Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο 29χρονος CEO που κατόρθωσε να ενισχύσει ισπανικό όμιλο κρασιού

Αυτή είναι η ιστορία για το πώς ένας 29χρονος μάνατζερ κατόρθωσε να ενισχύσει τον οικογενειακό όμιλο ισπανικών κρασιών, εστιάζοντας στην ποιότητα και τη βιωσιμότητα, με μια 100% μετατροπή σε βιολογική καλλιέργεια σταφυλιών σε εξέλιξη.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Αρχικά, έχοντας μόλις μπει στον κλάδο του κρασιού τον Ιανουάριο του περασμένου έτους μετά από μια καριέρα ως επενδυτικός τραπεζίτης στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, ο Gonzalo Entrecanales έχει πλέον περάσει έξι μήνες ως Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου κρασιού της οικογένειάς του, που ονομάζεται Entrecanales Domecq e Hijos, το νέο όνομα του Grupo Bodegas Palacio 1894 μετά από ένα rebrand τον Ιούνιο του 2021.

Με οινοποιεία στη Rioja, Ribera del Duero, Toro, Rueda και Valdeorras, η επιχείρηση έχει πάνω από 400 εκτάρια αμπελώνων σε μερικές από τις πιο γνωστές ονομασίες της Ισπανίας και στόχος του Gonzalo είναι να βελτιώσει την υπάρχουσα προσφορά του, αντί να επεκτείνει τις εκμεταλλεύσεις του ή να αυξήσει την παραγωγή του.

Προκειμένου να γίνει αυτό, ο 29χρονος, ο οποίος εκπαιδεύτηκε εν μέρει στο Ηνωμένο Βασίλειο και μιλά τέλεια αγγλικά, επικεντρώνεται ιδιαίτερα στη βιώσιμη παραγωγή, με μια μετατροπή σε βιολογική αμπελοκαλλιέργεια σε ολόκληρη την εταιρεία, που ενισχύεται από την υιοθέτηση αναγεννητικών γεωργικών πρακτικών , καθώς και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Είναι «μια μεγάλη επένδυση» ανέφερε σε πρόσφατη δήλωση του, υποστηρίζοντας ότι ο όμιλος «επενδύει ό,τι κερδίζουμε και περισσότερα», με τα χρήματα να δαπανώνται τόσο στους αμπελώνες όσο και στα οινοποιεία, ώστε ο όμιλος να μπορεί να «ωφεληθεί σε τρία με τέσσερα χρόνια».

«Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους», δήλωσε.

Η οικογενειακή εταιρεία ιδρύθηκε στην πραγματικότητα από τον παππού του Gonzalo πριν από 35 χρόνια, ο οποίος ξεκίνησε την επιχείρηση με τον Viña Mayor στη Ribera del Duero το 1986, μόλις τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυση του DO, ακολουθούμενη από την εξαγορά της Cosme Palacio στη Rioja και στη συνέχεια Caserío de Dueñas στη Rueda, και αργότερα Bodegas y Viñedos Anzil στο Toro, και πιο πρόσφατα, El Aeronauta στο Valdeorras.

Η κύρια πηγή εισοδήματος της οικογένειας ήταν, ωστόσο, μια διαφορετική επιχείρηση: μια επιχείρηση υποδομών, κατασκευών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που ονομαζόταν Acciona, η οποία, μέχρι πρόσφατα, ήταν μέτοχος στην επιχείρηση κρασιού και εξηγεί τη μακροχρόνια εστίαση στην επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα για τις διαδικασίες παραγωγής στα οινοποιεία.

Όμως, με την οικογένεια του Gonzalo να έχει πλέον την πλήρη ιδιοκτησία του ομίλου κρασιού, αποφασίστηκε ότι το όνομα της εταιρείας έπρεπε να αλλάξει για να πάρει το πλήρες όνομα της οικογένειάς του, και ως εκ τούτου, πριν από έξι μήνες, το πρώην Grupo Bodegas Palacio 1894 έγινε Entrecanales Domecq e Hijos.

Μια τέτοια κίνηση είπε ότι ο Gonzalo ήταν «για να μας ζητήσει να λογοδοτήσουμε για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική μας», προσθέτοντας, «Δεν θέλουμε οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι επενδύουμε στην επιχείρηση να την πουλήσουν. Έχουμε μια ισχυρή συναισθηματική προσκόλληση σε ό,τι έχει γίνει τα τελευταία 35 χρόνια, και τι καλύτερο για να το δείξουμε μετά να του δώσετε το όνομά σας».

Μια τέτοια κίνηση είπε ότι ο Gonzalo ήταν «για να μας ζητήσει να λογοδοτήσουμε για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική μας», προσθέτοντας, «Δεν θέλουμε οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι επενδύουμε στην επιχείρηση να την πουλήσουν. Έχουμε μια ισχυρή συναισθηματική προσκόλληση σε ό,τι έχει γίνει τα τελευταία 35 χρόνια, και τι καλύτερο για να το δείξουμε μετά να του δώσετε το όνομά σας».

Συνεχίζοντας, είπε, «Η εταιρεία έχει υποστεί μερικές αλλαγές ονόματος τα τελευταία 35 χρόνια, οπότε θέλαμε να της δώσουμε κάτι που δεν επρόκειτο να αλλάξει και ένα όνομα που θα σας φέρει πίσω στην προέλευση της εταιρείας, το Entrecanales προέρχεται από την πλευρά του παππού μου και ο Domecq από τη γιαγιά μου».

