Η Ιταλία εξάγει σήμερα περισσότερο κρασί στις ΗΠΑ από οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά οι παραγωγοί επιδιώκουν ολοένα και περισσότερο να διαφοροποιηθούν εν μέσω της εμπορικής αβεβαιότητας.
«Δεν έχει νόημα να λυπόμαστε τους εαυτούς μας. Θα πρέπει να θεωρηθεί ως ευκαιρία για την επιτάχυνση μιας νέας στρατηγικής εξαγωγών, με επίκεντρο εναλλακτικές και πιο σταθερές αγορές», δήλωσε ο Giovanni Busi, πρόεδρος της Consorzio Vino Chianti, μιας ένωσης που εκπροσωπεί τους παραγωγούς κρασιού Chianti στην περιοχή της Τοσκάνης.
Ο Τραμπ απείλησε το περασμένο Σάββατο να επιβάλει δασμούς 30% στις εισαγωγές από το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Αυγούστου, ασκώντας πίεση στην Ιταλία, η οποία εξήγαγε κρασιά, οινοπνευματώδη ποτά και ξύδι αξίας 2 δισ, ευρώ (2,3 δισεκατομμύρια δολάρια) στις ΗΠΑ πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας το ένα τέταρτο των παγκόσμιων πωλήσεών της, σύμφωνα με τον βιομηχανικό όμιλο Federvini.
Ο Busi προσδιόρισε τη Νότια Αμερική, την Ασία και την Αφρική ως βασικές αγορές για το ιταλικό κρασί, αναφέροντας τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη ως περιοχές με σημαντικό αναπτυξιακό δυναμικό.
Σημείωσε επίσης την αυξημένη ζήτηση στις ασιατικές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ιαπωνίας, του Βιετνάμ και της Ταϊβάν, τονίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες στρατηγικές προώθησης και διανομής.
«Η Αφρική και η Ινδία είναι επίσης περιοχές όπου η κατανάλωση κρασιού αρχίζει να εξαπλώνεται», πρόσθεσε, ενθαρρύνοντας τις δομημένες προσπάθειες διείσδυσης σε αυτές τις αγορές.
Ο Matteo Lunelli, Διευθύνων Σύμβουλος του παραγωγού αφρώδους οίνου spumante Gruppo Lunelli, συμμερίστηκε τις ανησυχίες του Busi, επισημαίνοντας ευκαιρίες στην Ιαπωνία, την Κίνα, την Κορέα, το Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη και τη Μέση Ανατολή, ενώ παράλληλα προσδιόρισε τον Καναδά ως μια αναπτυσσόμενη αγορά.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η πρώτη μας χώρα, τώρα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή σε άλλες περιοχές», δήλωσε ο Lunelli στην εφημερίδα la Repubblica.
Στο μεταξύ, οι παραγωγοί Prosecco, του κρασιού που παράγεται στις βορειοανατολικές περιοχές Veneto και Friuli, ανησυχούν βαθιά για την προοπτική νέων δασμών. Πωλούν περίπου 130 εκατομμύρια μπουκάλια κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες – περίπου το 30% των συνολικών εξαγωγών τους – αξίας σχεδόν 500 εκατομμυρίων ευρώ. «Η παρατεταμένη αβεβαιότητα επηρεάζει τις στρατηγικές επιλογές των εταιρειών, ελπίζουμε σε μια τελική και λογική απόφαση», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Consorzio Prosecco, Giancarlo Guidolin.
Στο ίδιο μήκος αναζήτησης νέων αγορών και η Ισπανία
Εν τω μεταξύ, σε όλη τη Μεσόγειο, οι Ισπανοί οινοποιοί εξετάζουν επίσης τον Καναδά ως πιθανή αγορά, μαζί με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, ελπίζοντας ότι οι αμοιβαίοι δασμοί στα αμερικανικά κρασιά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα κενό στην αγορά.
Ο Carlos Villar, διευθύνων σύμβουλος της κορυφαίας ισπανικής οινοποιίας Protos, δήλωσε ότι το Μεξικό ήταν ήδη η κύρια αγορά του και η Βραζιλία θα μπορούσε να ανοίξει εάν τελικά υπογραφεί μια ευρωπαϊκή εμπορική συμφωνία με τη Mercosur.
Ο Jose Luis Benitez, διευθυντής της Ισπανικής Ομοσπονδίας Οίνου FEV, δήλωσε ότι το Μεξικό ήταν μια καλή βραχυπρόθεσμη έως μεσοπρόθεσμη επιλογή, ιδίως για τα ισπανικά κρασιά Ribera del Duero, αλλά ως χώρα που παράγει όλο και περισσότερο το δικό της κρασί, θα έπαιρνε οποιοδήποτε πλεόνασμα μόνο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Ο Καναδάς ήταν μια καλή εναλλακτική λύση, είπε. «Ο Καναδάς έχει πει στην Ευρώπη ότι ενδιαφέρεται να αγοράσει τα κρασιά του επειδή δεν θα αγοράσει από τις ΗΠΑ», είπε. «Αυτό είναι ένα κενό που το ευρωπαϊκό κρασί θα μπορούσε να καλύψει».
Πηγή: Reuters
