Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Συστήνεται ξανά το Μοσχοφίλερο με παιχνιδιάρικη διάθεση

Με το ελαφρύ σώµα του να δηµιουργεί µια παιχνιδιάρικη διάθεση, τη γαργαλιστική οξύτητα και το πικάντικο τελείωµα, το Μοσχοφίλερο προσφέρει έναν πρωτόγνωρο εξωτισµό που δεν µπορεί παρά να συναρπάσει τον ουρανίσκο.

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Απολαυστικό και αναπάντεχο όπως κάθε ωραίο ταξίδι

Mια ερυθρωπή ποικιλία µε βασικό χαρακτηριστικό το ροδαλό χρώµα της φλούδας είναι το Μοσχοφίλερο, όπως προδίδει και το όνοµά του, το πιο αρωµατικό από την οικογένεια των Φιλεριών. Πυρήνας της καλλιέργειάς του είναι η Πελοπόννησος και ιδιαίτερα το οροπέδιο της Μαντίνειας, όπου καλύπτει το 85% των αµπελώνων. Εκεί, στα ορεινά κρύα εδάφη της περιοχής µεγαλουργεί δίνοντας τους λευκούς οίνους ΠΟΠ Μαντίνεια. Τα τελευταία χρόνια βέβαια τα µονοποικιλιακά ροζέ Μοσχοφίλερα αυξάνονται συνεχώς ενώ συµµετέχει και σε χαρµάνια οίνων. Αξίζει να σηµειωθεί ότι το Μοσχοφίλερο διατηρεί τη µοναδικότητά του τόσο όταν οινοποιείται µε την παραδοσιακή µέθοδο της Καµπανίας για να δώσει λεπτά αφρώδη κρασιά όσο και όταν -σε πολύ λιγότερες περιπτώσεις- καλείται να συµβιώσει µε τη δρυ.

Τα λευκά Μοσχοφίλερα έχουν σχεδόν διάφανο χρώµα µε γκρι ή σοµον ανταύγειες, µέτρια ή ακόµη και υψηλή οξύτητα και ελαφρύ σώµα. Τα αρώµατα είναι έντονα ανθικά µε το τριαντάφυλλο, το γιασεµί και τα άνθη λεµονιάς να κυριαρχούν αλλά και φρουτώδη µε εσπεριδοειδή και πράσινο µήλο. Τα ροζέ, από την άλλη, έχουν πιο φρουτώδη χαρακτήρα µε αρώµατα πετροκέρασου, ροζ γκρέιπφρουτ, γλυκολέµονου, κόκκινου τριαντάφυλλου, λουκουµιού και καραµέλας. Τέλος, τα αφρώδη ξεχωρίζουν για τη µοναδική φινέτσα και ισορροπία, καθώς συνδυάζουν υπέροχα τα αυτολυτικά αρώµατα µε τον ντελικάτο αρωµατικό χαρακτήρα και την οξύτητα της ποικιλίας.

Μια µοναδική έκφραση

Ανάδειξη και διεύρυνση των χαρακτηριστικών της ποικιλίας Μοσχοφίλερο µέσω ενός όψιµου τρυγητού, διαφοροποιώντας το αρωµατικό προφίλ αλλά και το βάθος της έκφρασής του.

Το σταφύλι για τη δηµιουργία της ετικέτας Noemvris µε την ιδιαίτερη προσέγγιση ωρίµασε έως τις 12 Νοεµβρίου 2022 στο πρέµνο, ενάµιση µήνα µετά το τέλος του τρυγητού για τις λοιπές δεξαµενές της Μαντίνειας. Ακολούθησε πίεση ολοκλήρου του σταφυλιού και παραλαβή του χυµού που οδηγήθηκε σε προζυµωτική απολάσπωση. Η διαδικασία περιλάµβανε κλασική λευκή οινοποίηση σε ανοξείδωτη δεξαµενή σε ελεγχόµενη θερµοκρασία µε εµβολιασµό ζυµών προς ανάδειξη των ποικιλιακών χαρακτηριστικών και παραµονή στις οινολάσπες µε περιοδική ανάδευσή τους για 13 µήνες πριν την εµφιάλωση. Σηµειώνεται ότι η πρώτη ύλη προέρχεται από ένα µοναδικό αµπελοτεµάχιο βιολογικής καλλιέργειας σε υψόµετρο 700 µ. στο νοτιοδυτικό τµήµα του οροπεδίου της Μαντινείας, µε επικλινές µε έδαφος που χαρακτηρίζεται ως αµµοαργιλώδες.

