Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στα σκαριά ο φάκελος για ΠΟΠ της Ξηρής Μαυροδάφνης στην Κεφαλονιά

Η ανάγκη κατάθεσης φακέλου θεσμοθέτησης της Ξηρής Μαυροδάφνης ως προϊόντος ΠΟΠ, με ξεκάθαρη αναφορά στην Κεφαλονιά, φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τους οινοπαραγωγούς του νησιού.

Οι εξαιρετικές δουλειές που καταθέτουν με τη μορφή συγκεκριμένων ετικετών τα τελευταία χρόνια οι Κεφαλλονίτες οινοποιοί, θα μπορούσαν να αποτελέσουν το καλύτερο εισιτήριο για την ένταξη του προϊόντος στη ζώνη ΠΟΠ της Κεφαλονιάς.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της γενικότερης συζήτησης για τις προκλήσεις της αμπελοκαλλιέργειας στην Κεφαλονιά ελέω και της κλιματικής αλλαγής,  το θέμα ΠΟΠ της Ξηρής Μαυροδάφνης έπεσε στο τραπέζι στην διάρκεια ενός γεμάτου οινικού τετραημέρου (17-20/6) που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Οινοποιών Κεφαλονιάς (Σ.Ο.Κ).

Ήδη το θέμα απασχόλησε διεξοδικά την τελευταία συνάντηση Σ.Ο.Κ με τον προϊστάμενο του Τμήματος Αμπέλου και Οίνου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύση Γραμματικό,  με τον τελευταίο να παροτρύνει τα μέλη του Συνδέσμου για την κατάθεση τεκμηριωμένου φακέλου, οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή για την θεσμοθέτηση της Ξηρής Μαυροδάφνης ως προϊόντος ΠΟΠ.

Να σημειωθεί η  ομάδα της Agrenda και του Wine Trails, φιλοξενούμενη του Συνδέσμου, κατέγραψε τις ανησυχίες των εμπλεκόμενων του κλάδου, ενώ είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στα οινοποιεία των γνήσιων εκφραστών της οινικής κουλτούρας της Κεφαλονιάς (Σκλάβος, Κτήμα Χαριτάτου, Gentilini, Σαρρής, Ορεάλιος Γη,  Πετρακόπουλος), που έχουν βάλει στόχο να εντάξουν το νησί στο χάρτη του ποιοτικού οινοτουρισμού. Κάτι που δεν φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο αν κρίνει κανείς από τις γευστικές δοκιμές των κρασιών που παράγουν, αποτέλεσμα αναβίωσης ξεχασμένων γηγενών ποικιλιών και με πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η νέα εγκατάσταση αποσκοπεί στη διατήρηση της ποιότητας του κρασιού, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για επιλογές με χαμηλότερο αλκοόλ και καινοτόμα...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Με τα ροζέ κρασιά να κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών, οι οινοποιητικές προσπάθειες των τελευταίων ετών στη συγκεκριμένη κατηγορία έχουν ενταθεί, εισάγοντας μάλιστα...

REPORTS

Σε µια µοναδική σύµπραξη γεύσεων, αρωµάτων και πολιτισµού, τα Οινοποιία Μπουτάρη και το Κτήµα Σεµέλη παρουσίασαν τις νέες τους λευκές ετικέτες στο εµβληµατικό Μουσείο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη Φλωρεντία της Ιταλίας θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου 2025 το 4ο Greek Wine Day, η μεγαλύτερη γευσιγνωσία ελληνικού κρασιού που διοργανώνεται στη γειτονική...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μαντινεία, Νεµέα, Σαντορίνη και τώρα Νάουσα. Μια ιδέα που άρχισε να χτίζεται δειλά πριν από µισό αιώνα, έχει εξελιχθεί σε ακµάζουσα επιχείρηση, η οποία...

REPORTS

Σε µια µοναδική σύµπραξη γεύσεων, αρωµάτων και πολιτισµού, τα Οινοποιία Μπουτάρη και το Κτήµα Σεµέλη παρουσίασαν τις νέες τους λευκές ετικέτες στο εµβληµατικό Μουσείο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη Φλωρεντία της Ιταλίας θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου 2025 το 4ο Greek Wine Day, η μεγαλύτερη γευσιγνωσία ελληνικού κρασιού που διοργανώνεται στη γειτονική...

REPORTS

Οι γαλλικές αμπελουργικές περιοχές πραγματοποιούν αξιοσημείωτες αλλαγές στους αμπελώνες τους, καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν και οι κλιματικές συνθήκες εξελίσσονται.