Ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος premium ποτών στον κόσμο είχε αναγνωρίσει ότι είχε ξαναρχίσει να αποστέλλει τη βότκα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη Ρωσία, αφού διέκοψε τις παραδόσεις τον Μάρτιο του 2022 μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Η Pernod Ricard αποφάσισε να εξαντλήσει τα αποθέματα που υπήρχαν στη χώρα, αλλά, όπως επιτρέπεται από διεθνείς συμφωνίες, συνέχισε να προμηθεύει περιορισμένα ποσά επειδή, όπως ισχυρίστηκε, το προσωπικό της ρωσικής θυγατρικής της θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις για σκόπιμη πτώχευση των εργασιών της στη χώρα.
Για τον λόγο αυτό οι Ρώσοι χειριστές εξασφάλιζαν τις προμήθειες Absolut μέσω της αγοράς παράλληλων εισαγωγών, επομένως, με την επανεκκίνηση των περιορισμένων αποστολών, ο γαλλικός όμιλος επιδίωκε να προστατεύσει τις μάρκες του από τη διανομή στη μαύρη αγορά.
Ωστόσο, η αντίδραση στη Σουηδία, την πατρίδα της Absolut, ήταν γρήγορη και εντελώς αρνητική.
Ορισμένοι εστιάτορες είπαν αμέσως ότι θα σταματήσουν να πωλούν προϊόντα Pernod Ricard, ενώ πολιτικοί σε όλο το πολιτικό φάσμα ζήτησαν μποϊκοτάζ από τους καταναλωτές.
Παρόμοια οργή σημειώθηκε στη γειτονική Φινλανδία όπου η Restel, μια αλυσίδα περίπου 200 εστιατορίων, επέβαλε προσωρινή απαγόρευση πώλησης εμπορικών σημάτων Pernod Ricard.
Ανακοινώνοντας τη γρήγορη στροφή, η διευθύνουσα σύμβουλος της Absolut, Stéphanie Durroux, δήλωσε ότι η Absolut ασκεί το «καθήκον της φροντίδας προς τους υπαλλήλους και τους συνεργάτες μας».
«Δεν μπορούμε να τους εκθέσουμε σε μαζική κριτική σε όλες τις μορφές», τόνισε.
Η Σουηδία, η οποία έχει τεράστια χερσαία σύνορα με τη Ρωσία, συμφώνησε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ πέρυσι, αφού διατήρησε τη διεθνή ουδετερότητα για πολλά χρόνια. Από την εισβολή, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της Ουκρανίας και έχει προμηθεύσει μεγάλες ποσότητες στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο.
Από την πλευρά της, η Φινλανδία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ νωρίτερα φέτος ως αντίδραση στη ρωσική εισβολή στη γειτονική Ουκρανία.
Η Ρωσία αντιπροσώπευε περίπου το 3% του παγκόσμιου εμπορίου της Pernod Ricard πριν από την εισβολή του Προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία στις αρχές του 2022 και ενώ πλέον έχει σταματήσει να στέλνει το Absolut στη χώρα άλλες μάρκες όπως οι σειρές scotch ουίσκι και Ararat παραμένουν διαθέσιμες εκεί, όπως επιτρέπεται.
Παράλληλα, οι ζυθοποιίες Heineken και Carlsberg συνεχίζουν επίσης να πωλούν προϊόντα στη Ρωσία, παρά τις υποσχέσεις να φύγουν από τη χώρα μέχρι το τέλος του περασμένου έτους. Η Heineken κυκλοφόρησε ακόμη και νέα προϊόντα στη Ρωσία τους τελευταίους 12 μήνες.
Τέλος, αξίζει να τονιστεί πως και οι δύο εταιρείες ισχυρίζονται ότι η πώληση του ρωσικού σκέλους της επιχείρησής τους αποδείχθηκε πιο δύσκολη από ό,τι αναμενόταν, αν και ο CEO της Carlsberg, Cees ‘t Hart, φάνηκε να μένει σταθερός στις απόψεις του λέγοντας ότι επιθυμούσε να συμπεριλάβει μια «ρήτρα επαναγοράς» σε οποιοδήποτε συμβόλαιο με ένας πιθανός αγοραστής, που θα έδινε την ευκαιρία στην Carlsberg να επαναγοράσει τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία σε μεταγενέστερο στάδιο.
ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com