Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νεοσύστατες προσπάθειες και boutique οινοποιεία στο προσκήνιο της Central Wine Fair

Nεότευκτες παραγωγικές προσπάθειες που κυριαρχούνται από τη σύσταση καινούργιων οινοποιίων αλλά και την αξιοποίηση ποικιλιών που σε ορισμένες των περιπτώσεων παρέμεναν στην αφάνεια και ορισμένοι παραγωγοί επέλεξαν να τις διατηρήσουν ζωντανές, ήταν μερικά από τα στοιχεία που κυριάρχησαν στην ετήσια συνάντηση των 46 οινοποιών της Κεντρικής Ελλάδας (Αττική, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα).

Η Central Wine Fair που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental, αποτέλεσε την αφορμή για ζυμώσεις στο χώρο του κρασιού αλλά και για την παρουσίαση υφιστάμενων ή νεότερων εκδοχών του οινικού χάρτη της εν λόγω περιοχής.

Με οινοποίηση Vin de Garage το μικροοινοποιείο «Ερίβωλος Φθία»

Το μικροοινοποιείο, Ερίβωλος Φθία, των Γιάννη Τσαπάρα και Ελεάνας Παρλαβάντζα εντοπίζεται στην κοινότητα Καλλιδρόμου Φθιώτιδας, όπου βρίσκονται τόσο το οινοποιείο όσο και οι αμπελώνες. Η ονομασία προέρχεται από το μυθικό κράτος “Φθία” που ήταν η πατρίδα του Αχιλλέα και των Μυρμιδόνων. Ο Όμηρος υμνεί τη Φθία ως γόνιμη και καρποφόρα γη, χαρακτηρίζοντάς την ως “ερίβωλο”. Το οινοποιείο αξιοποιεί τη Μαλαγουζιά και το Syrah, όπου στη δεύτερη περίπτωση υφίστανται δύο εκφάνσεις της ποικιλίας, η μία φρουτώδης και η δεύτερη με παλαίωση σε βαρέλι 225 λίτρων κατά τη διαδικασία οινοποίησης «vin de garage». Στη γκάμα του μικροοινοποιείου εντάσσονται και πολυποικιλιακά ημίγλυκα κρασιά, με ποικιλίες όπως Μαλαγουζιά, Chardonnay, Μοσχάτο στα λευκά και στα ερυθρά το Μοσχάτο και το Syrah. Το οινοποιείο παράγει περίπου 30.000 φιάλες ετησίως, ενώ οι καλλιέργειες εκτείνονται σε ιδιόκτητες εκτάσεις 45 στρεμμάτων.

Επίσημη πρώτη σε έκθεση για το οινοποιείο Παλιάτσα

Το οινοποιείο Παλιάτσα της Αυλίδας ξεκίνησε την πορεία του το 2018 στο χώρο του εμφιαλωμένου κρασιού, καθότι προηγουμένως η δραστηριότητα της οικογενειακής επιχείρησης επικεντρωνόταν στον ασκό. Η πρώτη παρουσίαση των κρασιών του πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, ενώ η Central Wine Fair αποτέλεσε την πρώτη έκθεση στην οποία συμμετείχε. Κυριαρχεί το Σαββατιανό, το οποίο αναπτύσσεται σε αμπελοτόπια της Ριτσώνας και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αμπελλοκαλλιέργειας στην ευρύτερη περιοχή. Το οινοποιείο έχει δημιουργήσει εκτός από λευκό μονοποικιλιακό και ένα ροζέ όπου συνδυάζεται με το Merlot. Ποικιλίες που οινοποιούνται και εμφιαλώνονται είναι επίσης η Μαλαγουζιά, το Chardonnay, το Merlot, ενώ κυκλοφορεί και ένα ροζέ από Μοσχάτο Σάμου. Επιδίωξη στο προσεχές διάστημα για το οινοποιείο είναι να προχωρήσει σε φύτευση Sauvignon Blanc.

Η νεοσύστατη «Ληλάντια Γη» πειραματίζεται με Μοσχάτο και Μαλβάζια aromatica

Νεοσύστατη προσπάθεια που αυτή την περίοδο πειραματίζεται με το Μοσχάτο και τη Μαλβάζια aromatica αποτελεί αυτή της Ληλάντιας Γης, που αποτελεί κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, η οποία απαρτίζεται από πέντε παραγωγούς. Oι δύο καινούργιες ποικιλίες θα οδηγήσουν στην παραγωγή αφρώδους οίνου καθώς και ενός λευκού ξηρού. Ο οινολόγος, Κώστας Κατσικαβάλης, παρουσίασε στην έκθεση για πρώτη φορά δείγμα γραφής από τα κρασιά της επιχείρησης και επισημαίνει ότι «στόχος είναι η ανάδειξη του Ληλαντίου πεδίου».

Οι παραγόμενες ελληνικές ποικιλίες είναι Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Σαββατιανό, Ροδίτης και Ξινόμαυρο. Η δραστηριότητα ωστόσο επικεντρώνεται και σε διεθνείς ποικιλίες όπως είναι το Syrah, το Grenache Rouge και το Cabernet Sauvignon. «Μέλημά μας αποτελεί να πάμε κόντρα στο ρεύμα της οικιστικής επέκτασης στην περιοχή, αντιπαραβάλλοντας ένα παραγωγικό σχήμα που έχει σκοπό να αναδείξει τις τοπικές ποικιλίες», επισημαίνει. Οι συνολικές εκτάσεις που συγκεντρώνουν οι πέντε παραγωγοί είναι 25 στρέμματα.

