνα, σε μεγάλες ποσότητες και επενδύσεις. Η Καλιφόρνια μάλιστα παράγει από τα καλύτερα Cabernet Sauvignon στο κόσμο. Tα καλύτερα Cabernet της Napa συνήθως έχουν αρώματα μαύρου φραγκοστάφυλου, ώριμου δαμάσκηνου, γλυκόριζας, σμέουρου και βατόμουρου. Ένα κρασί που διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά υποδεικνύει ότι το σταφύλι ήταν σε τέλεια ωριμότητα όταν τρυγήθηκε.

Μια ποικιλία που βρίσκει πρόσφορο έδαφος παγκοσμίως, δεν θα μπορούσε να λείπει από την Ελλάδα. Καλλιεργείται σχεδόν σε όλες τις αμπελοοινικές περιοχές, ενώ έχει δώσει δείγματα κορυφαίας ποιότητας στις περισσότερες από αυτές, όπως στο Μέτσοβο, στην Καβάλα, στη Δράμα, στη Χαλκιδική, στην Αταλάντη, στην Αττική και στη Μεσσηνία.

Στην Αττική, σε λίγο μεγαλύτερα υψόμετρα βέβαια που δικαιολογούν σε ένα βαθμό τη παρατήρηση αυτή, ενώ θα περίμενε κανείς Cabernet πολύ στιβαρά τανικά, τα σταφύλια συνηθίζουν να έχουν μέτριες τανίνες με μεγάλο όμως αρωματικό δυναμικό.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η ενδυνάμωση του ρόλου των μικρών οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας, που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος βρέθηκε προ ημερών στο...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.