Στη συνέχεια σχολίασε: «Αυτή ήταν που έκανε τον παππού μου να ενθουσιαστεί τόσο πολύ με το κρασί πηγαίνοντάς τον στη Χερέθ», όπου η οικογένεια Domecq ήταν διάσημοι και ισχυροί παραγωγοί Sherry για περισσότερο από έναν αιώνα, έως ότου η ενισχυμένη επιχείρηση κρασιού πουλήθηκε στη Allied Lyons το 1994. Δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο την Allied Domecq.

Πράγματι, λόγω αυτής της προηγούμενης σχέσης με τη Χερέθ μπορεί να μπει στον πειρασμό να επεκτείνει την ομάδα με ένα οινοποιείο σε αυτό το μέρος της Ισπανίας, αν και όχι στο εγγύς μέλλον.

«Για τα επόμενα χρόνια, έχουμε αρκετά στο πιάτο μας χωρίς να επεκταθούμε», είπε, προσθέτοντας ότι δεν ήταν πρόθεσή του να αυξήσει το επίπεδο παραγωγής στα υπάρχοντα οινοποιεία του ομίλου.

«Ο όγκος δεν είναι το επίκεντρό μας», δήλωσε, «αλλά θέλουμε να προχωρήσουμε προς περισσότερα κρασιά υψηλής ποιότητας».

Όσον αφορά τον πυλώνα της βιωσιμότητας, αυτός είναι «πολύ προφανής για την οικογένειά μου», είπε ο Gonzalo, με την προαναφερθείσα επιχείρηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Entrecanales που ονομάζεται Acciona να σημαίνει «κουβαλάμε τη βιωσιμότητα στις φλέβες μας».

Ωστόσο, είπε ότι η ομάδα κρασιού θα «διπλασιάσει τις προσπάθειές μας για τη βιώσιμη παραγωγή και θα το κοινοποιήσει», αναφέροντας τα προϊόντα όπως το Coral Ethical Wine, το οποίο ανακηρύχθηκε Πράσινη Εκκίνηση της Χρονιάς στα Πράσινα Βραβεία του 2021.

Όσον αφορά την καινοτομία, είπε ότι η εταιρεία θα εξετάσει προσεκτικά την «ψηφιοποίηση» και πώς μπορεί να βελτιώσει τις διαδικασίες από τις πωλήσεις έως το μάρκετινγκ, μαζί με νέες τεχνικές οινοποίησης.

Τέλος, τόνισε τη σημασία της διαφάνειας τόσο για τους εργαζόμενους στην εταιρεία όσο και για τους καταναλωτές των προϊόντων της. «Πρέπει να φέρουμε τον καταναλωτή πιο κοντά στο πώς φτιάχνεται το κρασί, γιατί έχει διαφορετική γεύση και γιατί υπάρχουν διαφορετικές τιμές», είπε, προσθέτοντας ότι σχεδιάζει επίσης «να κοινοποιήσει τη στρατηγική μας στους ανθρώπους μας, ώστε να μας λογοδοτήσουν.»

Αλλά η πραγματική εστίαση για τον Gonzalo αφορά την κίνηση για τη βελτίωση της διαχείρισης του αμπελώνα στα κτήματα του ομίλου για τη βελτίωση της ποιότητας του κρασιού, της υγείας του εδάφους και της βιοποικιλότητας στα ακίνητα.

«Είναι καλό να είμαστε ουδέτεροι ως προς τον άνθρακα, αλλά ασχολούμαστε με τη γεωργική επιχείρηση, επομένως πρέπει επίσης να προσέχουμε τι κάνουμε για το περιβάλλον, πώς καλλιεργούμε τα σταφύλια και το να είμαστε πλήρως βιολογικοί είναι στη λίστα μας. και είμαστε σχεδόν πλήρως πιστοποιημένοι σε Rueda και Toro», είπε, προσθέτοντας, «με τα υπόλοιπα υπό μετατροπή».

Σχολιάζοντας ότι πιστεύει ότι σε τρία χρόνια όλος ο όμιλος θα πρέπει να πιστοποιηθεί βιολογικά, σημείωσε ότι η κύρια πρόκληση ήταν διοικητική, σχολιάζοντας ότι υπάρχουν πολλά «εμπόδια» όσον αφορά την ομαδική πιστοποίηση όταν υπάρχουν οινοποιεία σε διάφορες περιοχές.

Πέρα από τις βιολογικές πρακτικές, η Gonazalo επενδύει σε αναγεννητικές γεωργικές πρακτικές για τη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους και της περιεκτικότητας σε άνθρακα, βελτιώνοντας παράλληλα τη βιοποικιλότητα στα ακίνητα του ομίλου με δενδροφύτευση και καλλιέργειες κάλυψης, καθώς και αλλαγές στη χρήση του νερού.

«Είναι πολλά μικρά πράγματα που συνδυάζονται για να δημιουργήσουν ένα υγιές και βιώσιμο κτήμα», είπε, σημειώνοντας ότι από τότε που έγιναν αλλαγές στο ακίνητο Rueda, έχει δει μια αύξηση της ζωής των πτηνών, ενώ το ποτάμι που ρέει μέσα από το κτήμα ακολουθεί τώρα η φυσική του πορεία, που σημαίνει ότι πλημμυρίζει λιγότερο συχνά, και πρόσθεσε, «η ποιότητα των σταφυλιών βελτιώνεται».

Συνοψίζοντας τις σκέψεις του σχετικά με την ανάγκη να προχωρήσουμε σε φιλική προς το περιβάλλον περιβαλλοντική διαχείριση των αμπελοοινικών περιοχών, είπε: «Αυτό είναι σίγουρα κάτι που πρέπει όλοι να σκεφτούμε».

 

Πηγή: thedrinksbusiness.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.