Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο εµβληµατικός Ταχτάς ωριµάζει για δύο χρόνια σε γαλλική δρυ στο Οινοποιείο Αλεξάκη

Το 2011 η Alexakis Wines µε έδρα το Ηράκλειο Κρήτης εντόπισε στον Πρινιά Ηρακλείου ένα ορεινό αµπέλι σε ύψος 600 µ. και αποµόνωσε τη λευκή γηγενή ποικιλία Ταχτά διασώζοντάς τη µε επισήµανση αγενούς πολλαπλασιαστικού υλικού (κληµατίδες).

Το 2015 τη φύτευσε για πρώτη φορά σε ιδιόκτητο αµπελώνα στον Άγιο Θωµά Ηρακλείου και ο Alexakis Ταχτάς 2017 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Οινόραµα 2018, ενώ το 2018 το Οινοποιείο Alexakis έδωσε άδεια στο συνεργαζόµενο φυτώριο να προµηθεύσει Ταχτά σε αµπελουργούς του νησιού. Σηµειώνεται ότι επί δεκαετίες οι άνθρωποι του Οινοποιείου συνεργάζονται µε πλήθος αµπελουργών του νησιού µε αποτέλεσµα να γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του Κρητικού αµπελώνα. Αυτή η γνώση δίνει τη δυνατότητα επιλογής αµπελώνων µε ιδιαίτερο χαρακτήρα για κάθε διαφορετική ποικιλία, όπως έγινε και στην περίπτωση του Ταχτά.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 38 του Winetrails

Πρόκειται για µια ποικιλία που καλλιεργείται στην Κρήτη ήδη από τον 16ο αιώνα. Στην οθωµανική γλώσσα taht σήµαινε «θρόνος» και οι Έλληνες ονόµασαν την ποικιλία Ταχτά προς τιµήν της ποιότητάς της.


Στην ίδια λέξη αργότερα προστέθηκε ένα «a», δηλαδή tahta, που σηµαίνει «ξύλο», «σανίδα», µάλλον από το σκληρό ξύλο της κληµατίδας και τη σκληρή σαν ξύλο φλούδα του σταφυλιού, καθώς και τις υψηλές ταννίνες. Αξίζει δε να σηµειωθεί ότι ο Ταχτάς θεωρείται µία από τις ποικιλίες του ξακουστού κρητικού χαρµανιού του Μεσαίωνα Μαλβαζία.

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.