Παλιά αμπέλια από την Κοιλάδα Swan της Δυτικής Αυστραλίας θα προστατεύονται στον Χάρτη της Παλιάς Αμπέλου της Κοιλάδας Swan (OVC) που θα κυκλοφορήσει σύντομα.
Περισσότερα από 20 οινοποιεία από αυτήν την ιστορική περιοχή, σε απόσταση 30 λεπτών οδικώς από την πρωτεύουσα της πολιτείας Περθ θα συμμετέχουν στο πρότζεκτ, με απώτερο σκοπό να καταχωρηθούν και να συντηρηθούν αμπέλια ηλικίας από 35 έως 125 ετών.
Τα οινοποιεία που συμμετέχουν περιλαμβάνουν τα Talijancich Wines, Nikola Estate, John Kosovich Wines, Mandoon Estate και Sandalford Wines, με τα αμπέλια να είναι κυρίως ποικιλίας Shiraz, Verdelho, Chenin Blanc, Grenache και Pedro Ximenez, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει περιορισμός ως προς το ποιες ποικιλίες μπορούν να καταχωρηθούν.
Οι οινοποιοί James Talijancich, Arch Kosovich και Damian Hutton είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από το «OVC». Ελπίζουν ότι θα διατηρήσει τους παλιούς αμπελώνες της Κοιλάδας Swan και θα επιτρέψει στα κρασιά να αφηγηθούν μια ιστορία που μιλά για την περιοχή από την οινοποιία, την αμπελοκαλλιέργεια και την περιφερειακή προοπτική.
«Μερικά από τα παλαιότερα αμπέλια της Αυστραλίας, ακόμη παραγωγικά βρίσκονται στην κοιλάδα Swan, συμπεριλαμβανομένου του αμπελώνα Verdelho του Mandoon Estate, ηλικίας 125 ετών», είπε ο Kosovich, οινοποιός στο John Kosovich Wines της οικογένειάς του.
«Ο χάρτης, ο οποίος έχει διαμορφωθεί σε ένα υπάρχον σύστημα στην κοιλάδα Barossa, θα προσφέρει αναγνώριση για τα υπέροχα παλιά αμπέλια μας και τα κρασιά που παράγονται από αυτά τα πολύτιμα σταφύλια», εξήγησε. «Ελπίζουμε ότι περισσότερες περιοχές θα αναγνωρίσουν τη σημασία των αμπελώνων τους –και των ιστορικών αμπελιών τους– και θα υιοθετήσουν ένα παρόμοιο σχέδιο».
Για να πληρούν τις προϋποθέσεις για αναγνώριση OVC, τα αμπέλια πρέπει να παράγουν ακόμη καρπούς και πρέπει να προσκομιστεί απόδειξη της ημερομηνίας φύτευσής τους. Τα κρασιά που παράγονται πρέπει να είναι 100% από αμπελώνα OVC και δεν μπορούν να αναμειχθούν με φρούτα από άλλο οικόπεδο διαφορετικής ηλικιακής κατηγορίας.
«Ως η δεύτερη παλαιότερη περιοχή κρασιού στην Αυστραλία [μετά την κοιλάδα Hunter στη Νέα Νότια Ουαλία], η αμπελοκληρονομιά μας είναι αυτό που μας διακρίνει από άλλες περιοχές σε όλη τη χώρα», είπε ο Talijancich, από την Talijancich Wines της οικογένειάς του. «Αυτά τα αμπέλια είναι απόδειξη για τους Ευρωπαίους αποίκους μας που δούλεψαν τη γη».
«Οι περισσότεροι οινοποιοί προτιμούν να εργάζονται με φρούτα από παλαιότερα αμπέλια», πρόσθεσε. «Όταν ένα αμπέλι φτάσει τα 70 χρόνια, οι αποδόσεις είναι χαμηλές, αλλά ο καρπός διατηρεί μια απίστευτα υψηλή ένταση γεύσης και πολυπλοκότητας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να διατηρήσουμε αυτά τα πολύτιμα αμπέλια».
Ο γενικός διευθυντής του Nikola Estate Damian Hutton συμφώνησε. «Είναι ζωτικής σημασίας να πούμε την ιστορία της περιοχής μας. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη ιστορία να πει κανείς από τα κρασιά καθώς παλαιώνουν. Αυτά τα αμπέλια μας δίνουν κάτι ξεχωριστό να παράγουμε κάθε χρόνο. Εάν ένα οινοποιείο πουλήσει, τότε τα αμπέλια θα διατηρηθούν και η κληρονομιά τους θα μεταβιβαστεί στους νέους ιδιοκτήτες, κάτι που θα βοηθήσει να διατηρηθούν οι αμπελώνες στο έδαφος για τους μελλοντικούς οινοποιούς».
πηγή: Decanter.com