Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι Ελληνίδες οινοποιοί προωθούν τα κρασιά τους παγκοσμίως

Το Bonello Athens παρουσίασε το πρόγραμμα «Ελληνίδες Οινοποιοί – Η δύναμη της!» με σκοπό την προώθηση των κρασιών της περιοχής της Πελοποννήσου από Ελληνίδες οινοποιούς…

Το πρότζεκτ μάρκετινγκ κρασιού Bonello Athens, υποψήφια για τα Wine Travel Awards 2022-2023 στην κατηγορία Wine & Food Influencer/Expert Opinion και νικήτρια της ψηφοφορίας του κοινού, δημιούργησε το πρόγραμμα «Ελληνίδες Οινοποιοί – The Power of She!», όπου τρεις νεαρές Ελληνίδες οινοποιοί από τη χερσόνησο της Πελοποννήσου – Σωσάννα Κατσικώστα/ Οινοποιείο Αχέων, Κατερίνα Μποσινάκη/Μποσινάκη και Θεοδώρα Ρούβαλη/Ρούβαλη ένωσαν τις δυνάμεις τους για να προωθήσουν τις περιοχές και τα κρασιά τους σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η πρωτοβουλία παρέχει στους συμμετέχοντες οινοποιούς μια μοναδική ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν ευρωπαϊκά προγράμματα βοήθειας μάρκετινγκ και να προωθήσουν τα κρασιά τους παγκοσμίως, στοχεύοντας σε μεγάλες διεθνείς αγορές όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κίνα, η Ιαπωνία και άλλες.

Πρώτα και κύρια, οι Ελληνίδες οινοποιοί επισκέφθηκαν τις ΗΠΑ και τον Καναδά, όπου πραγματοποίησαν μια σειρά από δωρεάν δημόσιες εκδηλώσεις για τους οινόφιλους, καθώς και μια σειρά από εκδηλώσεις για επαγγελματίες του εμπορίου και τα ΜΜΕ. Σε κάθε συνάντηση οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κρασιά από τοπικές ποικιλίες σταφυλιού από τα οινοποιεία της Σωσάννας, της Κατερίνας και της Θεοδώρας.

Οι συμμετέχουσες του Project  

Σωσάννα Κατσικώστα Οινοποιείο Αχαίων 

Το Οινοποιείο Acheon εστιάζει στην οινοποίηση τοπικών ποικιλιών αμπέλου που καλλιεργούνται στην ορεινή περιοχή της Αιγιαλείας και στην παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που εκφράζουν το μοναδικό τους terroir και συμβάλλουν στην ανάπτυξη και τη φήμη της περιοχής παγκοσμίως.

Το οινοποιείο ιδρύθηκε το 1946 και από το 2004, η Σωσάννα Κατσικώστα και ο αδερφός της Λουκάς ανέλαβαν τη διεύθυνση του Οινοποιείου Αχέων, διατηρώντας προσεκτικά τις μακροχρόνιες οινοποιητικές παραδόσεις της οικογένειας.

Η Σωσάννα Κατσικώστα είναι η επικεφαλής οινοποιός της Οινοποιίας Αχέων. Όνειρό της ήταν πάντα να δημιουργήσει εκλεκτά κρασιά που αντανακλούν την ομορφιά των τοπικών ποικιλιών σταφυλιού της πατρίδας της. Πριν ξεκινήσει το δικό της οινοποιείο, η Sosanna εργάστηκε στο Château Margaux και στο Château Latour Martillac.

Η Sosanna σπούδασε αμπελουργία στη Νεμέα, στη συνέχεια στο Μπορντό και την Τουλούζη, όπου απέκτησε δίπλωμα στην οινολογία, καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Reims, όπου απέκτησε μεταπτυχιακό στο μάρκετινγκ κρασιού.

Σήμερα συνεργάζεται επιμελώς με τις ποικιλίες σταφυλιού Ροδίτης Αλεπού, Σιδερίτης και Μαυροδάφνης που καλλιεργούνται στην ΠΓΕ Αχαΐα και στην ΠΟΠ Πάτρα, δημιουργώντας κρασιά πολύ μοναδικής ταυτότητας.

Κατερίνα Μποσινάκη Οινοποιείο Μποσινάκη 

Το Οινοποιείο Μποσινάκη έχει ισχυρές οικογενειακές παραδόσεις στην οινοποίηση και βαθύ πάθος για το ποιοτικό κρασί. Η οικογένεια ασχολήθηκε με την οινοποίηση πριν από σαράντα χρόνια όταν ο Φώτης Μποσινάκης και η σύζυγός του Χριστίνα κληρονόμησαν ένα δίκτυο διανομής κρασιού από τους γονείς τους. Το 1992 το ζευγάρι έφτιαξε το δικό του οινοποιείο στο Στενό, ένα μικρό χωριό στο κέντρο της Μαντινείας, όπου καλλιεργεί το αρωματικό σταφύλι Μοσχοφίλερο.