Noemvris 2022

Οινοποιείο: Οινοποιείο Μoρόπουλου

Οινολόγος: Λευτέρης Αναγνώστου

Περιοχή: Μαντίνεια

Ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο αρωµατικό προφίλ

Τα χαρακτηριστικά ανθικά αρώµατα της ποικιλίας αφήνουν χώρο για την έκφραση ενός πολύπλοκου προφίλ που χαρακτηρίζεται από νότες δυόσµου, κυδωνόπαστου, πικάντικων νύξεων (τζίντζερ) και εξωτικών ώριµων φρούτων. Το στόµα ακολουθεί τα αρωµατικά στοιχεία της µύτης µε περισσότερη έµφαση στο κυδώνι, ανανά, µέντα και λίτσι προσφέροντας ενέργεια. Η οξύτητα της ποικιλίας εξισορροπείται από τη λιπαρότητα και τη γλυκύτητα που παρουσιάζει το στόµα. Τα υπολειµµατικά σάκχαρα εξυπηρετούν, πέρα από την οργανοληπτική ισσοροπία, την τεχνική προσέγγιση των όψιµων τρυγητών.

Νέα µατιά στο σύµπαν του Μοσχοφίλερου

Η τεχνική διαχείριση του Γιάννη Τσέλεπου

Ο Γιάννης Τσέλεπος με τα παιδιά του Άρη και Ανδριανή

Πληθωρικά αρώµατα λουλουδιών, εσπεριδοειδών και λεµονανθών µεγάλης έντασης. Ένα κρασί, ΠΓΕ Αρκαδία, που γευστικά χαρακτηρίζεται από πλούσιο σώµα σε αρµονία µε την οξύτητά του. Η πρώτη ύλη προέρχεται από αµπελοτόπι στις Ρίζες Αρκαδίας σε υψόµετρο 750 µ. Σύγχρονη τεχνολογική οινοποίηση µε τη µέθοδο της «προζυµωτικής εκχύλισης» στους 10°C. Μερική ποσότητα του οίνου εισάγεται εντός ανοξείδωτων δεξαµενών, άλλο ένα µέρος εντός αµφορέων και το υπόλοιπο εντός µεγάλων δρύινων βαρελιών τύπου «foudres» όπου πραγµατοποιείται  και ολοκληρώνεται η ζύµωση. Το κρασί παραµένει και ωριµάζει µαζί µε τις λεπτές λάσπες του για τέσσερις µήνες περίπου. Σερβίρεται στους 9-11ο C. Παλαιώνει για 3 έως 5 χρόνια.

Blanc de Gris 2023

Οινοποιείο: Κτήμα Τσέλεπου

Οινολόγος: Γιάννης & Άρης Τσέλεπος

Περιοχή: Αρκαδία

Άρωµα από παλαιά κλήµατα

Ένα κρασί που ξεχωρίζει για τη φρεσκάδα και τον φρουτώδη χαρακτήρα το Μοσχοφίλερο Νικολάου

Ο Δημήτρης Νικολάου

Η πρώτη υλη προέρχεται  από τους ιδιόκτητους αµπελώνες 8 στρεµµάτων της οικογένειας Νικολάου, αποκλειστικά  βιολογικής γεωργίας, στην περιοχή Παλαιόπυργος Μαντινείας, µε  ηλικία αµπελιών 60 έτη. Τα επιλεγµένα αµπελοτεµάχια έχουν υπέδαφος αργιλοπηλώδες και προσανατολισµό  δυτικό µε απόδοση περί τα 600 κιλά ανά στρέµµα. Τα σταφύλια  που προορίζονται γι’ αυτό το κρασί συλλέγονται µε το χέρι όταν έχουν φτάσει στο επιθυµητό επίπεδο φαινολικής και αλκοολικής ωρίµανσης. Ψύχονται στους 4οC και πραγµατοποιείται κρυοεκχύλιση στους 8οC για 4ώρες. Χρησιµοποιώντας µόνο τον πρόρωγο, λαµβάνει χώρα η αλκοολική ζύµωση σε ανοξείδωτες δεξαµενές ελεγχόµενης θερµοκρασίας στους 17οC για την ανάδειξη όλου του αρωµατικού χαρακτήρα της ποικιλίας. Το αποτέλεσµα είναι ένα κρασί όπου οι νότες ροδοπετάλων και εσπεριδοειδών συνδυάζονται µε την έντονη οξύτητα και τη µακρά επίγευση ταιριάζοντας ιδανικά µε τη µεσογειακή αλλά και την ασιατική κουζίνα.

