Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ποικιλίες που «κουμπώνουν» καλύτερα στο θερμότερο κλίμα αρχίζουν να επιλέγονται

Σε συμπόσιο με θέμα την κλιματική αλλαγή, που διεξήχθει στη Γαλλία, τονίστηκε ιδιαίτερα η αντικατ΄σταση των γνωστών μας ποικιλιών με άλλες, παλαιότερες και σχεδόν άγνωστες στο κοινό, με απώτερο σκοπό την καλύτερη εφαρμογή τους στο θερμότερο κλίμα.

Με αφορμή συμπόσιο που διεξήχθη στο Μπορντό της Γαλλίας, με κεντρικό άξονα την κλιματική αλλαγή,  και συμπτωματικά κατά τη διάρκεια ακραίου καύσωνα που έπληξε την περιοχή, αλλά και σφοδρών καταιγίδων σε ευρύτερη έκταση, μεγάλη έμφαση δόθηκε από τους ειδικούς στις ποικιλίες που χρησιμοποιούνται ως απάντηση στις αλλαγές του κλίματος.

Αυξανόμενη ανησυχία έχει προκαλέσει στους παραγωγούς και στους ερευνητές η ολοένα και συχνότερη εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων. «Τα χειρότερα έρχονται» υπογραμμίζουν  οι ειδικοί, επισημαίνοντας πολυάριθμους παγετούς και επιρροή αυτών στις αποδόσεις.

Μείωση της οξύτητας και αύξηση του αλκοολικού τίτλου είναι τα κύρια φαινόμενα που εμποδίζουν την παραγωγή σταθερών και ποιοτικά άρτιων οίνων, με το μεγαλύτερο ποσοστό των αμπελουργών να δηλώνουν ως μεγαλύτερη πρόκληση, την παραγωγή ελαφρύτερων κρασιών, με λιγότερα ποσοστά αλκοόλ.

Η Marta Mendonça του Πρωτοκόλλου του Πόρτο τόνισε πως «οι αμπελοοινικές περιοχές θα πρέπει να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο έκαναν τα πράγματα εδώ και αιώνες.» Κάτι τέτοιο συνεπάγεται επαναφορά γηγενών, παραδοσιακών ποικιλιών πίσω στο υπόβαθρο προς εξέταση των χαρακτηριστικών τους και την εξέλιξή τους στο θερμότερο κλίμα. Το 2021, επτά νέες ποικιλίες, συμπεριλαμβανομένων των Touriga Nacional και Alvarinho, πιο γνωστές στην Πορτογαλία, εγκρίθηκαν για χρήση στο κρασί Bordeaux. Η δράση αντικατάστασης των ποικιλιών με, νέες-παλαιές, πιο εξεζητημένες, είναι κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα.

Άλλοι στάθηκαν πιο αισιόδοξοι, θεωρώντας πως η αντιμετώπιση του θέματος αρκείται στον πιο πρώιμο τρύγο, όπως και εφαρμόζεται ήδη σε πολλές περιοχές. «Ο τομέας πάντα εξελίσσεται και προσαρμόζεται σε νέα δεδομένα», αναφέρθηκε από πολλούς, ενώ  τονίστηκαν  ως έντονα παραδείγματα οι αλλαγές των εφαρμογών και των πρακτικών σε μια περιοχή όπως η Καλιφόρνια, που έχει υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά από πυρκαγιές.

Και η αλήθεια είναι, πως η λύση δεν είναι παραπάνω σκευάσματα είτε στην οινοποίηση είτε στην καλλιέργεια των κλημάτων. Πριν από πολλά χρόνια οι αμπελώνες ήταν καλυμμένοι με άλλες ποικιλίες που σήμερα είναι προς εξαφάνιση. Άλλες αποσύρθηκαν επειδή έκαναν πλαδαρά κρασιά, άλλες  παρήγαγαν πολύ χαμηλό αλκοόλ ή μερικές άλλες είχαν πολύ οξύτητα.

Το ερώτημα είναι πώς θα συνδυάζοντας αυτά τα χαρακτηριστικά με τα σημερινά δεδομένα. Και πράγματι, και στην Ελλάδα, οι ειδικοί έχουν αρχίσει να αναβιώνουν ποικιλίες που έως τώρα δεν προτιμούσαν λόγω των απωθητικών χαρακτηριστικών που εμφάνιζαν.

«Αν φύτευα αμπέλια σήμερα», είπε η Nathalie Ollat, διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για τη Γεωργία, τα Τρόφιμα και το Περιβάλλον, «θα διαφοροποιούσα τις ποικιλίες και θα απέφευγα να φυτέψω πολύ Merlot. Πριν από εκατό χρόνια, δεν υπήρχε πολύ Merlot στο Μπορντό.

Στην ερώτηση γιατί αυτή την ποικιλία, η απάντηση είναι «γιατί εφαρμόζει καλύτερα στα νέα δεδομένα». Η θετική πίεση από τη νεότερη γενιά επιτρέπει τη δημιουργία καλύτερων προϊόντων , αλλά και την υιοθέτηση υγιέστερων ιδεών .

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Από την 1η Αυγούστου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλλουν μέγιστο δασμό 15% στα κρασιά και τα οινοπνευματώδη ποτά που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

REPORTS

Σε απόσταση από τις πραγµατικές ανάγκες της αγοράς και τις προδιαγραφές που υπαγορεύει η διαχείριση ενός ευαίσθητου προϊόντος όπως είναι το κρασί, δείχνει να...

REPORTS

Τα πιο πολύτιμα εμπορικά σήματα μπύρας, ποτών, σαμπάνιας και κρασιού στον κόσμο σημείωσαν συνολική αύξηση της αξίας τους το 2025, σύμφωνα με νέα έκθεση...

REPORTS

Η Ελλάδα υποδέχεται και φέτος υψηλόβαθμα στελέχη του LCBO (Liquor Control Board of Ontario), του μεγαλύτερου εισαγωγικού οργανισμού ποτών παγκοσμίως και μονοπωλίου της επαρχίας...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τον συστηματικό έλεγχο των βοτρύων για πιθανή παρουσία όψιμης προσβολής κρυπτοβλάβών ή άλλων λεπιδόπτερων συνιστά στους αμπελοκαλλιεργητές το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της...

REPORTS

Από την 1η Σεπτεµβρίου έως τις 20 Σεπτεµβρίου 2025 θα ανοίξει η πλατφόρµα αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αµπελώνων που θα αφορούν το έτος...

REPORTS

Με απόφαση που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε ότι έκανε δεκτό το αίτημα για την τροποποίηση των προδιαγραφών του...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

«Κλειδί» για την προστασία των αμπελιών από την όξινη σήψη είναι η λήψη μέτρων για την αποφυγή πληγών στις ράγες των σταφυλιών, όπως επισημαίνει...