Τα παιδιά του Φώτη και της Χριστίνας Μποσινάκη, ο Σωτήρης, η Κατερίνα και ο Κωνσταντίνος, συμμετείχαν πάντα ενεργά στη ζωή του οινοποιείου. Οπλισμένη με γνώσεις δεκαετιών και τις μεγάλες δυνατότητες του Μοσχοφίλερου, η νεότερη γενιά της οικογένειας Μποσινάκη εμφιάλωσε το πρώτο της ΠΟΠ Μποσινάκης Μαντινείας το 2009. Το 2015 κυκλοφόρησε το Ieria, το πρώτο τους ροζέ σε στυλ Προβηγκίας. Η νέα γενιά οινοποιών ειδικεύεται στα κρασιά σε μικρές παρτίδες από μεμονωμένους αμπελώνες.

Το μοναδικό μικροκλίμα της Μαντινείας και η πάνω από 30 χρόνια εμπειρία έχουν εμπνεύσει την οικογένεια να δημιουργήσει προϊόντα που συμβάλλουν στην ΠΟΠ Μαντινεία. Η Οινοποιία Μποσινάκη ήταν από τις πρώτες που πειραματίστηκαν με τις δυνατότητες παλαίωσης του Μοσχοφίλερου. Πολυπλοκότητα χωρίς να θυσιάζει την κομψότητα.

Θεοδώρα Ρούβαλη – Οινοποιείο Ρούβαλη

Το πρωτοποριακό βαρυτικό οινοποιείο, Ρούβαλης, που βρίσκεται στην καρδιά της Αιγιαλείας, παράγει κρασί από το 1990.

Το ύψος, οι βραχώδεις εξάρσεις, τα προσεκτικά επιλεγμένα μικρά αγροτεμάχια και οι αναβαθμοί αμπελώνες που δεσπόζουν πάνω από τον Κορινθιακό κόλπο δημιουργούν ένα ιδανικό μέρος για «ηρωική αμπελοκαλλιέργεια».

Ως απόγονοι του Άγγελου Ρούβαλη, η Θεοδώρα Ρούβαλη και ο σύντροφός της, Ισπανός οινολόγος Antonio Ruiz Pañego, έφεραν την αφοσίωση, την τεχνογνωσία και την εκτενή γνώση τους στο οινοποιείο. Τώρα δημιουργούν κρασιά με ατομικότητα που αντικατοπτρίζουν το ξεχωριστό και μοναδικό terroir της Αιγιάλειας, μιας από τις πιο συναρπαστικές οινοπαραγωγικές περιοχές στον κόσμο.

Η Θεοδώρα Ρούβαλη, μια δημιουργική οινοποιός και αμπελουργός με διεθνή εμπειρία, αγάπη και βαθιά οινική γνώση, ανέλαβε τη διαχείριση του οινοποιείου το 2017, φέρνοντας μια νέα προοπτική.

Η Θεοδώρα Ρούβαλη σπούδασε οινολογία στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθηνών και στο Πολυτεχνείο της Βαλένθια. Στη συνέχεια παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Viticulture and Terroir» στο Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας. Έχει εργαστεί σε διάσημα οινοποιεία όπως το Domaine Clos de Tart (Βουργουνδία), το Château Margaux (Μπορντό), το Domaine Muré (Αλσατία), το Villa Maria (Νέα Ζηλανδία), το Gandolini and Ventolera (Χιλή) και το Domaine Mercouri (Ελλάδα).

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το ΥΠΑΑΤ προωθεί και υποστηρίζει μέσω προγραμμάτων και συντονισμένων δράσεων το σύνολο των αμπελουργών και των οινοποιών με στόχο να αντιμετωπισθεί η δύσκολη χρονιά...

REPORTS

Οι μικρές ποσότητες, οι premium τιμές και η γενική έλλειψη γνώσης σχετικά με την οινική κουλτούρα της χώρας συνθέτουν τις προκλήσεις του Καναδά.

REPORTS

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον αμπελοοινικό τομέα που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κλιματική κρίση και την τις μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών πραγματοποιήθηκε στις...

REPORTS

Το ιστορικό Hôtel de Paris Monte-Carlo του Μονακό για να γιορτάσει την 150ή επέτειο λειτουργίας του λανσάρει ένα κονιάκ από σπάνιες σοδειές σταφυλιών και...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...