Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο Λεωνίδας Νασιάκος πιστεύει ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει ελληνικό Chardonnay

Να παντρέψει τρεις ελληνικές ποικιλίες σε ένα καινούργιο κόκκινο κρασί επιδίωξε ο οινολόγος Λεωνίδας Νασιάκος και το oινοποιείο Novus, που αποτελεί τη δική του αυτόνομη προσπάθεια στο εγχώριο οινικό στερέωμα.

Το κρασί που φέρει την ονομασία Climax συνδυάζει το Αγιωργίτικο της Νεμέας, τη Μαυροδάφνη από την ορεινή Αιγιάλεια  και το Μαυροτράγανο Μαντινείας, ενώ επιδιώκει να αναδείξει τον χαρακτήρα του κάθε κρασιού κατά τη συγκεκριμένη συνύπαρξη. «Μέσα από την ετικέτα αυτή θέλω να δείξω ότι τρεις γηγενείς ποικιλίες μπορούν να συνυπάρξουν, διατηρώντας η καθεμία τον χαρακτήρα της τόσο στη μύτη όσο και στο στόμα. Το στοίχημα ήταν να δημιουργήσουμε ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα».

Μία Μαντινεία με δυνατότητα παλαίωσης

Ο Λεωνίδας Νασιάκος έχει συνδέσει το όνομά του με το Μοσχοφίλερο και τη ζώνη της Μαντινείας. Έτσι, εκτός από το Climax σκοπεύει να κυκλοφορήσει φέτος στην αγορά και μία ΠΟΠ Μαντινεία Μοσχοφίλερο υπό την ετικέτα Optimum. Επιδίωξή του είναι να αναδείξει όπως ο ίδιος λέει, ένα διαφορετικό πρόσωπο της Μαντινείας, όπου εκτός από ένα αρωματικό και ευχάριστο κρασί όπως το γνωρίζαμε έως σήμερα, με τη συγκεκριμένη ετικέτα να επαναπροσδιορίζει την ταυτότητα της ποικιλίας, δημιουργώντας ένα κρασί φαγητού που προσφέρεται για παλαίωση. Το οινοποιείο έχει ήδη κυκλοφορήσει στην αγορά δύο ετικέτες, ένα Μοσχοφίλερο μονοποικιλιακό και ένα ροζέ όπου παντρεύεται το Μοσχοφίλερο με Αγιωργίτικο και Syrah. Η παραγωγή του το 2023 ανήλθε σε σχεδόν 100.000 φιάλες, ενώ η δυναμικότητά του αγγίζει τις 250.000 φιάλες, τις οποίες στοχεύει να αγγίξει τα επόμενα χρόνια με πλήρη έλεγχο της διαδικασίας παραγωγής από το αμπέλι στην εμφιάλωση.

«Κανείς δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει ελληνικό Chardonnay»

Ο ίδιος εμφανίζεται αισιόδοξος και ταυτόχρονα ανήσυχος για το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα αφενός ως προς τις προοπτικές που ανοίγουν οι ελληνικές ποικιλίες, αφετέρου ως προς την επίδραση της κλιματικής αλλαγής. Όπως λέει, οι γηγενείς ποικιλίες είναι μονόδρομος καθότι κανείς από το εξωτερικό δεν θα ενδιαφερόταν να αγοράσει ένα κρασί από ξένες ποικιλίες που να προέρχεται από την Ελλάδα. «Δεν υπάρχει κανένας στο εξωτερικό που να ενδιαφέρεται να αγοράσει ελληνικό Chardonnay, ακόμα και εάν ήταν το καλύτερο που υπάρχει στην αγορά. Επομένως σε ό,τι αφορά τον ελληνικό αμπελώνα, οι γηγενείς ποικιλίες είναι αυτές που παρουσιάζουν διαρκώς ανοδική πορεία από χρόνο σε χρόνο. Εκτός από τη χρήση αμιγώς ελληνικών ποικιλιών, προοπτική θα μπορούσαν να έχουν και blends όπου υπερισχύουν οι ποικιλίες έναντι των ξενικών».

Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής και οι εναλλακτικές

Για το ρόλο της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα και την αμπελοκαλλιέργεια ο κύριος Νασιάκος αναφέρεται σε μία πραγματικότητα που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος του κρασιού και όχι μόνο. «Το 2023 ήταν μία χρονιά κατά την οποία η κλιματική αλλαγή μας έδειξε τα δόντια της με τον πιο εμφανή τρόπο. Θα μπορούσαμε λοιπόν να υποθέσουμε ότι υπάρχει η αισιόδοξη πλευρά με βάση την οποία οι κλιματικές συνθήκες του 2023 ήταν ένα συμπτωματικό φαινόμενο. Ωστόσο υφίσταται και μία ρεαλιστική άποψη που υπαγορεύει ότι δεν ήταν κάτι συμπτωματικό, αλλά κάτι με το οποίο πρέπει να μάθουμε να ζούμε τα επόμενα χρόνια».

«Βλέποντας τα προηγούμενα έτη την έλευση της κλιματικής αλλαγής, σκέφτηκα ότι κάνοντας το δικό μου βήμα, θα έπρεπε να βρεθώ αντιμέτωπος με αυτή την πρόκληση. Η απάντηση βρίσκεται στη μεταφορά των καλλιεργειών σε μεγαλύτερο υψόμετρο, σε περιοχές με ψυχρότερο κλίμα, όπως η Μαντινεία, η ορεινή Αιγιάλεια που εκτός από τις χαμηλότερες θερμοκρασίες έχει τον Κορινθιακό που δροσίζει τα αμπέλια αλλά και το Αμύνταιο, η Ήπειρος, η Νάουσα και αρκετές ακόμα περιοχές».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Wine Paris 2025 πρόκειται να μετατρέψει το Παρίσι σε παγκόσμιο κόμβο για το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά από τις 10 έως τις...

REPORTS

Το Crystal Springs της Napa Valley AVA γίνεται η 18η επίσημη ονομασία της διάσημης αμπελουργικής περιοχής. Η νέα AVA χωροθετείται σε μια λοφώδη περιοχή...

REPORTS

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) συνεχίζουν να επηρεάζουν το εμπόριο κρασιού με νέους και συναρπαστικούς τρόπους. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να διαδραματίσει βασικό...

REPORTS

Ο François Bouteille ανέλαβε τη θέση του διευθυντή και ο Bertrand Minchin τη θέση του συμπροέδρου του Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre-Loire (BIVC).

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού την Κυριακή 10 Νοεμβρίου συμμετέχουν τα οινοποιία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας.

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...