Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οινικός χαμαιλέοντας ο πολυφυτεμένος Ροδίτης που δίνει διαφορετικά στυλ κρασιών

Μια αρχαία ελληνική ποικιλία, η οποία καλλιεργείται ευρέως στη χώρα μας καταλαμβάνοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη έκταση στον αμπελώνα με περίπου 80.000 στρέμματα, είναι ο Ροδίτης.

Eνας πραγµατικός οινικός χαµαιλέοντας χαρακτηρίζεται από πολλούς ο Ροδίτης, καθώς το βασικό χαρακτηριστικό της ποικιλίας είναι ότι προσαρµόζεται στο περιβάλλον όπου καλλιεργείται και παράγει εντελώς διαφορετικά στυλ κρασιών. Είναι µία από τις πιο παλιές γηγενείς ποικιλίες αλλά και η πλέον πολυφυτεµένη σε πολλά αµπελουργικά διαµερίσµατα της χώρας, αποτελώντας βάση για πολλά λευκά κρασιά. Εύρωστη, γόνιµη και παραγωγική ποικιλία, ευαίσθητη στον περονόσπορο αλλά σχετικά ανθεκτική στην ξηρασία, χρειάζεται καλλιεργητική προσοχή ώστε να µπορέσει να δώσει τα πραγµατικά ποιοτικά της χαρακτηριστικά. Ο τόπος επίσης όπου θα φυτευτεί παίζει πολύ σηµαντικό ρόλο στο τελικό ποιοτικό αποτέλεσµα.

Είναι γενικά αποδεκτό πως ορεινοί αµπελώνες, χαµηλής παραγωγικότητας σε περιοχές χωρίς θερµοκρασιακές εξάρσεις και σε εδάφη µετρίως γόνιµα και στραγγερά, σε συνδυασµό µε µια προσεκτική οινοποίηση και παραµονή των κρασιών για µικρά διαστήµατα µε τις οινολάσπες τους, δίνουν τα τελειότερα αποτελέσµατα. Τα τυπικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας είναι τα φρουτώδη και ανθώδη αρώµατα (πράσινο µήλο, εξωτικά φρούτα, εσπεριδοειδή και άνθη εσπεριδοειδών) και ένα ρωµαλέο σώµα που τονίζεται από µια δροσιστική οξύτητα. «Οι δυνατότητες της ποικιλίας είναι πραγµατικά πάρα πολλές, καθώς µπορεί να δώσει διαφορετικούς τύπους κρασιών, και γευστικά αξιολογείται θετικά κερδίζοντας τον παγκόσµιο καταναλωτή. Καθώς η ποικιλία παρουσιάζει µεγάλη παραλλακτικότητα ανάλογα µε τις συνθήκες του κάθε τόπου αλλά και τον τρόπο καλλιέργειας, η ποιοτική αναβάθµιση θα αρχίσει άµεσα να φαίνεται, καθώς τώρα πια τα φυτώρια εστιάζουν πάνω στις διαφορετικές παραλλαγές και τους κλώνους του ποιοτικού ερυθρωπού Ροδίτη», υπογραµµίζει η Θεοδώρα Ρούβαλη, του οµώνυµου οινοποιείου που δραστηριοποιείται που από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 αξιοποιεί συστηµατικά την εµβληµατική ελληνική ποικιλία.

Ισορροπία, φρέσκια δροσιστική οξύτητα αλλά και φρουτένια επίγευση για τον Ορεινό Ροδίτη.

Θεµελιώδες σηµείο αναφοράς για την αµπελουργική ζώνη της Αιγιάλειας, το πρότυπο βαρυτικό Οινοποιείο Ρούβαλη δραστηριοποιείται στην καρδιά του χαρισµατικού terroir της από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, αξιοποιώντας συστηµατικά την εµβληµατική ελληνική ποικιλία του Ροδίτη. Και µπορεί στις πεδιάδες ο Ροδίτης να δίνει µεγάλες ποσότητες, ωστόσο είναι στις ορεινές πλαγιές που προσφέρει υψηλή ποιότητα. Γι΄αυτό και στην Αιγιάλεια, µε το µεγάλο υψόµετρο, τις βραχώδεις πλαγιές, τα µπαλκόνια-πεζούλες που βλέπουν στον Κορινθιακό Κόλπο και τους απόκρηµνους µικρούς κλήρους, απολαµβάνει ιδανική φιλοξενία.

Πριν 35 χρόνια κυκλοφορεί για πρώτη φορά το «Ασπρολίθι» του Άγγελου Ρούβαλη, από 100% ορεινό Ροδίτη, και αµέσως εντυπωσιάζει και κατακτά τη θέση του στην αγορά σηµαδεύοντας τις µεγάλες αλλαγές στο ελληνικό κρασί. Προκαλώντας το ενδιαφέρον γευσιγνωστών διεθνούς φήµης και µε σηµαντικές διακρίσεις διαχρονικά, το «Ασπρολίθι» κατοχυρώνεται ως η καλύτερη έκφραση της ποικιλίας, φέρνοντας, παράλληλα, στο οινολογικό προσκήνιο τα προνοµιούχα αµπελοτόπια της ορεινής Αιγιάλειας.

