Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στην Πελοπόννησο 9 Master Sommeliers από τις ΗΠΑ

Την περασμένη Παρασκευή 16 Μαΐου ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία η επίσκεψη 9 Master Sommeliers από διάφορες πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών στην Πελοπόννησο, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου σε συνεργασία με την Enterprise Greece και το Court of Master Sommeliers Americas.

Η επίσκεψη διήρκεσε 5 ημέρες και περιλάμβανε επισκέψεις σε οινοποιεία, στοχευμένες γευστικές δοκιμές και οινικά δείπνα στις περιοχές της Νεμέας, Μαντινείας, Αργολίδας, Λακωνίας και Αιγιαλείας. Οι γευστικές δοκιμές περιλάμβαναν κρασιά από κάθε περιοχή της Πελοποννήσου καθώς και της Κεφαλονιάς ενώ στην Αθήνα οι Master Sommeliers είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κρασιά από τα νησιά του Αιγαίου πελάγους και την Κρήτη.

Οι Master Sommeliers αποτελούν την πιο επιδραστική ομάδα επαγγελματιών στην οινική αγορά των ΗΠΑ και η παρουσία τους στην Ελλάδα ήταν κομβικής σημασίας για το ελληνικό κρασί, την ώρα που επικρατεί ανησυχία όσον αφορά στην πιθανότητα επιβολής επιπλέον δασμών στα Ευρωπαϊκά κρασιά από τον Ιούλιο όταν θα λήξει η περίοδος των 90 ημερών κατά τη διάρκεια των οποίων οι δασμοί μένουν στο 10%. Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ αποτελούν την δεύτερη σημαντικότερη αγορά για το ελληνικό κρασί, απορροφώντας το 20% της αξίας των εξαγωγών μας. Ο μέσος όρος εξαγωγής των ελληνικών κρασιών στις ΗΠΑ ξεπέρασε το 2024 τα 7 ευρώ ανά κιλό, αποτελώντας μια από τις υψηλότερες τιμές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, όταν ο μέσος όρος εξαγωγής των Ευρωπαϊκών κρασιών κυμαίνεται γύρω στα 5 ευρώ.

Είχαν περάσει 20 χρόνια από την τελευταία φορά που το Court of Master Sommeliers συνδιοργάνωσε μία αντίστοιχη επίσκεψη που είχε στόχο τον εμπλουτισμό των γνώσεων των Master Sommeliers πάνω στον ελληνικό αμπελώνα. Το πρώτο εκείνο ταξίδι είχε καταλυτική επίδραση στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας του ελληνικού κρασιού στην Αμερικανική αγορά. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους οι MS αναγνώρισαν ότι στο διάστημα αυτό το ελληνικό κρασί έχει κάνει τεράστια βήματα στον τομέα της μεταποίησης που ήδη ήταν μπροστά αλλά και σε επίπεδο αμπελώνα, καλλιεργώντας πιστοποιημένους κλώνους γηγενών ποικιλιών, αναδεικνύοντας αφανείς τοπικές ποικιλίες  και βελτιώνοντας τις καλλιεργητικές τεχνικές σε κάθε γωνιά της Ελλάδας ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΣΕΟ Δρ. Γιάννης Βογιατζής.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, συνεχίζει τις στοχευμένες δράσεις του με στόχο την αύξηση της αναγνωρισιμότητας και της αντιλαμβανόμενης αξίας του ελληνικού κρασιού, μέσω της επικοινωνίας με επιδραστικούς διαμορφωτές κοινής γνώμης στις κυριότερες αγορές του εξωτερικού.

Επόμενη δράση του ΣΕΟ, η επίσκεψη 20 Masters of Wine από ολόκληρο τον κόσμο από 15 έως 20 Ιουνίου στα οινοπέδια της Μακεδονίας.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Σταφύλια υψηλής ποιότητας σε όλο το εύρος των αμπελουργικών περιοχών της χώρας προοιωνίζει ο φετινός τρύγος, με τη συγκομιδή για τις πρώιμες ποικιλίες να...

REPORTS

Με τις εκτιμήσεις για τη σοδειά του 2025 που δημοσιεύθηκαν, η Αυστραλία αντιμετωπίζει μια σημαντική αύξηση στην παραγωγή, η οποία οφείλεται, παραδόξως, στην ανάκαμψη...

REPORTS

Η παγκόσμια βιομηχανία αλκοολούχων ποτών αλλάζει ραγδαία, καθώς οι νέες προτιμήσεις των καταναλωτών και οι τεχνολογικές εξελίξεις καθορίζουν ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο.

REPORTS

Οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειών ενημερώνουν ότι οι δηλώσεις συγκομιδής θα υποβάλλονται από τους υπόχρεους αμπελουργούς οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, μόνο ηλεκτρονικά...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με πρωτεργάτη το ούζο, σε πολλές premium αλλά και καινοτόµες εκδοχές, που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, αλλά και το τσίπουρο,...

REPORTS

Ως αμπελουργός, ο μυθικός βασιλιάς «Αγκαίος» της Σάμου θα εκτιμούσε αναμφίβολα αυτό το αρωματικό και ελαφρύ στο στόμα κόκκινο κρασί από τη νησιωτική ποικιλία...

REPORTS

Η έκθεση «European Wine Market Report 2024» παρουσίασε το 2024 ως µια χρονιά µε άνευ προηγουµένου δυσκολίες για τον ευρωπαϊκό αµπελοοινικό τοµέα, λόγω µιας...

REPORTS

Σταφύλια υψηλής ποιότητας σε όλο το εύρος των αμπελουργικών περιοχών της χώρας προοιωνίζει ο φετινός τρύγος, με τη συγκομιδή για τις πρώιμες ποικιλίες να...