Όλα τα μάτια στραμμένα στο Aglianico. Επιστήμονες από μια ομάδα ιταλικών πανεπιστημίων δημοσίευσαν μια μελέτη σχετικά με τα πιθανά οφέλη για την υγεία ενός ειδικά σχεδιασμένου συμπληρώματος που παρασκευάζεται από τα στέμφυλα του εμβληματικού σταφυλιού της Καμπανίας. Σύμφωνα με την εργασία τους, το Aglianico θα μπορούσε ενδεχομένως να γλιτώσει τους ασθενείς με διαβήτη από την τύφλωση.
Μάλιστα, σχεδόν το ένα τέταρτο των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 θα εμφανίσουν κάποια μορφή διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας (DR) μετά τη διάγνωσή τους. Η πάθηση οδηγεί σε υποβάθμιση του αμφιβληστροειδούς, με τελικό αποτέλεσμα την απώλεια της όρασης. Σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, είναι η κύρια αιτία προλήψιμης τύφλωσης σε ενήλικες.
Ενώ, οι φαρμακευτικές εταιρείες βρίσκονται σε αναζήτηση πιθανών θεραπειών, μια απίθανη απάντηση μπορεί να έχουν βρει οι ερευνητές, οι οποίοι συνεργάζονται με το ερευνητικό κέντρο Inventia Biotech-Healthcare Food Research Center στην Καμπανία. Η μελέτη που δημοσίευσαν πρόσφατα δείχνει ότι το Aglianico, ένα από τα πιο δημοφιλή σταφύλια της περιοχής για την οινοποίηση, μπορεί επίσης να έχει φαρμακευτικές ιδιότητες.
Πατεντάρισμα των πολυφαινολών
Η μελέτη ξεκίνησε με την απομόνωση ενός από τους πολλούς παράγοντες που συμβάλλουν στη διόγκωση του αμφιβληστροειδούς που προκαλείται από την DR: το οξειδωτικό στρες. Ένας βασικός παράγοντας καταπολέμησης του οξειδωτικού στρες τυχαίνει να είναι μια φυσική και πολύ κοινή ομάδα ενώσεων που βρίσκεται στους φλοιούς των σταφυλιών καθώς και στο ίδιο το κρασί: οι πολυφαινόλες. Οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια θρεπτική σκόνη από το σταφύλι Aglianico για να δουν αν η απομόνωση και η συγκέντρωση των πολυφαινολικών ενώσεων θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος του αμφιβληστροειδούς.
Εν συνεχεία, ο Ettore Novellino, καθηγητής φαρμακευτικής χημείας στο Πανεπιστήμιο Federico της Νάπολης, και ο Gian Carlo Tenore από το τμήμα φαρμακευτικής του πανεπιστημίου κατάφεραν να κατοχυρώσουν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 2023 το εκχύλισμα βυνοδεξτρίνης από πυρήνα σταφυλιού (MaGPE) ως αποδεδειγμένο αναστολέα του οξειδωτικού στρες για τη θεραπεία της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Σε αυτή την πιο πρόσφατη μελέτη, οι Novellino και Tenore επέκτειναν την έρευνά τους συνεργαζόμενοι με περισσότερους ερευνητές από γειτονικά πανεπιστήμια για την ανάπτυξη ενός ελαφρώς διαφορετικού διατροφικού σκευάσματος με βάση το MaGPE, με την ελπίδα ότι θα αποδειχθεί ότι έχει παρόμοιες φαρμακευτικές ιδιότητες για όσους πάσχουν από DR.
«Το MaGPE προέρχεται από σταφύλια Aglianico που συγκομίστηκαν και συλλέχθηκαν το φθινόπωρο του 2020. Για την παραγωγή του εκχυλίσματος πολυφαινολών, τα σταφύλια εκχυλίστηκαν με νερό στους 50°C, ακολουθούμενη από διήθηση, συγκέντρωση και διαδικασία ξήρανσης με ψεκασμό με μαλτοδεξτρίνες ως υποστήριξη για να ληφθεί μια λεπτή μικροενθυλακωμένη σκόνη», εξηγεί η ομάδα στη μελέτη της.
Όραμα αμπελώνα: 20/20
Μετά από μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο κλινική δοκιμή με 99 ασθενείς με DR, όπου περίπου στους μισούς συμμετέχοντες συνταγογραφήθηκε η σκόνη MaGPE ως συμπλήρωμα από το στόμα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα των συμμετεχόντων που έλαβαν την ένωση MaGPE είχε «βελτιωμένη οπτική οξύτητα, μείωση του κεντρικού πάχους του αμφιβληστροειδούς και σταθεροποίηση της αγγειακής αιμάτωσης (διόγκωση)», καθώς και άλλους δείκτες για μειωμένο οξειδωτικό στρες στον αμφιβληστροειδή. «Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η συμπληρωματική χορήγηση MaGPE μειώνει αποτελεσματικά το οίδημα του αμφιβληστροειδούς και το οξειδωτικό στρες, συμβάλλοντας στη βελτίωση των οπτικών αποτελεσμάτων σε ασθενείς με DR», κατέληξε η μελέτη.
Τέλος, σύμφωνα με τη μελέτη, η ένωση MaGPE συγκεκριμένα είχε συγκεντρωμένα επίπεδα ρεσβερατρόλης και κερκετίνης, δύο πολυφαινόλες με αποδεδειγμένες ικανότητες μείωσης του οξειδωτικού στρες στον οργανισμό. Η ανάπτυξη αυτών των θρεπτικών θεραπειών αποτελεί επίσης μια συναρπαστική νέα επιλογή για τους γιατρούς και τους ασθενείς που ελπίζουν να χρησιμοποιούν φυσικές ενώσεις, σε αντίθεση με τις ενώσεις που αναπτύσσονται στο εργαστήριο, για φαρμακευτικές θεραπείες.
ΠΗΓΗ: winespectator.com