Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Πειραματισμοί με τσίπουρο στον δρόμο του κονιάκ με την μέθοδο της παλαίωσης

Κατά τον 17ο αιώνα, οι Γάλλοι ανακάλυπταν την διαδικασία της δεύτερης απόσταξης στο κονιάκ. Και όχι πολύ αργότερα άρχισαν να ανακαλύπτουν ότι η παραμονή ενός αποστάγματος σε βαρέλια κατά τη διάρκεια των εμπορικών ταξιδιών, προσέδιδε στα ισορροπία σε γεύση και υφή. Τον 18ο αιώνα άρχισε να οργανώνεται το εμπόριο του κονιάκ ανά τον κόσμο. Διήλθε ωστόσο από αρκετά στάδια περιπέτειας πριν γίνει αυτό που σήμερα γνωρίζουμε, ένα προϊόν παγκοσμίως αναγνωρισμένο με ευγενή χαρακτηριστικά και αυστηρούς κανόνες προστασίας κατά την παραγωγή και απόσταξή του.

του Γιώργου Λαμπίρη

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Οι Έλληνες παραγωγοί από την πλευρά τους ιδίως κατά την τελευταία δεκαετία, επιδιώκουν να προσδώσουν ποιοτικά χαρακτηριστικά στο «ταλαιπωρημένο» από ανορθόδοξες πρακτικές τσίπουρο, ένα απόσταγμα που από τα καζάνια και το χύμα προϊόν αποκτά σταδιακά οργανωμένο χαρακτήρα ως προς την παραγωγή του, εμφιαλώνεται από αναγνωρισμένους αποσταγματοποιούς της χώρας μας και εσχάτως παλαιώνεται. Με τη μέθοδο της παλαίωσης οι σύγχρονοι αποσταγματοποιοί και οινοποιοί επιδιώκουν να βαδίσουν με κάποιον τρόπο στα χνάρια του κονιάκ. Δημιουργώντας ένα απόσταγμα είτε βραχυχρόνιας, είτε και μακροχρόνιας παλαίωσης. Πολλές από αυτές τις προσπάθειες που μετουσιώνονται σε ένα προσεγμένο και «βαρελάτο» λόγω παλαίωσης προϊόν με έντονα, ξεχωριστά αρωματικά αλλά και φίνα γευστικά χαρακτηριστικά, ήρθαν στο προσκήνιο της φετινής έκθεσης «Ελληνικό Απόσταγμα 2023», που διοργάνωσε η Vinetum.

Αποσταγματοποιία Αποστολάκη: Τσίπουρο εξαετίας με παλαίωση σε τρία διαφορετικά είδη βαρελιών

Eνδεικτική του ρεύματος που υφίσταται στην αγορά είναι η νέα κυκλοφορία της θεσσαλικής αποσταγματοποιίας Αποστολάκη, η οποία έφερε στο προσκήνιο εκτός από το ήδη υπάρχον παλαιωμένο τσίπουρο «Μανιφέστο» των 18 μηνών και ένα παλαιωμένο «Μανιφέστο» που παλαιώνει για 6 χρόνια σε τρία διαφορετικά είδη βαρελιών και παρήχθη σε 2.800 φιάλες. Ποσότητες του αποστάγματος ποικιλίας Μοσχάτο Αμβούργου από το Δαμάσι Λάρισας, διοχετεύονται ισόποσα σε βαρέλια από αμερικάνικη δρυ, από γαλλική δρυ και σε αναπαλαιωμένα γαλλικά δρύινα βαρέλια και ωριμάζουν σε συγκεκριμένη θερμοκρασία περιβάλλοντος στα κελάρια της αποσταγματοποιίας, όπως λέει ο χημικός και οινολόγος, Αντώνης Μαρίνος. Στη συνέχεια, το τσίπουρο που παλαιώνει στα τρία διαφορετικά είδη βαρελιών, αναμειγνύεται και προκύπτει το νέο απόκτημα της αποσταγματοποιίας Αποστολάκη. «Επιθυμία μας ήταν να προσφέρουμε αρώματα του καπνιστού και του ξύλου. Προσπάθειά μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα προϊόν που είναι παρεμφερές με το κονιάκ. Το παλαιωμένο τσίπουρο όμως απευθύνεται και σε όσους δημιουργούν εκλεπτυσμένα κοκτέιλ με περίπλοκη και σύνθετη γεύση».

 

Μπέλλας: Διερευνά και τσίπουρο μικρότερης παλαίωσης, διευρύνοντας τη γκάμα της

Έμφαση σε τοπικές ποικιλίες του Έβρου όπως ο Καρναχαλάς, η Κερατσούδα και ο Μπογιαλαμάς, δίνει η αποσταγματοποιία Μπέλλας από το Σουφλί του Έβρου. Στην δημιουργία του παλαιωμένου τσίπουρου που παράγει συμμετέχει και το Μοσχάτο που αποτελεί την κύρια ποικιλία του αποστάγματος. Καθώς ήδη έχει να παρουσιάσει το παλαιωμένο τσίπουρο που παραμένει για 2 χρόνια σε βαρέλια, εξετάζει να δημιουργήσει και ένα πιο ευκολόπιοτο παλαιωμένο απόσταγμα που θα παραμένει για περίπου 6 μήνες στο βαρέλι. «Συν τοις άλλοις ένα ‘φρεσκότερο’ τσίπουρο εξάμηνης παλαίωσης, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα προσιτό ως προς την τιμή προϊόν, που θα είναι διαθέσιμο και σε νεότερους σε ηλικία καταναλωτές», αναφέρουν από πλευράς της Μπέλλας.

