Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πάνω από το μισό της παγκόσμιας κατανάλωσης αποτελούν λευκό και ροζέ κρασί

Η παγκόσμια κατανάλωση λευκού κρασιού και ροζέ αυξήθηκε κατά 10% και 17% αντίστοιχα από το 2000, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (ΟΙV). Το κόκκινο κρασί σημειώνει μείωση κατά 15% από την κορύφωσή του, το 2007.

Οι λάτρεις του κρασιού στρέφονται ολοένα και περισσότερο στα λευκά και τα ροζέ κρασιά, τα οποία μαζί αποτελούν πλέον περισσότερο από το μισό της παγκόσμιας κατανάλωσης οίνου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Κρασιού (OIV).

Η κατανάλωση λευκού κρασιού αυξήθηκε με σχετικά «γρήγορο ρυθμό» από το 2010, βάζοντας στο επίκεντρο το ζήτημα για τους αφρώδεις οίνους, αναφέρει ο OIV σε έκθεσή του για τις τάσεις του χρώματος. Η αγορά του ροζέ επέστρεψε και αναπτύσσεται με πιο «ήπιους ρυθμούς» μετά από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008. Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού, από την άλλη, δεν έδειξε παρόμοια ανάκαμψη, πέφτοντας από την κορύφωσή της το 2007, σύμφωνα με τον διακυβερνητικό οργανισμό.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα του λευκού κρασιού, τα τελευταία 20 χρόνια, οφείλεται κυρίως στις αγορές αφρώδη οίνου των ΗΠΑ, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, αντισταθμίζοντας τη μείωση στην κατανάλωση σε «παραδοσιακούς καταναλωτές» όπως η Γαλλία και η Ισπανία, όπου συνολικά η κατανάλωση κρασιού έχει μειωθεί. Η κατάσταση είναι διαφορετική για τα κόκκινα κρασιά, όπου καμία χώρα δεν κατάφερε να αντισταθμίσει την πτώση στην κατανάλωση στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής κρασιού.

«Τις τελευταίες δεκαετίες, ο τομέας του κρασιού έχει παρατηρήσει συνολικά θετική τάση στην παραγωγή και κατανάλωση λευκών και ροζέ κρασιών σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ τα κόκκινα κρασιά έχουν μειωθεί, αυτό οφείλεται κυρίως σε αλλαγές στις προτιμήσεις των καταναλωτών» αναφέρει ο ΟΙV.

Το λευκό κρασί αντιπροσώπευε το 43% της παγκόσμιας κατανάλωσης κρασιού το 2021, αυξημένο κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από την αρχή του αιώνα, όπως δείχνουν τα δεδομένα του ΟΙV. Η μερίδα των κόκκινων κρασιών ανέρχεται στο 47%, λίγο πάνω από το μισό που καταγράφτηκε πριν από δύο δεκαετίες.

«Η «έκρηξη» στα ροζέ κρασιά και στη συνέχεια στους αφρώδεις οίνους, μαζί με την κρίση στα κόκκινα κρασιά, οφείλονται κυρίως σε μια αλλαγή στη σύνθεση των καταναλωτών και στην εξέλιξη των συνηθειών κατανάλωσης υπέρ των ελαφρύτερων και πιο φρέσκων ποτών» δήλωσε ο Giorgio Delgrosso, Επικεφαλής Στατιστικής Ανάλυσης του OIV.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν τον μεγαλύτερο καταναλωτή λευκού κρασιού, με την κατανάλωση να αυξάνεται κατά 65% την περίοδο 2000-2021. Η Ρωσία, η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν και αυτές χώρες όπου το λευκό κρασί πήγε καλά, ενώ η κατανάλωση ήταν σταθερή στην Ιταλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για το χρώμα.

Η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος προορισμός για ροζέ κρασί, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ένα τρίτο της αγοράς. Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η χώρα όπου η κατανάλωση αυξήθηκε με ταχύτερους ρυθμούς τα τελευταία 20 χρόνια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Γερμανία είναι οι χώρες με την μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου κρασιού, ακολουθούμενες από τη Γαλλία και την Ιταλία. Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν αύξηση στην κατανάλωση τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αν και τα δεδομένα του ΟΙV δείχνουν ότι η κατανάλωση κρασιού στην Κίνα έχει μειωθεί από το 2017 που είχε την κορύφωσή της. Τέλος, η κατανάλωση στη Γαλλία, που ήταν παλιά ο μεγαλύτερος καταναλωτής κόκκινου κρασιού στον κόσμο, έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό από την αρχή του αιώνα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το ΥΠΑΑΤ προωθεί και υποστηρίζει μέσω προγραμμάτων και συντονισμένων δράσεων το σύνολο των αμπελουργών και των οινοποιών με στόχο να αντιμετωπισθεί η δύσκολη χρονιά...

REPORTS

Οι μικρές ποσότητες, οι premium τιμές και η γενική έλλειψη γνώσης σχετικά με την οινική κουλτούρα της χώρας συνθέτουν τις προκλήσεις του Καναδά.

REPORTS

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον αμπελοοινικό τομέα που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κλιματική κρίση και την τις μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών πραγματοποιήθηκε στις...

REPORTS

Το ιστορικό Hôtel de Paris Monte-Carlo του Μονακό για να γιορτάσει την 150ή επέτειο λειτουργίας του λανσάρει ένα κονιάκ από σπάνιες σοδειές σταφυλιών και...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...