Παρότι αρκετοί μπορεί να υποθέτουν ότι η ποιότητα των σπάνιων κρασιών ενδέχεται να είναι πιο επιρρεπής στην κλιματική αλλαγή, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει. Η καθηγήτρια Jill McCluskey, η οποία είναι εκ των συγγραφέων της μελέτης, και διευθύντρια της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, δήλωσε: «Οι οινοποιοί που ασχολούνται με σπάνια κρασιά αναζητούν την τελειότητα. Κάθε εσοδεία εξετάζεται προσεκτικά και υπάρχει η προσδοκία σταθερά υψηλής ποιότητας. Επομένως, θα περίμενε κανείς ότι οι μεταβολές του καιρού θα επηρέαζαν περισσότερο τα σπάνια κρασιά από τα υπόλοιπα».
Ωστόσο, τα δεδομένα της έρευνας δίνουν μια διαφορετική εικόνα. Εξετάζοντας τις τιμές και τις βαθμολογίες για σπάνια και μη κρασιά από την Καλιφόρνια (προέλευσης από τη Napa και Sonoma συγκεκριμένα) και την Ουάσιγκτον (Walla Walla) από διαφορετικές εσοδείες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ίσχυε το αντίστροφο και ότι οι βαθμολογίες των μη σπάνιων κρασιών ήταν πιο πιθανό να επηρεαστούν από δύσκολες συνθήκες κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου απ’ ότι τα σπάνια κρασιά.
Με τη σειρά του ο έτερος συγγραφέας της έρευνας, καθηγητής Ron Mittelhammer σχολίασε: «Το γεγονός ότι τα σπάνια κρασιά ήταν καλύτερα προστατευμένα από τις επιπτώσεις της μεταβολής του καιρού ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον εύρημα. Οι επιδράσεις στους μη σπάνιους οίνους ήταν πιο συνεπείς με τις αρχικές μας προσδοκίες, όσον αφορά το μέγεθος και τη στατιστική σημασία της ζημιάς».
Όσον αφορά τους λόγους που τα σπάνια κρασιά τείνουν να παρουσιάζουν πιο «ομοιογενή» ποιότητα από εσοδεία σε εσοδεία, ίσως είναι άμεσο αποτέλεσμα, ίσως πρόκειται για άμεσο αποτέλεσμα του ότι τείνουν να προέρχονται από τα βέλτιστα αγροτεμάχια.
«Φαίνεται ότι πολλοί οινοπαραγωγοί έχουν τους αμπελώνες και τα οινοποιεία τους σε πλεονεκτικές τοποθεσίες με καλές καιρικές συνθήκες, όπου η μεταβολή του καιρού είναι μικρότερη. Αυτό οδηγεί σε μικρότερη διακύμανση των επιδράσεων του καιρού στην ποιότητα, έχοντας ως αποτέλεσμα την παραγωγή κρασιών ανώτερης και πιο σταθερής ποιότητας», δήλωσε ο Mittelhammer.
Ωστόσο, όσον αφορά την τιμή των σπάνιων κρασιών, η μελέτη διαπίστωσε ότι η αξία της δευτερογενούς αγοράς ήταν συχνά πιο επιρρεπής στις κακές εσοδείες από ό,τι η τιμή κυκλοφορίας.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι ειδικά στην περίπτωση των σπάνιων κρασιών από το Walla Walla, η βροχή κατά το πρώιμο μέρος της καλλιεργητικής περιόδου επηρεάζει αρνητικά την αξία μεταπώλησης. Η αμπελουργική ζώνη Walla Walla δέχεται κατά μέσο όρο 38,1 εκατοστά βροχόπτωσης κάθε χρόνο.
«Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον εύρημα και συνάδει με άλλες έρευνές μας, οι οποίες έδειξαν ότι η τιμή της δευτερογενούς αγοράς αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία των cult κρασιών», σχολίασε ο McCluskey.
