Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Οινοποιήσεις terroir για το οινοποιείο Κόκκινος

Το 2020 βρήκε το οινοποιείο Κόκκινος με δημιουργική τάση στην οινοποίηση ενός ξεχωριστού αμπελοτοπίου με σκοπό την ανάδειξη της μοναδικότητας του τόπου.

Ο επόμενος σταθμός του Wine Trails είναι ένα μικρό, οικογενειακό οινοποιείο με την ονομασία «Κόκκινος». Ο Σταύρος Κόκκινος, γεννημένος και μεγαλωμένος στη Νάουσα, γοητευμένος από την κουλτούρα του Ξινόμαυρου, αγόρασε τους πρώτους αμπελώνες το 1999, στο αμπελοτόπι με την ονομασία «Παλιοκαλιάς». Έπειτα ξεκίνησε τις οινοποιήσεις, επένδυσε σε αποστακτήριο και αίθουσα εκδηλώσεων και έφτασε το 2008 το οινοποιείο να έχει άδεια εμφιάλωσης.

H δεύτερη γενιά βρίσκεται στα σκαριά, αφού και οι δύο γιοι της οικογένειας αποφάσισαν να ασχοληθούν με το αντικείμενο σπουδάζοντας σήμερα οινολογία. Ο μεγαλύτερος, Κωνσταντίνος, σπουδάζει στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή στη Θεσσαλονίκη στο τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ ο πιο μικρός, Γεώργιος, στο τμήμα οινολογίας και τεχνολογίας ποτών Δράμας.
Ο αμπελώνας σήμερα εκτείνεται σε 40 ιδιόκτητα στρέμματα και 60 στρέμματα από συνεργάτες αμπελουργούς με πρωταγωνιστή, φυσικά το Ξινόμαυρο. Πάνω από το 70% αποτελείται από παλιά αμπέλια, 40 ετών και πάνω και παρόλο που δεν θα βρείτε την πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας στη φιάλη, οι μέθοδοι καλλιέργειας υπόκεινται στις βιολογικές. Οι οινοποιοί αποσκοπούν κατά κύριο λόγο σε χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, για την παραγωγή Ξινόμαυρου με έντονα αρώματα, ικανό για παλαίωση.

«Συνεργαζόμαστε με το οινολογικό εργαστήριο Αμπελοοινική Ε.Π.Ε. στη Θεσσαλονίκη για να τελειοποιήσουμε εκτός από την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση» λέει ο Σταύρος Κόκκινος στο Wine Trails.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση και δίνει στοιχεία μοναδικότητας στον τρόπο προσέγγισης του οινοποιείου, είναι η ετικέτα κρασιού Paliokalias, από το ομώνυμο αμπελοτόπι. Αποτελεί ξεχωριστή οινοποίηση ενός μόνο αμπελοτεμαχίου, είναι δηλαδή κρασί «terroir». Ο όρος αναφέρεται στην ανάδειξη του τόπου, των περιβαλλοντολογικών παραγόντων, στις πρακτικές αμπελοκαλλιέργειας και στον βιότοπο που τις περικλείει. Το 2020 συνεχίζουν οινοποιώντας σε πειραματικό επίπεδο ένα Ξινόμαυρο 40 ετών που βρίσκεται σε 500 μέτρα υψόμετρο, από τα πιο ψηλά αμπέλια στην περιοχή.

«Νέα πνοή στην επιχειρηματική δράση του οινοποιείου έχει δώσει η κάβα Κόκκινος Kύλιξ στη Νάουσα», διηγείται ο Σταύρος Κόκκινος στο Wine Trails «που αναδεικνύει εμπορικά τα οινοποιεία της περιοχής». Το οινοποιείο εξάγει στην Ευρώπη, την Αμερική, τον Καναδά και προσεχώς την Αυστραλία, συνεργασία που έχει φρενάρει λόγω της κρίσης covid-19. Tο μαγευτικό τυπικό Ξινόμαυρο της Νάουσας γίνεται ολοένα και πιο γνωστό σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης…

 

Το παλαιωμένο κρασί Kokkinos χαρακτηρίζεται από τις αγέρωχες αλλά όχι επιθετικές τανίνες του και o πρωταγωνιστής του οινοποιείου, ο Paliokalias του 2015, ως πιο τυπικό Ξινόμαυρο με τα γνωστά αρώματα λιαστής ντομάτας και ελιάς, σε συνδυασμό με τις νότες ευκάλυπτου και γλυκόρριζας το κάνουν ξεχωριστό. Αυτό που περικλείει όλα τα κρασιά του οινοποιείου είναι τα αρώματα παλαίωσης σε παλιά βαρέλια σε συνδυασμό με φρέσκα φρουτένια αρώματα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο διοργανώνει το Ελληνικό Συλλογικό Περίπτερο στην εμπορική έκθεση κρασιού EUROVINO 2026, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 1 και...

REPORTS

Ο διευθύνων σύμβουλος του Wine Society, Steve Finlan, εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη βιωσιμότητα της αγοράς κρασιού στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενόψει του προϋπολογισμού του...

REPORTS

Μια μελέτη αποκαλύπτει τα εμπόδια που απομακρύνουν τους καταναλωτές από το κρασί, έναντι της μπύρας και των κοκτέιλ.0

REPORTS

Η αγορά κρασιού στην Κίνα έχει περάσει από εντυπωσιακές διακυμάνσεις τα τελευταία είκοσι χρόνια. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η χώρα εξελίχθηκε σε...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου, πρώτη παραλαβή στο οινοποιείο. Οικοδεσπότης εδώ, ο οινολόγος, Αλέξανδρος Τζαχρήστας. Το παλιό σπίτι του Ανδρέα Καμπά, ένα μικρό μουσείο. Ο εξοπλισμός...

REPORTS

Ένα νέο κεφάλαιο για τον αμπελοοινικό τομέα ανοίγει με τη δημιουργία του «House of Clauss», στην Αχαΐα. Πρόκειται για μια νέα ομπρέλα που ενώνει...

REPORTS

Ένα ισχυρό πλήγμα για τον ισπανικό αμπελώνα: η σοδειά του 2025 δεν θα φτάσει τους αναμενόμενους όγκους. Η ξηρασία, οι καύσωνες και ο περονόσπορος...

REPORTS

Μια ακόμη διεθνής διάκριση για τον Ενιαίο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου, καθώς δύο από τα πιο εμβληματικά παλαιωμένα γλυκά κρασιά του, το Samos Anthemis 2019...