 

Τσίπουρο τριετούς παλαίωσης και χρήση παλαιού αμπελώνα 65 ετών από την Οικογένεια Καρδάση

Η οικογένεια Καρδάση έχοντας ήδη διαγράψει τη δική της διαδρομή στα αποστάγματα με ούζο, μπράντυ, λικέρ, τσίπουρο αλλά και με το παλαιωμένο τσίπουρο από Μοσχάτο Τυρνάβου, ενισχύει την παρουσία της με ένα «γηραιότερο» ως προς τον χρόνο παλαίωσης, τσίπουρο, το οποίο «ξεκουράζεται» για τρία χρόνια σε δρύινα γαλλικά βαρέλια και κυκλοφόρησε φέτος σε 536 φιάλες. Όπως λέει ο Θοδωρής Καρδάσης, μέλος της οικογένειας αποσταγματοποιών, το «Distiller’s Choice», όπως ονομάζεται το νέο προϊόν, έρχεται να προσδώσει διαφορετικό χαρακτήρα μετά το ήδη γνωστό παλαιωμένο τσίπουρο που παράγει, το οποίο παραμένει από 18-24 μήνες σε γαλλικό και αμερικάνικο δρύινο βαρέλι. Εκτός των άλλων όμως δημιουργεί και ένα ακόμη διακεκριμένο τσίπουρο, το οποίο προέρχεται από παλαιό αμπελοτόπι Μοσχάτου Τυρνάβου ηλικίας 65 ετών και χαμηλής στρεμματικής απόδοσης. «Στην περίπτωση αυτή ακολουθούμε την διαδικασία της διπλής απόσταξης και παράγουμε ένα προϊόν που προτείνεται για την δημιουργία κοκτέιλ».

 

Lost Lake Distillery: Πέντε ποικιλίες παντρεύονται σε ένα παλαιωμένο τσίπουρο

Με δύο παραγωγικά «καπέλα» σε οινοποιία και αποσταγματοποιία, η οικογένεια Ζαχαρία δημιούργησε τα τελευταία χρόνια τo αποστακτήριο «Lost Lake Distillery». Στο Ελληνικό Απόσταγμα παρουσίασε το «Last Battle 1829», αφιερωμένο στην τελευταία μάχη που έδωσαν τα ελληνικά στρατεύματα στην Πέτρα Βοιωτίας κατά τον αγώνα της ανεξαρτησίας που ξεκίνησε το 1821. Πέντε ποικιλίες παλαιώνουν αυτόνομα στα βαρέλια και στη συνέχεια συνδυάζονται για την παραγωγή του συγκεκριμένου παλαιωμένου τσίπουρου. Έτσι, ο κοινός τόπος προκύπτει από το Ασύρτικο, το Sauvignon Blanc, την Κουντούρα, Μαλαγουζιά και Μούχταρο και δημιουργείται το «Last Battle», με περιεκτικότητα 43 αλκοολικών βαθμών.

 

Μετέωρο: Πειραματισμοί με παλαιώσεις 4, 8 και 12 ετών στον δρόμο του κονιάκ

Ο Βασίλης και η Άρτεμις Τσίνα από την αποσταγματοποιία Μετέωρο, έχοντας αποκτήσει ειδίκευση στο τσίπουρο, άρχισαν πριν από μερικά χρόνια να δοκιμάζουν την παλαίωσή του σε καινούργια γαλλικά δρύινα βαρέλια, αξιοποιώντας το Μοσχάτο Αμβούργου. Αυτό που γεννήθηκε ήταν ένα παλαιωμένο τσίπουρο το «Asclepius», με την Άρτεμη Τσίνα να αναφέρει ότι αναδίδει βοτανικό χαρακτήρα. «Η πρώτη μας πειραματική παλαίωση έγινε το 2015, το τσίπουρο παρέμεινε για 4 χρόνια σε βαρέλι και η πρώτη παρτίδα κυκλοφόρησε στην αγορά το 2019. Παράγουμε ετησίως περίπου 8.000 φιάλες παλαιωμένου τσίπουρου. Στόχος μας είναι να πειραματιστούμε ακόμα περισσότερο στο τσίπουρο με διπλές αποστάξεις και περισσότερο χρόνο παραμονής στα βαρέλια. Όσο περισσότερο μένει σε βαρέλι, τόσο αλλάζει χαρακτήρα το προϊόν. Αυτό που θέλουμε να δημιουργήσουμε μία γκάμα με τσίπουρο σε διαφορετικές παλαιώσεις 4, 8 και 12 ετών και να βαδίσουμε στον δρόμο του κονιάκ».

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στη δηµιουργία Οµάδας Παραγωγών, η οποία θα έρθει να πλαισιώσει το νέο οινοποιείο που αυτή τη στιγµή κατασκευάζεται, σχεδιάζουν να προχωρήσουν οι Άγγελος Ιατρίδης...

REPORTS

Τα ήδη γνωστά κρασιά νέας εσοδείας καθώς και μία νέα κυκλοφορία, ένα ροζέ από την ποικιλία Νεγκόσκα υπό το Μικρό Κτήμα Τίτου, παρουσίασε στο...

REPORTS

To είπαν «το υγρό χρυσάφι της Σάμου». Το έχουν τιμήσει πολλαπλά ως τον καλύτερο επιδόρπιο οίνο. Του έχουν αποδώσει εύσημα και το φέρνουν διαρκώς...

REPORTS

Με πρώτη ύλη από τον ορεινό αμπελώνα του Κατάφυτου η πειραματική οινοποίηση από το κτήμα Κώστα Λαζαρίδη.