Σήµερα, η Θεοδώρα Ρούβαλη και ο Αntonio Ruiz Panego, έχοντας πάρει τη σκυτάλη από τον Άγγελο, συνεχίζουν να µελετούν και να δουλεύουν τον πολυδύναµο Ροδίτη, δηµιουργώντας κρασιά µε βάση διαφορετικές εκδοχές του. Από το πάντρεµα του Viognier µε τον Ροδίτη, ένα blend παγκόσµιου ενδιαφέροντος, δηµιουργήθηκε το πλούσιο και γαστρονοµικό «Σύρραχο», ενώ η «Φραγκοσυκιά», ένα διακριτικά πολυδιάστατο ροζέ, προέκυψε από την εκχύλιση του ερυθρωπού Ροδίτη σε συνδυασµό µε τη «blanc de noir» οινοποίηση του Cabernet Franc. Το επόµενο βήµα, που προετοιµάζεται εδώ και χρόνια και είναι πια κοντά στα σκαριά της εµφιάλωσης, είναι ένας Ροδίτης Single Vineyard µακράς παλαίωσης, που αποδεικνύει ότι η χαρισµατική ποικιλία µπορεί να κατακτήσει και πολύ υψηλά ποιοτικά στάνταρ.

Πλήρης ισορροπία για τον Ροδίτη της Νεµέας.

Με πρώτη ύλη από αµπελώνες στο Κούτσι και την Ντούρµιζα.

Απαλό χρώµα, λευκοκίτρινο µε πράσινες ανταύγειες. Αρώµατα λεµονιού και τροπικών φρούτων ενώ το στόµα χαρακτηρίζεται από πλήρη ισορροπία µε οξύτητα µέτρια προς υψηλή. Ο ξηρός λευκός οίνος Tree of Life vol. 12,5%, σοδειά 2022, του Οινοποιείου Καραµήτσου αποτελεί blend Ροδίτη (70%) και Μοσχοφίλερου (30%), µε την πρώτη ύλη να προέρχεται αντίστοιχα από αµπελώνες στο Κούτσι σε υψόµετρο 350 µέτρων µε στρεµµατική απόδοση 700 κιλά/στρέµµα και Ντούρµιζα σε υψόµετρο επίσης 350 µέτρων και µε στρεµµατική απόδοση 800 κιλών/στρέµµα. Ο τρύγος πραγµατοποιείται αρχές έως µέσα Σεπτεµβρίου και η οινοποίηση στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του οινοποιείου στην είσοδο της Νεµέας, οι οποίες κατασκευάστηκαν το 2015, µια χρονιά σταθµό για την οινοποιητική επιχείρηση. Σηµειώνεται ότι η αµπελουργική και οινοποιητική παράδοση της οικογένειας Καραµήτσου ξεκινά το 1947 µε την πρώτη γενιά να κάνει τις πρώτες φυτεύσεις µε Αγιωργίτικο. Σήµερα στην τρίτη γενιά προχωρά η πιστοποίηση του αµπελώνα ως βιολογικού, συνεχίζονται οι φυτεύσεις µε γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες και εξελίσσεται ο πειραµατισµός και το «πάντρεµα» των ποικιλιών µεταξύ τους.

Καθηµερινά επισκέψιµο είναι το σύγχρονο οινοποιείο του Λευτέρη Καραµήτσου στην είσοδο της Νεµέας, ακριβώς απέναντι από το επιβλητικό µοναστήρι της Παναγίας των Βράχων µε γευσιγνωσίες, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράµµατα για µικρούς και µεγάλους, καθώς επίσης για την οργάνωση εκδηλώσεων. ∆ιαθέτει αίθουσα γευσιγνωσίας 80 ατόµων, κελάρι για την παλαίωση των κρασιών και ξεχωριστό χώρο για τις δεξαµενές και την εµφιάλωση.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το ΥΠΑΑΤ προωθεί και υποστηρίζει μέσω προγραμμάτων και συντονισμένων δράσεων το σύνολο των αμπελουργών και των οινοποιών με στόχο να αντιμετωπισθεί η δύσκολη χρονιά...

REPORTS

Οι μικρές ποσότητες, οι premium τιμές και η γενική έλλειψη γνώσης σχετικά με την οινική κουλτούρα της χώρας συνθέτουν τις προκλήσεις του Καναδά.

REPORTS

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον αμπελοοινικό τομέα που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κλιματική κρίση και την τις μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών πραγματοποιήθηκε στις...

REPORTS

Το ιστορικό Hôtel de Paris Monte-Carlo του Μονακό για να γιορτάσει την 150ή επέτειο λειτουργίας του λανσάρει ένα κονιάκ από σπάνιες σοδειές σταφυλιών και...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.