Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα μικρόβια του εδάφους μεταβολίζουν τις ίδιες πολυφαινόλες που έχουν βρεθεί στο κρασί

Φρούτα, λαχανικά, ερυθρό κρασί και σοκολάτα, όλα πλούσια σε πολυφαινόλες, δηλαδή ενώσεις που απαντώνται στα φυτά ως αντιοξειδωτικά κατά του καρκίνου. Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόσβαση στα οφέλη που προσφέρουν για την υγεία αυτά τα τρόφιμα, με το ανθρώπινο σώμα να τα διασπά σε μικρότερες χημικές ενώσεις.

https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Eπιστήμονες μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Κολοράντο ήθελαν να ερευνήσουν αν τα μικρόβια μπορούν επίσης να διασπάσουν αυτές τις ίδιες πολυφαινόλες σε ”συστήματα” εκτός του ανθρώπινου σώματος, όπως είναι τα εδάφη, λόγω της ”άγριας δύσης” μικροβίων που περιέχουν.

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Kelly Wrighton έχει αποκαλύψει νέους δρόμους σχετικά με το ρόλο των πολυφαινολών στο μικροβιακό έδαφος, γνωστό ως ”μαύρο κουτί” λόγω της πολυπλοκότητάς του. Οι επιστήμονες έχουν μια θεωρία ότι τα εδάφη — όπως και το ανθρώπινο έντερο — μπορούν να αποτελέσουν πηγές τροφής για τα μικρόβια που ζουν εκεί. Αυτό θα μπορούσε να ανατρέψει την μακροχρόνια θεωρία ότι, υπό ορισμένες συνθήκες, τα μικρόβια του εδάφους δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις πολυφαινόλες και θα μπορούσαν έτσι να χρησιμοποιηθούν ως παγίδες άνθρακα για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

«Η μελέτη μας ανοίγει την πόρτα για περαιτέρω μελέτη του μεταβολισμού των πολυφαινολών και πώς αυτός ταιριάζει στους φυσικούς κύκλους άνθρακα», δήλωσε ο ερευνητής εδάφους Bridget McGivern, συγγραφέας στo άρθρο που δημοσιεύεται στο Nature Communications.

Η έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ (U.S. National Science Foundation) περιλάμβανε ακριβή έλεγχο των δειγμάτων εδάφους που υποβλήθηκαν σε υψηλής ανάλυσης αναλυτική χημεία στο εργαστήριο. Οι ερευνητές έθεσαν ως στόχο να αποδείξουν την ιδέα ότι τα μικρόβια στο έδαφος, κάτω από συνθήκες χωρίς οξυγόνο, πράγματι διασπούν τις πολυφαινόλες, πιθανώς απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα.

Τα πειράματα αυτά έρχονται αντιμέτωπα με τη μακροχρόνια θεωρία της «ενζυμικής κλειδαριάς», σύμφωνα με την οποία τα μικρόβια του εδάφους δεν μεταβολίζουν τις πολυφαινόλες όταν το οξυγόνο δεν είναι διαθέσιμο σε μέρη όπως είναι οι πλημμυρισμένοι υγρότοποι και έλη. Αν αληθεύουν οι προηγούμενες θεωρίες, αυτό θα σήμαινε ότι η φόρτωση εδαφών με αυτές τις ινώδεις ενώσεις θα μπορούσε να είναι ένας εύκολος τρόπος παγίδευσης άνθρακα.

 

Πηγή technology.org

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...

REPORTS

Το οικογενειακό οινοποιείο από την περιοχή Penedès της Ισπανίας, το ξακουστό Familia Torres ξαναπήρε την πρώτη θέση στην λίστα με το «Πιο Θαυμαστό Σήμα...

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...