Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στοιχεία για την γέννηση της ετικέτας κρασιού

Η εμφάνιση της ετικέτας, όπως την γνωρίζουμε σήμερα, συμπίπτει με την επινόηση της λιθογραφίας. Πιο συγκεκριμένα τοποθετείται στη διαδικασία συσκευασίας των καλύτερων crus κρασιών στη Γαλλία, την εποχή της άνθισης της βιομηχανικής υαλουργίας, τον 17o αλλά κυρίως τον 18o αιώνα.

Credit photo Marilia-Ferraz

Υπάρχει και η παράδοση που αφορά σκαλίσματα σε φιάλες, που προϋπήρχε της ετικέτας με λιθογραφία. Το σκάλισμα στη φιάλη συνήθως υποδείκνυε το όνομα του ‘’χορηγού’’, παρά την προέλευση του προϊόντος (“Vins de Constance, με την προέλευση του σερβιρίσματος στα τραπέζια της βασίλισσας Μαρίας-Αντουανέττας, που έφεραν τη σφραγίδα του βασιλικού σήματος χαραγμένου στο γυαλί”, με το οποίο μπορούσαμε ακόμα να σερβιριστούμε στο Café Anglais στα μέσα του XIX αιώνα, σύμφωνα με τον Felix Duquesnel).

H λιθογραφία εφευρέθηκε στην Γερμανία από τον Aloys Senefelder, το 1796. Στη Γερμανία εμφανίστηκαν πολύ σύντομα οι πρώτες ετικέτες, αλλά αναπτύχθηκαν πιο γρήγορα στη Καμπανία και στο Bordeaux. Άμεσοι κληρονόμοι των μεταλλικών πλακών σκαλισμένων στο περιλαίμιο των καραφών, αυτές οι ετικέτες, μεγάλης ‘’νηφαλιότητας’’, φέρουν το μοναδικό όνομα του κρασιού και πιο σπάνια, μια ημερομηνία. Βρίσκουμε στο μουσείο Vin de Bourgogne στη Beaune, ετικέτες από τη σοδειά 1798 και στο Bordeaux (Commanderie de Bontemps), άλλες από το έτος 1800. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν κάποια έτη νωρίτερα… Κάποιες δεκαετίες αργότερα εμφανίζονται, κυρίως στη Καμπανία, ετικέτες πιο δουλεμένες, ‘’υπόδουλες’’ του πρεστίζ του ποτού και της απόλαυσης για τα οποία είναι προορισμένο. Έπρεπε όμως να περιμένουμε μέχρι το τέλος της χιλιετίας 1800 για να παρεβρεθούμε στην επισημοποίηση και διεύρυνση της γραφικής τέχνης, που μέχρι τότε αποτελούσε απλά πόλο έκφρασης. 

Ποια είναι όμως η προέλευση της λέξης ετικέτα; Oρίστε η ετυμολογία που προτάθηκε από τον CNRTL. To 1387, στην ετικέτα αναγράφεται: ‘’δοκάρι που χρησιμεύει ως στόχος σε κάποια παιχνίδια’’. Τo 1435 εμφανίζεται σαν εξέλιξη η έννοια του ‘’μικρή ταμπέλα (που υποδεικνύει το περιεχόμενο ενός αντικειμένου)’’. Σήμερα, στο κόσμο του κρασιού, η ετικέτα κατέχει έναν επίσημο ορισμό, που έχει προταθεί από τον OIV (Διεθνής οργανισμός Οίνου και Αμπέλου) : ‘’ετικέτα’’ : κάθε χαρτί, μάρκα, εικόνα ή άλλο περιγραφικό υλικό, γραφτό, εκτυπωμένο, χαραγμένο ή εφαρμοσμένο στο περιτύλιγμα ενός κρασιού ή που έρχεται μαζί με αυτό.

 

Αρχικό κείμενο από το βιβλίο “Les Arts et les métiers de la vigne et du vin” των Danielle Cornot, Michael Pouzenc και Pierre Strehaiano

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.