Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ένας πόλεμος διχασμού ανάμεσα στον παλαιό και τον νέο οινικό κόσμο

Το κρασί αποτελεί μέρος της ανθρώπινης κουλτούρας εδώ και χιλιάδες χρόνια και η ιστορία του είναι τόσο πλούσια όσο το ίδιο το ποτό. Από τους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους μέχρι τους σύγχρονους sommelier, το κρασί κατείχε πάντα μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές και στα τραπέζια του κόσμου.

Σήμερα, υπάρχουν δύο ξεχωριστές κατηγορίες κρασιού που κυριαρχούν στην αγορά: ο Παλαιός Κόσμος και ο Νέος Κόσμος, με τον καθένα να έχει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά και την συζήτηση για το ποιος είναι καλύτερος να συνεχίζεται. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τις διαφορές μεταξύ του Παλιού και του Νέου Κόσμου του κρασιού και θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο τι κάνει το καθένα τόσο ξεχωριστό.

Ο Παλαιός Κόσμος αναφέρεται στις παραδοσιακές οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γερμανία. Αυτές οι χώρες έχουν μακρά ιστορία στην οινοποίηση και οι οινοποιοί τους έχουν τελειοποιήσει την τέχνη της δημιουργίας κλασικών, εκλεπτυσμένων κρασιών που είναι βαθιά ριζωμένα στο τοπικό τους terroir. Σε αυτές τις περιοχές, η εστίαση είναι στην παραγωγή κρασιών που είναι εκφραστικά της γης, με λεπτές αποχρώσεις γεύσης και αρώματος που είναι μοναδικές για κάθε αμπελώνα.

Αντίθετα, ο Νέος Κόσμος περιλαμβάνει χώρες που είναι σχετικά νέες στον κλάδο της οινοποιίας, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Αφρική και η Χιλή. Αυτές οι περιοχές έχουν αγκαλιάσει τη χρήση σύγχρονων τεχνικών και τεχνολογίας, επιτρέποντάς τους να παράγουν κρασιά με πιο φρούτο στυλ που είναι γενικά πιο προσιτά στη νεολαία τους. Οι οινοποιοί του Νέου Κόσμου είναι πιο πρόθυμοι να πειραματιστούν με νέες ποικιλίες σταφυλιών, τεχνικές καλλιέργειας και μεθόδους οινοποίησης, με αποτέλεσμα κρασιά που είναι συχνά πιο τολμηρά και πιο γεμάτα από τα αντίστοιχα του Παλαιού Κόσμου.

Μία από τις κύριες διαφορές μεταξύ των κρασιών του Παλαιού και του Νέου Κόσμου είναι η επισήμανση τους. Τα κρασιά του Παλαιού Κόσμου συνήθως επισημαίνονται ανάλογα με την περιοχή όπου παράγονται, όπως το Bordeaux, το Chianti ή η Rioja. Αντίθετα, τα κρασιά του Νέου Κόσμου συνήθως φέρουν ετικέτα με ποικιλία σταφυλιών, όπως το Cabernet Sauvignon, το Chardonnay ή το Shiraz.

Μια άλλη βασική διαφορά μεταξύ των δύο κόσμων είναι οι τεχνικές οινοποίησης τους. Στον Παλαιό Κόσμο, οι οινοπαραγωγοί τείνουν να βασίζονται σε παραδοσιακές μεθόδους, όπως η χρήση φυσικών ζυμών και η παλαίωση του κρασιού σε δρύινα βαρέλια. Αυτό συχνά έχει ως αποτέλεσμα κρασιά που είναι πιο περίπλοκα και διαφοροποιημένα αλλά απαιτούν περισσότερο χρόνο για να παλαιώσουν και να αναπτυχθούν. Στον Νέο Κόσμο, οι οινοπαραγωγοί χρησιμοποιούν μια σειρά σύγχρονων τεχνικών, όπως η ζύμωση από ανοξείδωτο χάλυβα και τα ροκανίδια βελανιδιάς, για να παράγουν κρασιά που είναι καρπούς και έτοιμα για κατανάλωση μετά την απελευθέρωση.

Τόσο ο Παλαιός όσο και ο Νέος Κόσμος προσφέρουν μοναδικά και νόστιμα κρασιά, το καθένα με το δικό του ξεχωριστό στυλ και προσωπικότητα. Τελικά, η επιλογή του κόσμου που προτιμάτε είναι θέμα προσωπικού γούστου. Είτε προτιμάτε την κλασική κομψότητα ενός κρασιού του Παλαιού Κόσμου είτε τις τολμηρές γεύσεις ενός κρασιού του Νέου Κόσμου, υπάρχει κάτι εκεί έξω για όλους…

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

REPORTS

Κίνητρο για να αναπτύξει ο ανήσυχος οινοποιός το δυναµικό του δίνει η Μαλαγουζιά, µία από τις ανερχόµενες ελληνικές αρωµατικές λευκές ποικιλίες, προσφέροντας πολλές παραλλαγές...