Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σύμπραξη οινοποιείων για να αναδειχθεί η ψυχή του ΠΟΠ Γουμένισσας με ενιαίο brand

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα, την πανέμορφη κωμόπολη με τη μακραίωνη ιστορία που είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Πάικο, θα έχουν έναν ακόμη πολύ καλό λόγο για να αδημονούν να την επισκεφτούν.

Δίπλα στη ξεχωριστή τοπική γαστρονομία, τη μακρά οινική παράδοση, τα επιβλητικά μοναστήρια και τα αξεπέραστα χάλκινά της -στοιχεία που το καθένα ξεχωριστά είναι ένα κομμάτι από τη ψυχή της Γουμένισσας- από φέτος έρχεται να προστεθεί μια νέα γιορτή, που θέλει να αναδείξει όλες αυτές τις επιμέρους… χάρες της, σε μια ολοκληρωμένη ανοικτή πρόταση – πρόσκληση για επίσκεψη, προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Μια πρώτη… γεύση από το πλήρες «πακέτο» Γουμένισσας, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν όσοι βρέθηκαν στο ξενώνα Δημοσθένης της κωμόπολης, το περασμένο Σάββατο 27 Απριλίου. Εκεί, στήθηκε μια εκδήλωση γευσιγνωσίας, με κρασιά της ζώνης ΠΟΠ Γουμένισσας και τοπικά εδέσματα, η οποία στο τέλος πήρε μια διάσταση… Διονυσιακή, καθώς συνοδεύτηκε με χορό και τραγούδι, υπό τον ήχο των χάλκινων.

«Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία των 5 οινοποιείων της Γουμένισσας, το Μικρό Κτήμα Τίτου, το Κτήμα Χατζηβαρύτη, το Οινοποιείο Αϊδαρίνη, το Οινοποιείο Τάτσης και το Οινοποιείο Βαλτάρα, με τη συνδρομή του ξενώνα Δημοσθένης, ο οποίος διέθεσε και το χώρο για την υλοποίησή της», είπε στην Agrenda και στο WineTrails, η Βασιλική Γεροβασιλείου, marketing manager στο Μικρό Κτήμα Τίτου, προσθέτοντας πως από του χρόνου -καθώς στόχος είναι η εκδήλωση να αποκτήσει χαρακτηριστικά θεσμού- θα μετέχει και το τοπικό Οινοποιείο της Μπουτάρης.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 39 του Winetrails

Η κεντρική ιδέα που ώθησε τους οινοποιούς της περιοχής να πάρουν την πρωτοβουλία σχετίζεται με την πρόθεσή τους να λειτουργήσουν με τη λογική της συνένωσης δυνάμεων για να μπορέσουν να προβάλουν αποτελεσματικότερα την ευρύτερη περιοχή, κάτω από ένα ταυτοτικό οινικό brand, που στο τέλος θα προβάλει την ίδια τη Γουμένισσα.

«Σε όλα τα τοπικά οινοποιεία έχουν μπει, πλέον, και οι δεύτερες γενιές και υπάρχει πάρα πολύ καλή διάθεση από όλους να ενωθούν υπό την ομπρέλα αυτού που θα ονομάζαμε ως brand Goumenissa Wines. Στις επιδιώξεις μας είναι να φέρουμε περισσότερους επισκέπτες στην περιοχή, καθώς παρότι είναι ανεπτυγμένος ο οινοτουρισμός προς τα οινοποιεία μας, απέχει ακόμη από το να ανταποκρίνεται στην ιστορία, αλλά και δυναμική που κρύβει ο αμπελουργικός και ο οινοποιητικός τομέας της Γουμένισσας», εξηγεί η κ. Γεροβασιλείου. Προσθέτει δε, πως «μη ξεχνάμε πως πολλοί άνθρωποι έρχονται και στα Μοναστήρια, ενώ υπάρχουν και ορειβατικές διαδρομές. Οπότε υπάρχουν και άλλοι λόγοι για να επισκεφτεί κάποιος τη Γουμένισσα και σε αυτό έρχεται το κρασί να δράσει ενισχυτικά, αλλά έχει πολύ δρόμο μπροστά».

