Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νέα μελέτη συνδέει το κρασί με καλύτερη γνωστική λειτουργία στους ηλικιωμένους

Μια ιαπωνική μελέτη διαπιστώνει ότι άτομα άνω των 75 ετών μπορεί να ωφεληθούν από ένα κανονικό ποτήρι κρασί.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Οι κάτοικοι της Ιαπωνίας έχουν μερικά από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής στον κόσμο, κατά μέσο όρο 85 χρόνια. Όμως, καθώς ζουν περισσότερο, ποιοι διατροφικοί, φυσικής κατάστασης ή κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες επηρεάζουν την υγεία καθώς γερνούν; Ερευνώντας τη γνωστική λειτουργία, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα και στο Μητροπολιτικό Ινστιτούτο Γεροντολογίας του Τόκιο συνέλεξαν πρόσφατα δεδομένα υγείας και τρόπου ζωής από Ιάπωνες ηλικιωμένους άνω των 75 ετών και διαπίστωσαν ότι η μέτρια και σταθερή κατανάλωση κρασιού συσχετίστηκε με υψηλότερη γνωστική λειτουργία.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο BMC Geriatrics, παρακολούθησε 1.226 άνδρες και γυναίκες στην Ιαπωνία, ηλικίας 75 έως 87 ετών, κατά τη διάρκεια του 2016 και του 2017. Τα άτομα επιλέχθηκαν από την SONIC cohort (Septuagenarians, Octogenarians, Nonagenarians and Investigation with Centenarians), και έτσι μια συνεχιζόμενη μελέτη ξεκίνησε το 2010 με σκοπό να παρακολουθεί τους συμμετέχοντες κάθε τρία χρόνια.

Οι επαγγελματίες υγείας ρώτησαν τους συμμετέχοντες σχετικά με τα πρότυπα κατανάλωσης οινοπνεύματος και μέτρησαν τη γνωστική τους λειτουργία μέσω της ιαπωνικής έκδοσης του Montreal Cognitive Assessment (MoCA). Το MoCA είναι ένα τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας στην ανίχνευση ήπιας γνωστικής έκπτωσης και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Το MoCA αξιολογείται με βαθμολογία από 0 έως 30, οι ενήλικες οποιασδήποτε ηλικίας δείχνουν μέση βαθμολογία 26. Κάτω από το 22 υποδηλώνει μέτρια γνωστική εξασθένηση.

Παράλληλα, οι ερευνητές σημείωσαν τη συχνότητα κατανάλωσης και τα είδη αλκοολούχων ποτών, όπως μπύρα, κρασί, ουίσκι, ιαπωνικά αποστάγματα ρυζιού και σάκε. Η συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ χωρίστηκε σε τέσσερις κατηγορίες: Καμία, λιγότερο από μία ημέρα την εβδομάδα, μία έως έξι ημέρες την εβδομάδα και καθημερινά. Για τους άνδρες, η κατανάλωση αλκοόλ κατηγοριοποιήθηκε ως καθόλου (0 γραμμάρια αλκοόλ), μέτρια (1 έως 39 γραμμάρια), μέτρια έως υπερβολική (40 έως 59 γραμμάρια) και υπερβολική (60 γραμμάρια και άνω), ενώ τα κατώφλια των γυναικών ήταν τα μισά από αυτό. (Ένα μέσο ποτήρι κρασί περιέχει 14 γραμμάρια αλκοόλ.)

«Εξετάσαμε συσχετίσεις με τη γνωστική λειτουργία για άλλους τύπους αλκοόλ εκτός από το κρασί και βρήκαμε σημαντικές συσχετίσεις μόνο για το κρασί», ανέφερε σε πρόσφατη δήλωση του ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Yuya Akagi. «Αυτό υποδηλώνει ότι οι ειδικές για το κρασί ουσίες επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία, ειδικά αντιοξειδωτικά όπως οι πολυφαινόλες.» Ο Akagi προσθέτει ότι το κόκκινο κρασί περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες από το λευκό κρασί, συγκεκριμένα τη ρεσβερατρόλη, και είναι πολύ πιθανό τα κόκκινα και τα λευκά κρασιά να διαφέρουν ως προς το στην επίδραση της γνωστικής λειτουργίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι έπιναν αλκοόλ μία έως έξι ημέρες την εβδομάδα είχαν την υψηλότερη βαθμολογία MoCA, με 23,6 βαθμούς (ο μέσος όρος ήταν 22,7) και σημαντική αύξηση στη γνωστική λειτουργία σε σύγκριση με αυτούς που δεν έπιναν και εκείνους που έπιναν κάθε ημέρα. Αφού απομόνωσαν κάθε αλκοολούχο ποτό, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το κρασί είχε την ισχυρότερη θετική συσχέτιση με τη γνωστική λειτουργία, ενώ άλλα ποτά όπως το σάκε δεν είχαν.

Η μελέτη του Akagi εστιάζει περισσότερο στη συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ παρά στον όγκο. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, προτείνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ, ανεξάρτητα από τη συχνότητα, πρέπει να είναι μέτρια.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι κοινωνικοί παράγοντες όπως η επικοινωνία με άλλους μπορεί να έχουν επηρεάσει θετικά τη γνωστική λειτουργία. «Πιστεύουμε ότι όχι μόνο τα αποτελέσματα του κρασιού, αλλά και το πλαίσιο της οινοποσίας, όπως ο χρόνος που αφιερώνουμε στη διασκέδαση και τη συζήτηση με τους φίλους και την οικογένεια, μπορούν να έχουν πολύ θετικό αντίκτυπο στη γνωστική λειτουργία», είπε ο Akagi.

Τέλος, τα δεδομένα κατανάλωσης αλκοόλ αξιολογήθηκαν με συνεντεύξεις, οι οποίες μπορεί να υπόκεινται σε ανακρίβεια. Ο Akagi λέει ότι θα ήθελε στη συνέχεια να αξιολογήσει τις επιπτώσεις του κόκκινου κρασιού έναντι του λευκού κρασιού.

 

ΠΗΓΗ: winespectator.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.