Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο ΕΟΣ Σάμου τίμησε τους ιστορικούς αμπελουργούς του

Με θρησκευτική κατάνυξη αλλά και συνεργατικό πνεύμα πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος εορτασμός για την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου 2025, την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025 στις εγκαταστάσεις του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου, στο Καρλόβασι. Η εκδήλωση, έφερε κοντά τους ανθρώπους του Συνεταιρισμού σε μια μοναδική συνάντηση καθώς η πατρογονική καλλιέργεια του μοναδικού σαμιακού αμπελώνα αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο σύνδεσης των κατοίκων της Σάμου.

Ο εορτασμός του προστάτη των αμπελώνων, Αγίου Τρύφωνα, αποτέλεσε την αφορμή για να αναδειχθεί ακόμη μια φορά η αξία της αμπελοκαλλιέργειας του μοσχάτου, η οποία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οινοπαραγωγής μα και της πολιτιστικής, ιστορικής και κοινωνικής παρακαταθήκης  της Σάμου. Με σεβασμό στις παραδόσεις, οι παρευρισκόμενοι τίμησαν τη μακρόχρονη ιστορία της αμπελουργίας του νησιού, ενισχύοντας παράλληλα το συνεργατικό πνεύμα που διαπνέει τον Ε.Ο.Σ Σάμου με την ευχή η νέα καλλιεργητική χρονιά να είναι ευοίωνη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τιμήθηκαν οι ιστορικοί αμπελουργοί που γεννήθηκαν κατά την πρώτη δεκαετία της ίδρυσης του Συνεταιρισμού (1930-1939), και οι οποίοι με τον μόχθο και την αφοσίωσή τους συνέβαλαν στην άνθηση της αμπελοκαλλιέργειας στη Σάμο, διασφαλίζοντας την αδιάκοπη σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν:

Αξιώτης Περικλής του Στυλιανού, από τον Παγώνδα

Αργυρού Εμμανουήλ του Πέτρου, από Καρλόβασι

Βονδικάκης Ιωάννης του Κων/νου, από Λέκκα

Δαγκλής Εμμανουήλ του Γεωργίου, από Καστανιά

Δεληγιάννης Γεώργιος του Εμμανουήλ, από Βαθύ

Δερμάνης Γεώργιος του Μανουήλ, από Καστανιά

Ευστρατίου Καλλιόπη του Αθανασίου, από Υδρούσσα

Ισιδώρου Ισίδωρος του Στεφάνου, από Πλάτανο

Κιουλάφας Γιωργαλής του Κων/νου, από Μανωλάτες

Κιουλάφας Εμμανουήλ του Νικολάου, από Πάνδροσο

Κυριακού Κων/νος του Νικολάου, από Άγιο Κωνσταντίνο

Λερίου Μαρίτσα του Μιχαήλ, από Βουρλιώτες

Μαρούπας Διαμαντής του Εμμανουήλ, από Μυτιληνιούς

Μαυρίκης Κων/νος του Κυριάκου, από Αγ. Θεοδώρους

Παππάς Εμμανουήλ του Γεωργίου, από Καστανιά

Τσακαλάκης Σταμάτιος του Χριστοφόρο, από Καστανιά

Χατζηανδρέου Εμμανουήλ του Γεωργίου, από Βουρλιώτες

Χατζηδημητρίου Σταμάτιος του Νικολάου, από Καστανιά

Χατζηιωάννου Παναγιώτης του Ιωάννη, από Καστανιά

Ιδιαίτερη τιμητική μνεία έγινε και στην εκλιπούσα Αικατερίνη Βακάκη του Στυλιανού, από τα Κοντέικα.

Η εκδήλωση αποτέλεσε μια ευκαιρία για όλους τους Συνεταιριστές,  με ομοψυχία και ενότητα, να συνεχίσουν την αμπελουργική παράδοση του μοσχάτου πάνω στις βάσεις που οι πρόγονοί μας έθεσαν, διατηρώντας την ζωντανή και ακμαία για τις επόμενες γενιές.

Ο Συνεταιρισμός ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες και προσβλέπει σε μια επιτυχημένη καλλιεργητική χρονιά, γεμάτη καρπούς και δημιουργία.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στις 15 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση παράλληλα με το γαλλικό πρωτάθλημα τυφλής γευσιγνωσίας που διοργανώνει η La RVF.

REPORTS

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία ο πρώτος κύκλος εκπαιδευτικών δράσεων για το κρασί, μια νέα πρωτοβουλία του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης σε συνεργασία με την Ένωση...

REPORTS

Ο κλάδος του κρασιού διανύει μια περίοδο μετασχηματισμού που οφείλεται στις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες και στο αυξανόμενο ενδιαφέρον για πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις.

REPORTS

Ο ρόλος της γυναίκας στον κλάδο του κρασιού έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, αποτελώντας ουσιαστικό μέρος σε όλα τα στάδια του τομέα. Από...

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ένα υπερδραστήριο τετραήμερο γεμάτο ποιοτικό οίνο ολοκληρώνεται στις 10 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο υπό την ομπρέλα του Οινόραμα - της πιο επιδραστικής έκθεσης που...

REPORTS

Οι αγοραστές εξακολουθούν να αποφεύγουν το ρίσκο, αλλά υπάρχουν σημάδια «εξισορρόπησης» του κλίματος και μια περίοδος χαμηλότερων τιμών στη δευτερογενή αγορά μπορεί να σημαίνει...

REPORTS

Οι καταξιωμένοι διεθνώς μοσχάτοι οίνοι του Ε.Ο.Σ Σάμου επέστρεψαν και φέτος από τη Γαλλία και το διαγωνισμό «Vinalies International 2025», με δύο ακόμη χρυσά...

REPORTS

Ο κλάδος του κρασιού διανύει μια περίοδο μετασχηματισμού που οφείλεται στις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες και στο αυξανόμενο ενδιαφέρον για πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις.