Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι ονομασίες προέλευσης σκοτώνουν, οι επωνυμίες μπορούν να σώσουν το κρασί

Εξειδικευμένος στη μαζική διανομή, ο δημοσιογράφος Olivier Dauvers εκμεταλλεύτηκε την περιοδεία του (Lallemand Tour) για να βοηθήσει τους οινοποιούς, προκειμένου οι τελευταίοι να ανακτήσουν την ορατότητά τους στα ράφια: σταματήστε τις ετικέτες με τιμή μικρότερη από 5 €, αφαιρέστε τον τρύγο στα κρασιά με τιμή μικρότερη από 5 € κ.λπ.

«Οι νέοι καταναλώνουν πολύ λιγότερο κρασί από τους ηλικιωμένους. Ωστόσο, η κοινωνιολογία μας διδάσκει ότι διατηρούμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες καθώς γερνάμε. Όμως θα είστε οι μισοί σε αυτό το δωμάτιο μετά από 20 χρόνια». Ο Olivier Dauvers δεν λυπάται τους συμμετέχοντες του Lallemand Tour. «Δεν είμαι κατά του αλκοόλ ή του κρασιού, είμαι ρεαλιστής, η κατάσταση είναι σοβαρή για την αγορά του κρασιού. Αν δεν αλλάξεις, θα πεθάνεις», επιμένει ο δημοσιογράφος που ειδικεύεται στη μαζική διανομή.

Καθώς οι διανομείς προσαρμόζουν την προσφορά τους στη ζήτηση των πελατών, οι οινοποιοί χάνουν την προβολή τους. Το ράφι του κρασιού έχασε 1,3 μέτρα το 2023. Για να αρθούν τα εμπόδια στην αγορά, ο Olivier Dauvers συμβουλεύει να μειωθεί στο μισό η προσφορά στα ράφια. Με βάση τις αντιδράσεις και τις συναντήσεις, ο ειδικός αναγνωρίζει ότι «θα είναι δύσκολο για τα θύματα του ανταγωνισμού, αλλά είναι η σωστή λύση από μακροοικονομική άποψη».

«Σταματήστε με τις γαλλικές ετικέτες σας», συνεχίζει. Αλήθεια πιστεύεις ότι το chateau, το οικόσημο και η πύλη από σφυρήλατο σίδερο είναι σήμερα όνειρο; Πολύ λίγο. Οι σημερινοί καταναλωτές προτιμούν την μπύρα Kekette ή τη μπύρα Levrette. Βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας για να προσαρμοστείτε στον στόχο σας!» τονίζει ο Olivier Dauvers, εσκεμμένα προκλητικός.

Οι ονομασίες σκοτώνουν, οι επωνυμίες μπορούν να σώσουν

Παίρνοντας το παράδειγμα της σειράς του συνεταιρισμού Tutiac (Bordeaux), ο δημοσιογράφος δεν διστάζει να επιβεβαιώσει ότι οι ονομασίες προέλευσης «σκοτώνουν», αλλά ότι οι μάρκες μπορούν να σώσουν. «Ακόμα και το Bordeaux! Πρέπει να παίξεις με τη μάρκα για να δημιουργήσεις καταναλωτικές συνήθειες». Συνεχίζει, προτείνοντας στους οινοποιούς να αφαιρέσουν την αναφορά του τρύγου από φιάλες που πωλούνται λιγότερο από 5 ευρώ. «Αυτό θα σας επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία στα logistics και τη δυνατότητα εξομάλυνσης των τιμών. Και για τον καταναλωτή δεν θα αλλάξει τίποτα. Σε καθημερινή βάση, δεν τον ενδιαφέρει αν η φιάλη των 3,25 ευρώ είναι του 2017 ή του 2018. Θέλει απλώς το κρασί να είναι αξιόπιστο και εμπορεύσιμο.

Ο Olivier Dauvers τελειώνει συνιστώντας οι επωνυμίες να μην προσφέρουν πλέον «τοίχους κρασιού». «Πρέπει να κάνουμε τα προϊόντα πιο προσιτά προσφέροντας κλειδιά εισόδου ανά τιμή, αριθμό μεταλλίων ή δυνατά σημεία, όπως ήδη βλέπουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Πηγή: ΚΕΟΣΟΕ

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Νέα διοίκηση προέκυψε στην Ένωση των Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου, με τον Άρη Τσέλεπο να τοποθετείται μετά από ομόφωνη απόφαση ως νέος πρόεδρος...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

REPORTS

Κίνητρο για να αναπτύξει ο ανήσυχος οινοποιός το δυναµικό του δίνει η Μαλαγουζιά, µία από τις ανερχόµενες ελληνικές αρωµατικές λευκές ποικιλίες, προσφέροντας πολλές παραλλαγές...