Η έρευνα δείχνει ότι οι ευρωπαϊκές οινοπαραγωγικές περιοχές έχουν αντιμετωπίσει τις υψηλότερες αυξήσεις της θερμοκρασίας και σημαντική αύξηση στον αριθμό των ημερών ακραίας ζέστης, σε σύγκριση με άλλες σε όλο τον κόσμο. Η μελέτη συγκέντρωσε κλιματολόγους, γεωπόνους, οικολόγους και ειδικούς στη γενετική της αμπέλου από τη Γαλλία, την Ισπανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Αναλύοντας τα κλιματικά δεδομένα – όπως τις θερμοκρασίες κατά την ανθοφορία, την εμφάνιση των οφθαλμών και τις περιόδους πριν από τη συγκομιδή – και αντιστοιχίζοντάς τα με τις αντιδράσεις στα στάδια ανάπτυξης σε περισσότερες από 500 ποικιλίες σταφυλιών, οι ερευνητές μπόρεσαν να συγκρίνουν πώς οι κλιματικές διαταραχές επηρεάζουν διαφορετικές περιοχές.
Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι η Ευρώπη έχει δει τις πιο δραματικές αλλαγές. Έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση στις ημέρες όπου οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 95°F (35°C), ειδικά κατά τη διάρκεια κρίσιμων περιόδων ωρίμανσης των σταφυλιών. Αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να επιταχύνουν τη συσσώρευση ζάχαρης στα σταφύλια, οδηγώντας σε πρόωρες συγκομιδές και ενδεχομένως αλλοιώνοντας την ισορροπία των γεύσεων και την περιεκτικότητα σε αλκοόλ στα κρασιά.
Αντίθετα, η Βόρεια Αμερική έχει βιώσει πιο μέτριες αυξήσεις τόσο στις μέσες όσο και στις ακραίες θερμοκρασίες. Οι οινοπαραγωγικές περιοχές της Νότιας Αμερικής παρουσιάζουν παρόμοιες τάσεις με την Ευρώπη όσον αφορά τις μέσες θερμοκρασίες, αλλά δεν έχουν δει τόσα πολλά ακραία φαινόμενα καύσωνα. Η μελέτη σημειώνει επίσης ότι περιοχές όπως η Βόρεια Αφρική και η Αυστραλία, οι οποίες αντιμετώπιζαν ήδη υψηλές θερμοκρασίες πριν από τις πρόσφατες τάσεις θέρμανσης, βιώνουν ισχυρές επιπτώσεις όπως οι πυρκαγιές, ακόμη και αν οι αυξήσεις της θερμοκρασίας είναι λιγότερο δραματικές.
Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα δεκαετιών που συλλέχθηκαν από την πειραματική μονάδα στο Domaine de Vassal, το οποίο διαχειρίζεται το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Γεωργίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος της Γαλλίας (INRAE). Αυτά τα μακροπρόθεσμα δεδομένα επέτρεψαν στους επιστήμονες να παρακολουθήσουν πώς τα αμπέλια ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες με την πάροδο του χρόνου.
Ένα βασικό συμπέρασμα είναι ότι τα αμπέλια αντιμετωπίζουν κυρίως προκλήσεις από την άνοδο των μέγιστων θερμοκρασιών και όχι από τις αυξήσεις των ελάχιστων θερμοκρασιών ή από απροσδόκητα κρύα κύματα. Ωστόσο, τα κρύα επεισόδια που συμβαίνουν σε ευαίσθητες περιόδους μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές.
Τα αμπέλια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις κλιματικές αλλαγές. Οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές: οι συγκομιδές γίνονται νωρίτερα από πριν, τα επίπεδα σακχάρου στα σταφύλια αυξάνονται και νέες αμπελουργικές περιοχές αναδύονται καθώς οι παραδοσιακές περιοχές καθίστανται λιγότερο κατάλληλες για ορισμένες ποικιλίες.
Η E.M. Wolkovich, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά, εξέφρασε την έκπληξή της για την αύξηση της θερμοκρασίας που παρατηρείται παγκοσμίως, αλλά ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Σημείωσε ότι, αφού επισκέφθηκε την Ευρώπη για πάνω από 15 χρόνια, έχει γίνει μάρτυρας από πρώτο χέρι της αύξησης των καυσώνων. Τα δεδομένα επιβεβαιώνουν τώρα ότι η κλίμακα της αλλαγής που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι αμπελουργοί είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.
Η μελέτη υπογραμμίζει ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή αναδιαμορφώνει την αμπελουργία παγκοσμίως. Ενώ όλες οι οινοπαραγωγικές περιοχές επηρεάζονται σε κάποιο βαθμό, οι ευρωπαϊκοί αμπελώνες – όπου παράγονται πολλά από τα πιο διάσημα κρασιά του κόσμου – υφίστανται επί του παρόντος το κύριο βάρος αυτών των αλλαγών.
