Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ποικιλίες που «κουμπώνουν» καλύτερα στο θερμότερο κλίμα αρχίζουν να επιλέγονται

Σε συμπόσιο με θέμα την κλιματική αλλαγή, που διεξήχθει στη Γαλλία, τονίστηκε ιδιαίτερα η αντικατ΄σταση των γνωστών μας ποικιλιών με άλλες, παλαιότερες και σχεδόν άγνωστες στο κοινό, με απώτερο σκοπό την καλύτερη εφαρμογή τους στο θερμότερο κλίμα.

Με αφορμή συμπόσιο που διεξήχθη στο Μπορντό της Γαλλίας, με κεντρικό άξονα την κλιματική αλλαγή,  και συμπτωματικά κατά τη διάρκεια ακραίου καύσωνα που έπληξε την περιοχή, αλλά και σφοδρών καταιγίδων σε ευρύτερη έκταση, μεγάλη έμφαση δόθηκε από τους ειδικούς στις ποικιλίες που χρησιμοποιούνται ως απάντηση στις αλλαγές του κλίματος.

Αυξανόμενη ανησυχία έχει προκαλέσει στους παραγωγούς και στους ερευνητές η ολοένα και συχνότερη εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων. «Τα χειρότερα έρχονται» υπογραμμίζουν  οι ειδικοί, επισημαίνοντας πολυάριθμους παγετούς και επιρροή αυτών στις αποδόσεις.

Μείωση της οξύτητας και αύξηση του αλκοολικού τίτλου είναι τα κύρια φαινόμενα που εμποδίζουν την παραγωγή σταθερών και ποιοτικά άρτιων οίνων, με το μεγαλύτερο ποσοστό των αμπελουργών να δηλώνουν ως μεγαλύτερη πρόκληση, την παραγωγή ελαφρύτερων κρασιών, με λιγότερα ποσοστά αλκοόλ.

Η Marta Mendonça του Πρωτοκόλλου του Πόρτο τόνισε πως «οι αμπελοοινικές περιοχές θα πρέπει να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο έκαναν τα πράγματα εδώ και αιώνες.» Κάτι τέτοιο συνεπάγεται επαναφορά γηγενών, παραδοσιακών ποικιλιών πίσω στο υπόβαθρο προς εξέταση των χαρακτηριστικών τους και την εξέλιξή τους στο θερμότερο κλίμα. Το 2021, επτά νέες ποικιλίες, συμπεριλαμβανομένων των Touriga Nacional και Alvarinho, πιο γνωστές στην Πορτογαλία, εγκρίθηκαν για χρήση στο κρασί Bordeaux. Η δράση αντικατάστασης των ποικιλιών με, νέες-παλαιές, πιο εξεζητημένες, είναι κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα.

Άλλοι στάθηκαν πιο αισιόδοξοι, θεωρώντας πως η αντιμετώπιση του θέματος αρκείται στον πιο πρώιμο τρύγο, όπως και εφαρμόζεται ήδη σε πολλές περιοχές. «Ο τομέας πάντα εξελίσσεται και προσαρμόζεται σε νέα δεδομένα», αναφέρθηκε από πολλούς, ενώ  τονίστηκαν  ως έντονα παραδείγματα οι αλλαγές των εφαρμογών και των πρακτικών σε μια περιοχή όπως η Καλιφόρνια, που έχει υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά από πυρκαγιές.

Και η αλήθεια είναι, πως η λύση δεν είναι παραπάνω σκευάσματα είτε στην οινοποίηση είτε στην καλλιέργεια των κλημάτων. Πριν από πολλά χρόνια οι αμπελώνες ήταν καλυμμένοι με άλλες ποικιλίες που σήμερα είναι προς εξαφάνιση. Άλλες αποσύρθηκαν επειδή έκαναν πλαδαρά κρασιά, άλλες  παρήγαγαν πολύ χαμηλό αλκοόλ ή μερικές άλλες είχαν πολύ οξύτητα.

Το ερώτημα είναι πώς θα συνδυάζοντας αυτά τα χαρακτηριστικά με τα σημερινά δεδομένα. Και πράγματι, και στην Ελλάδα, οι ειδικοί έχουν αρχίσει να αναβιώνουν ποικιλίες που έως τώρα δεν προτιμούσαν λόγω των απωθητικών χαρακτηριστικών που εμφάνιζαν.

«Αν φύτευα αμπέλια σήμερα», είπε η Nathalie Ollat, διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για τη Γεωργία, τα Τρόφιμα και το Περιβάλλον, «θα διαφοροποιούσα τις ποικιλίες και θα απέφευγα να φυτέψω πολύ Merlot. Πριν από εκατό χρόνια, δεν υπήρχε πολύ Merlot στο Μπορντό.

Στην ερώτηση γιατί αυτή την ποικιλία, η απάντηση είναι «γιατί εφαρμόζει καλύτερα στα νέα δεδομένα». Η θετική πίεση από τη νεότερη γενιά επιτρέπει τη δημιουργία καλύτερων προϊόντων , αλλά και την υιοθέτηση υγιέστερων ιδεών .

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η ενδυνάμωση του ρόλου των μικρών οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας, που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος βρέθηκε προ ημερών στο...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.