Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο όρος «καθαρό κρασί» αποτελεί παραπλάνηση λένε οι ΗΠΑ

Το «Καθαρό κρασί» είναι μια φράση που γίνεται ολοένα και πιο κοινή στο μάρκετινγκ των αλκοολούχων ποτών τα τελευταία χρόνια, παρά την έλλειψη πιστοποιημένων προτύπων, όπου ένα φθηνό κρασί μπορεί αυτομάτως να υιοθετήσει τον όρο «καθαρό». Τώρα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποιεί τους οίκους να μην χρησιμοποιούν τον «παραπλανητικό» αυτόν όρο.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα με την έκρηξη του μάρκετινγκ του «καθαρού κρασιού» είναι πόσο ασαφής είναι πραγματικά ο όρος. Τα βιολογικά και βιοδυναμικά κρασιά πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια για να επισημαίνονται ως τέτοια, αλλά τα λεγόμενα καθαρά κρασιά δεν αντιμετωπίζουν τέτοιους φραγμούς εισόδου.

Ως εκ τούτου, το Γραφείο Φορολογίας και Εμπορίου Αλκοόλ και Καπνού (TTB) έκρινε σκόπιμο να προειδοποιήσει τις επωνυμίες να μην χρησιμοποιούν τη φράση στις ετικέτες ή στη διαφήμιση, καθώς αποτελεί έναν «παραπλανητικό» ισχυρισμό σχετικά με τα αντιληπτά οφέλη για την υγεία.

«Είμαστε υπεύθυνοι να διασφαλίσουμε ότι οι ετικέτες δεν παραπλανούν το κοινό», σχολίασε ο Tom Hogue του TTB.

Σε ανακοίνωσή του το TTB αναφέρει:

«Οι κανονισμοί TTB δεν ορίζουν τη λέξη «καθαρός» και δεν έχουμε πρότυπα για τη χρήση του όρου στις ετικέτες ή στις διαφημίσεις.

«Επομένως, οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να ερμηνεύουν τον όρο ότι σημαίνει ότι το ποτό είναι βιολογικό ή ότι πληροί άλλα πρότυπα παραγωγής που ορίζει η TTB. Αντίθετα, εξετάζουμε τις ετικέτες και τις διαφημίσεις στο σύνολό τους για να προσδιορίσουμε εάν δημιουργούν μια παραπλανητική εντύπωση.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο όρος «καθαρό» χρησιμοποιείται απλώς ως περιγραφέας της γεύσης του ροφήματος και θεωρείται φουσκωτός. Για παράδειγμα, «το οινοποιείο X κάνει ένα καθαρό, τραγανό κρασί», ανέφερε το TTB. «Σε άλλες περιπτώσεις, ο όρος χρησιμοποιείται μαζί με άλλη γλώσσα για να δημιουργήσει την παραπλανητική εντύπωση ότι η κατανάλωση του αλκοολούχου ποτού θα έχει οφέλη για την υγεία ή ότι οι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται διαφορετικά με την κατανάλωση αλκοόλ θα μετριαστούν».

Ενώ πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού μπορεί να έχει συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία, «προφανώς θα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι για τους οποίους καμία ποσότητα αλκοόλ δεν θα είναι εντάξει», είπε ο Tom Hogue.

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με νέα εικόνα το ανανεωμένο Τhessaloniki Wine & Spirits Trophy πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 13 έως 15 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας 30 καταξιωμένους γευσιγνώστες από την Ελλάδα...

REPORTS

Με τον ευφάνταστο τίτλο «The Mantinians», τα οινοποιεία της Μαντινείας έρχονται να συστηθούν συλλογικά στο οινόφιλο και όχι μόνο κοινό. Πέντε δεκαετίες και πλέον...

REPORTS

Οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» πέρυσι επηρέασαν τους αμπελώνες παγκοσμίως, θέτοντας εντούτοις σε «ισορροπία» τον αμπελοοινικό τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς, όπως προκύπτει από την...

REPORTS

Η θεσµοθέτηση, έστω και µε καθυστέρηση, και στην Ελλάδα, προ τριετίας περίπου, του θεσµικού πλαισίου για την κλωνική επιλογή, δίνει τη δυνατότητα στους συντελεστές...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.