Υπό το πρίσμα αυτό, στα σχέδια των οινοποιών της περιοχής είναι, σε πρώτη φάση, να δημιουργηθεί μια οινική διαδρομή που θα περνά από όλα τα οινοποιεία της Γουμένισσας, το οποία είναι χωροθετημένα σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο και να συνδυαστεί και με τις άλλες δραστηριότητες. Ήδη πάνω σε αυτό το project υπάρχει συνεννόηση με τον ορειβατικό σύλλογο της Γουμένισσας και πολύ σύντομα θα λανσαριστεί, μέσα από επίσημη εκδήλωση, η συγκεκριμένη οινική διαδρομή που θα παραπέμπει σε κάτι σαν wine trial, όπως μας είπε η συνομιλήτριά μας.

Σε δεύτερο επίπεδο σχεδιάζεται να δημιουργηθεί και μια τύπου ένωση των έξι οινοποιείων της Γουμένισσας, που θα προωθεί οργανωμένα και συστηματικά το χτίσιμο αυτού του ενιαίου brand name για την περιοχή, αναδεικνύοντας και τοπικά προϊόντα όπως καρύδια, κάστανα. Αυτός άλλωστε ήταν κι ο λόγος για τον οποίο η εκδήλωση του Σαββάτου πλαισιώθηκε κι από τις δημιουργίες της σεφ Τατιανής Κωνσταντινίδη, η οποία ετοίμασε εδέσματα που συνόδεψαν τα κρασιά της Γουμένισσας.

«Ήταν μια αφορμή να συναντηθούν και οι επόμενες γενιές και να ξανα-συστηθούν στο κοινό. Ειδικά για το Μικρό Κτήμα Τίτου, δεδομένου ότι αποτελεί ένα new entry οινοποιείο, παρόλο που έχει τεράστια ιστορία από πίσω του με τον Τίτο Ευτυχίδη», σημείωσε η κ. Γεροβασιλείου. Η ίδια εξήγησε πως κατά τη γευστική δοκιμή οι αρκετοί φίλου του οίνου από το νομό, αλλά και εκτός του Κιλκίς, που βρέθηκαν εκεί, δοκίμασαν τα διαφορετικά στυλ του «ΠΟΠ Γουμένισσα», αυτού του ξινόμαυρου με νεγκόσκα, εκφρασμένο σε ξηρά κρασιά, blanc de noir, αφρώδη κι άλλα.

«Θέλουμε όμως όλο αυτό να το συνδυάσουμε και με την πολιτιστική παράδοση της Γουμένισσας», μας είπε η εκπρόσωπος του οινοποιείου Μικρό Κτήμα Τίτου, προσθέτοντας πως «η εκδήλωση κατέληξε σε ένα πολύ ωραίο γλέντι με χάλκινα. Γίναμε όλοι μια παρέα, έξω στο δρόμο και χορεύαμε για πάνω από μία ώρα».

Φωτογραφίες: Νεκτάριος Νάνος

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η επερχόμενη έκδοση της Vinitech-Sifel θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως τις 28 Νοεμβρίου στο Μπορντό, συγκεντρώνοντας σχεδόν 900 εκθέτες από 80 χώρες και...

REPORTS

Στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού την Κυριακή 10 Νοεμβρίου συμμετέχουν τα οινοποιία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας.

REPORTS

Την αδιαμφισβήτητη πρόοδο του κρητικού αμπελώνα και την επιστροφή του σε σπάνια κρασιά εγνωσμένης ταυτότητας, με όχημα τις γηγενείς ποικιλίες της μεγαλονήσου, ανέδειξε η...

REPORTS

Την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, το Παρίσι αποτέλεσε τον πέμπτο κατά σειρά οινικό σταθμό στις εξαιρετικά επιτυχημένες και καινοτόμες προωθητικές δράσεις που οργανώνουν τα 50...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το συνέδριο με θέμα « Η άμπελος και ο οίνος στις Ελληνογαλλικές σχέσεις: 2600 έτη αμοιβαίων επιδράσεων» υπό...