Οινοποιείο Άωτον: Με κυρίαρχη ποικιλία το Σαββατιανό και νυχτερινό τρύγο

Με βάση του τα Μεσόγεια, το οινοποιείο Άωτον εκφράζει την ταυτότητά του μέσα από την κυρίαρχη ποικιλία το Σαββατιανό. Ο Σωτήρης Γκίνης, οινολόγος και επικεφαλής του Κτήματος αναφέρει ότι η φιλοσοφία του είναι να δημιουργεί κρασιά που αντέχουν στο χρόνο. «Μετά τον νυχτερινό τρύγο, ακολουθεί η παραμονή των στέμφυλων για 15 ημέρες με αυθόρμητη αλκοολική και μηλογαλακτική ζύμωση και batonnage για oκτώ μήνες με μοναδικό πρόσθετο να αποτελεί αυτή του θειώδους πριν την εμφιάλωση», εξηγεί ο οινολόγος. Στις αξιοποιούμενες ποικιλίες είναι οι επίσης τοπικές Ροδίτης και Μανδηλαριά. Στα κρασιά που παράγει είναι και μία ρετσίνα από Σαββατιανό, ενώ αναλόγως τη χρονιά προέρχεται και από Ροδίτη. Κυκλοφορεί επίσης μία ροζέ ρετσίνα από Μανδηλαριά με μικρότερη συμμετοχή του Σαββατιανού. Η συνολική ετήσια παραγωγή κυμαίνεται μεταξύ 25.000 έως και 30.000 φιαλών, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των ετικετών διοχετεύεται στο εξωτερικό.

Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για το ιταλικό Sangrantino από το οινοποιείο Αλατά

Το Οινοποιείο Αλατά από τη Φαλάνη Λάρισας βασίζεται κατά κύριο λόγο σε δύο ιταλικές ποικιλίες που παράγει κατ’ αποκλειστικότητα στην Ελλάδα, την τοσκανέζικη Vermentino και το ερυθρό Sangrantino που εξετάζεται δοκιμαστικά σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προκειμένου να λάβει άδεια φύτευσης. «Ο φάκελος για το Sangrantino έχει κατατεθεί ήδη στο υπουργείο και αναμένουμε την έγκρισή του», όπως λέει ο δεύτερης γενιάς οινοποιός, Φώτης Αλατάς. To οινοποιείο Αλατά διατηρεί 95 στρέμματα ιδιόκτητου αμπελώνα με αποδόσεις που ανέρχονται σε περίπου 900 έως και 1.000 κιλά ανά στρέμμα.

Αναδεικνύει το Βραδιανό και τις ξεχασμένες Ριτινό και Καρτσιώτη το Οινοποιείο Σκουμπρή

Στα ευβοϊκά εδάφη και συγκεκριμένα στο Ληλάντιο αναπτύσσει την παραγωγική του δραστηριότητα το Οινοποιείο Σκουμπρή, επενδύοντας σε γηγενείς ποικιλίες όπως το Σαββατιανό και το Μοσχοφίλερο. Εσχάτως πειραματίζεται με το ερυθρό Βραδιανό που αξιοποιεί ήδη και το Κτήμα Βρυνιώτη της Βόρειας Εύβοιας. «Το Βραδιανό αποτελεί μία πολύ αξιόλογη ποικιλία την οποία διερευνούμε τον τελευταίο καιρό, καλλιεργώντας 10 στρέμματα. Ταυτόχρονα, έχουμε φυτεύσει μικρότερες ποσότητες Ριτινού και ο Καρτσιώτη, τις οποίες επιθυμούμε να διασώσουμε για να μην εξαφανιστούν». Όπως λέει ο οινοποιός Σπύρος Σκουμπρής, προσεχώς θα γίνουν δοκιμές για ερυθρή οινοποίηση του Βραδιανού, που αποτελεί μία ιδιαίτερη και απαιτητική ποικιλία.

Αποκλειστικά μονοποικιλιακές ετικέτες από την οινοποιία Αγάτσα

Η Αναστασία Αγάτσα, οινολόγος και γεωπόνος, έχει την πλήρη ευθύνη και επίβλεψη του οικογενειακού οινοποιείου της Θήβας με περίπου 100 στρέμματα ιδιόκτητης γης στη διάθεσή της. Η οινοποιία Αγάτσα παράγει 6 ετικέτες αμιγώς μονοποικιλιακές και συγκεκριμένα από Μαλαγουζιά, ένα ροζέ από Syrah, ένα Syrah δεξαμενής, ένα Syrah παλαιωμένο, ένα Ασύρτικο παλαιωμένο και ένα Sauvignon Blanc. «Όλο μας το ενδιαφέρον περιστρέφεται στις μονοποικιλιακές ετικέτες, θεωρώντας ότι αναδεικνύουν καλύτερα τον χαρακτήρα της κάθε ποικιλίας. Ωστόσο εάν εντοπίσουμε κάποιο blend που θα μας ικανοποιήσει, δεν θα αποκλείσουμε την οινοποίηση ενός τέτοιου κρασιού», λέει η οινολόγος.

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το ΥΠΑΑΤ προωθεί και υποστηρίζει μέσω προγραμμάτων και συντονισμένων δράσεων το σύνολο των αμπελουργών και των οινοποιών με στόχο να αντιμετωπισθεί η δύσκολη χρονιά...

REPORTS

Οι μικρές ποσότητες, οι premium τιμές και η γενική έλλειψη γνώσης σχετικά με την οινική κουλτούρα της χώρας συνθέτουν τις προκλήσεις του Καναδά.

REPORTS

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον αμπελοοινικό τομέα που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κλιματική κρίση και την τις μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών πραγματοποιήθηκε στις...

REPORTS

Το ιστορικό Hôtel de Paris Monte-Carlo του Μονακό για να γιορτάσει την 150ή επέτειο λειτουργίας του λανσάρει ένα κονιάκ από σπάνιες σοδειές σταφυλιών και...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...