Μοσχοφίλερο Νικολάου 2023

Οινοποιείο: Κτήμα Νικολάου

Οινολόγος: Δημήτρης Νικολάου

Περιοχή: Νεμέα

Υπόσχεση για µία τέλεια µέρα

Είναι η ετικέτα Γεωµετρία Μοσχοφίλερο µε πλήρως ανανεωµένη εµφάνιση αλλά σταθερή ποιότητα και γεύση

Συµπληρώνοντας 78 χρόνια διαδροµής το οινοποιείο της οικογένειας του Σπύρου Λαφαζάνη στη Νεµέα πραγµατοποίησε ένα ολιστικό rebranding, το οποίο περιέλαβε και τις καταξιωµένες ετικέτες του, όπως η σειρά Γεωµετρία, στην οποία ανήκει και το µονοποικιλιακό Μοσχοφίλερο.

Μια ετικέτα, που δηµιουργήθηκε το 2016, κεφαλαιοποιώντας τη δυναµική ανερχόµενων ποικιλιών του ελληνικού αµπελώνα και συνεχίζοντας σταθερά να εντυπωσιάζει µε το άκρως ελκυστικό νέο packaging, την κορυφαία ποιότητά της και τον γοητευτικό αρωµατικό της χαρακτήρα. Μία εκδοχή του Μοσχοφίλερου που «υπόσχεται» να συντροφεύσει είτε by the glass είτε µε αγαπηµένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας.

Η πρώτη ύλη, που προέρχεται από τους ιδιόκτητους αµπελώνες της οικογένειας αλλά και από συνεργαζόµενους παραγωγούς απευθείας από τη Μαντινεία, διαλέγεται σταφύλι προς σταφύλι χειρωνακτικά και παράγεται µε τις πλέον σύγχρονες πρακτικές οινοποίησης και τη φιλοσοφία της βιώσιµης καλλιέργειας. Παντοτινός γνώµονας της φιλοσοφίας των καλλιεργητικών τεχνικών του Σπύρου Λαφαζάνη είναι ο σεβασµός προς το περιβάλλον και εργαλεία του τα «πράσινα µέσα» που αξιοποιεί.

Geometria Moschofilero 2023

Οινοποιείο: Lafazanis Winery

Οινολόγος: Βασίλης Λαφαζάνης

Περιοχή: Νεμέα

 

Φωτογραφίες: Στάθης Μπίρμπας

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η οινοποιία Αμπελόεις από την Φωλιά Καβάλας, αποτελεί πλέον μέλος της ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδας».

REPORTS

Ενθαρρυντικά ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη για το α’ εξάμηνο του 2024, με την οινοποιία να αυξάνει τον κύκλο εργασιών...

REPORTS

Στα 9.739.729,30 έφτασε ο κύκλος εργασιών της Οινοποιίας Μαλαματίνα για το 2023, με την εταιρεία να σημειώνει άνοδο της τάξεως του 34,36%, έναντι των...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στην εκδήλωση θα φιλοξενηθεί η πλήρης γκάµα δενδροκοµικών τρακτέρ της Landini, ενώ θα πρωταγωνιστεί το ολοκαίνουργιο Landini Rex Dynamic όπου θα παρουσιαστεί για πρώτη...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε δύσκολη εξίσωση που απαιτεί να συνεκτιµηθούν πολύ περισσότεροι παράγοντες, από την προφανή ανάγκη να ληφθούν άµεσα µέτρα για το µετριασµό των επιπτώσεών της,...

REPORTS

Η ώρα που ο τρύγος πλησιάζει στο τέλος του, θα είχε ενδιαφέρον µια ανασκόπηση, όχι µόνο γι’ αυτά που επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες αλλά...

REPORTS

Στην κυριότητα του Kτήματος ΑΛΦΑ πέρασε το εμβληματικό οινοποιείο Μπουτάρη, επεκτείνοντας την δραστηριότητα της εταιρείας στον ΠΟΠ Αμύνταιο και την ΠΟΠ Σαντορίνη και εδραιώνοντας...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Δελτίο φυτοπροστασίας εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου με στόχο την ενημέρωση των αμπελουργών της περιοχής και την σύσταση να...