Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι προβληματικές πίσω από την καινοτομία των κονσερβοποιημένων οίνων

Για τους καταναλωτές, τα πλεονεκτήματα του κονσερβοποιημένου αλκοόλ είναι ξεκάθαρα. Είναι πιο μικρά και ελαφριά στη μεταφορά, αλλά και πιο βιώσιμα. Ανακυκλώνονται το ίδιο εύκολα με το γυαλί και ανοίγουν δρόμους για πιο ιδιαίτερα design συσκευασίας. Πλεονεκτήματα κρύβονται και στο εμπόριο, όσο τα κουτάκια καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο στο ψυγείο και στα δωμάτια αποθήκευσης, είναι πιο ελαφριά στη μεταφορά και διαθέσιμα σε εναλλακτικά μεγέθη.

https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/

Το τελευταίο χρονικό διάστημα είδαμε την ”απελευθέρωση” στην αγορά πιο φυσικών/βιολογικών οίνων, καθώς και καινοτομίες χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλη. Επίσης η κατηγορία των βιολογικών αφρωδών οίνων σημείωσε εντυπωσιακή ανάπτυξη. Πέρυσι, η Biagio Cru παρουσίασε το Organic Rosé All Day Spritz, διαθέσιμο τόσο σε εμφιαλωμένη γυάλινη φιάλη όσο και σε μορφή κονσερβοποίησης. Η IWSR μάλιστα προβλέπει ότι μέχρι το 2022, το 10% του κρασιού που πωλείται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα παράγεται με βιολογικές μεθόδους.
Οι εταιρείες ποτών ‘’εκμεταλλεύονται’’ επίσης την επιθυμία των καταναλωτών να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ. Σύμφωνα με την ISWR, τα κρασιά χαμηλής και μηδενικής αλκοόλης αναμένεται να αυξηθούν κατά 34% μέχρι το 2024, καθώς πολλοί ακολουθούν την προσέγγιση “λιγότερο και καλύτερο”. Πέρυσι, ο Molson Coors διέθεσε το Movo, μια νέα σειρά κονσερβοποιημένου κρασιού, φτιαγμένου από κρασί, αφρώδες νερό, χυμό φρούτων και φυσικές γεύσεις, με μόλις 100 θερμίδες και χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.

Παρόλη τη συγκεκριμένη τάση, αυτή δεν έχει καταφέρει ακόμα να επικρατήσει, διότι το προϊόν είναι στενά συνδεδεμένο με το γυάλινο μπουκάλι. Σύμφωνα με έρευνα του Wine Intelligence το κρασί σε bag in box αρέσει στους παλαιότερους καταναλωτές, που το βρίσκουν ως ευκαιρία για κοινωνική ‘’συνεύρεση’’, ενώ οι ηλικίες ανάμεσα από 25 και 44 είναι οι πιο ανοιχτές στην ιδέα του κονσερβοποιημένου κρασιού, διότι ταιριάζει πιο πολύ στο lifestyle τους.

Οι οινοπαραγωγοί θα έπρεπε να λάβουν υπόψιν κάποιους παράγοντες στη σκέψη της επένδυσης στη παραγωγή κρασιού σε κουτάκι. Πρώτος βασικός παράγοντας, ποιου τύπου κρασιά να συμπεριληφθούν. Αν γυρίσουμε την οπτική μας στον καταναλωτή και σύμφωνα με το Wine Intelligence, τα αναψυκτικά με διοξείδιο του άνθρακα είναι αυτά που καταναλώνονται πιο πολύ και μάλιστα σερβίρονται κρύα, κάτι ευχάριστο για τον καταναλωτή, που σημαίνει ότι το αφρώδες κρασί θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα για το συγκεκριμένο design.

Το Wine Intelligence δηλώνει ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι καταναλωτές στις ΗΠΑ προτίμησαν μάρκες που ήξεραν κι εμπιστευόντουσαν και υπάρχει η πεποίθηση ότι η ασφάλεια των ήδη γνωστών μαρκών θα αντικατοπτριστεί και στην κονσερβοποιημένη εκδοχή.

Το κονσερβοποιημένο κρασί αποτελεί ένα τρόπο πρόσβασης στη τάση με τα κρασιά χωρίς αλκοόλ. Η δημιουργία ενός προϊόντος κρασιού σε κουτάκι προσφέρει στους παραγωγούς την ευκαιρία να βαδίσουν έξω από την κατηγορία του 11-13% vol. αλκοόλ, με την έκδοση αυτή να δρα ως μια ‘’συσκευή διαφοροποίησης’’ για την αποφυγή αρνητικών συγκρίσεων με το κρασί.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η London Wine Fair 2025 ετοιμάζεται να φιλοξενήσει ένα από τα πιο πολυσυζητημένα γεγονότα της χρονιάς: την τυφλή γευσιγνωσία «Μάχη των Φυσαλίδων». Η εμβληματική...

REPORTS

Μετά το σοκ, ήρθε η ώρα να γίνει απολογισμός. Ο τομέας οίνου παγκόσμια υπολογίζει πόσο θα μπορούσε να του κοστίσει η επιβολή προσαυξήσεων στις...

REPORTS

Το παγκόσμιο εμπόριο οίνου και γλεύκους παρέμεινε σχεδόν σταθερό το 2024, με μικρή αύξηση 0,8% σε όγκο, φθάνοντας τα 100,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα, και μικρή...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

H Wine Plus ετοιμάζει τη 6th Rosé Grand Tasting @Thessaloniki, μία πραγματικά ‘μεγάλη’ γευστική δοκιμή αφιερωμένη αποκλειστικά στα ροζέ κρασιά, η οποία θα πραγματοποιηθεί...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Rioja, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και ιστορικές οινικές περιοχές της Ισπανίας, βρίσκεται μπροστά σε ένα φαινομενικά παράδοξο ενδεχόμενο: την ελεγχόμενη μείωση των...

REPORTS

Με ιστορία πάνω από 145 χρόνια και διαρκή αφοσίωση στην ποιότητα, τα Οινοποιεία Μπουτάρη συνεχίζουν να αποδεικνύουν την αξία τους στην παγκόσμια οινική αγορά....

REPORTS

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή...

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...