του Γιώργου Λαμπίρη
Κεντρική φωτογραφία: Γεωργία Καραμαλή
«Η συγκεκριμένη συνεργασία αποτέλεσε μία ευκαιρία για το οινοποιείο μας, ούτως ώστε να ανοίξει περισσότερο τα φτερά του στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα όμως αναπτύξαμε τη δυναμική μας στο εξωτερικό. Είχαμε περιορισμένη εξαγωγική δραστηριότητα, πλέον όμως καταφέραμε να εισέλθουμε στην Αυστραλία και προσβλέπουμε στην είσοδό μας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι γεγονός ότι ο Τσάνταλης διατηρεί παρουσία σε 35 χώρες του κόσμου. Κατά την άποψή μου τα επόμενα βήματά μας θα εξαρτηθούν από το ποιες χώρες ταιριάζουν καλύτερα στον χαρακτήρα του οινοποιείου μας», σημειώνει ο οινοποιός Κώστας Στραταριδάκης.
Οινοποίηση Μοσχάτου Σπίνας με δωδεκάμηνη ωρίμανση σε βαρέλι
Το οινοποιείο Στραταριδάκη παρουσίασε στο πλαίσιο της έκθεσης “Οινοτικά” που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και στο ξενοδοχείο Intercontinental την ετικέτα “Ίνατος” και προέρχεται από Μοσχάτο Σπίνας, τοπική ποικιλία της Κρήτης με την οποία διατηρεί αρκετά στενή παραγωγική σχέση. «Υπήρξαμε οι πρώτοι που εργαστήκαμε πάνω στο Μοσχάτο Σπίνας και μέσα από την νέα ετικέτα που παρουσιάζουμε θέλαμε να προσδώσουμε μία νέα εκδοχή της, περνώντας την από βαρέλι. Έγινε μία προεπιλογή από παλαιότερα κλίματα, έλαβαν χώρα διαφορετικές εργασίες στο αμπέλι και διαφορετικές στο οινοποιείο, ενώ το κρασί παρέμεινε για 10 μήνες σε καινούργια γαλλικά βαρέλια. Έως τώρα το Μοσχάτο Σπίνας που είχαμε παρουσιάσει χαρακτηριζόταν από τη ζύμωσή του σε δεξαμενή».
Πρόκειται για τη σοδειά του 2020, η οποία για πρώτη φορά οινοποιείται κατ΄ αυτόν τον τρόπο από τον Κώστα Στραταριδάκη. «Δεν θυμίζει το μοσχάτο που γνωρίζουμε ευρύτερα, με τα έντονα αρωματικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για διαφορετικό κρασί, με εντονότερη συμπύκνωση και διαφοροποιημένα αρώματα. Γι’ αυτό και προτείνουμε περίπου μισή ώρα αερισμού σε καράφα πριν την κατανάλωση», εξηγεί ο ίδιος.
Κορωνίδα του οινοποιείου το “Barbatus” από επιλεγμένα αμπελοτόπια σε υψόμετρο
Αυτή τη στιγμή το οινοποιείο παράγει πέντε λευκές ετικέτες από τις ποικιλίες Βιδιανό, Μοσχάτο Σπίνας, Ασύρτικο, Chardonnay και Βηλάνα. Στις ερυθρές εμφιαλώσεις συγκαταλέγονται ο “Ιχνηλάτης” που προέρχεται από τις ποικιλίες Syrah και Κοτσιφάλι με έναν χρόνο παλαίωσης σε γαλλικά και σε αμερικάνικα βαρέλια αλλά και τα “Κόκκινα Χώματα” με αξιοποιούμενες ποικιλίες το Cabernet Sauvignon και το Κοτσιφάλι που επίσης διατηρείται για έναν χρόνο σε γαλλικά βαρέλια. Κορωνίδα του οινοποιείου αποτελεί η ετικέτα ερυθρού οίνου “Barbatus”, η οποία κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό φιαλών που δεν υπερβαίνει τις 2.000 ανά οινοποίηση. «Η ονομασία Barbatus προέρχεται από τον γυπαετό Barbatus. Πρόκειται για ένα περήφανο πτηνό με άνοιγμα φτερών 2,8 μέτρων, το οποίο στην Κρήτη ονομάζεται και “κοκκαλάς” καθότι αρέσκεται να τρώει το μεδούλι από τα κόκκαλα στα θηράματα που συλλέγει. Το συγκεκριμένο κρασί προέρχεται από τρία επιλεγμένα αμπελοτόπια σε υψόμετρο άνω των 550 μέτρων και συνδυάζει τις ποικιλίες Syrah, Cabernet Sauvignon και Merlot». Επιπλέον το οινοποιείο Στραταριδάκη παράγει και ένα ροζέ που αποτελεί πάντρεμα των ποικιλιών Syrah και Κοτσιφάλι.
Έχοντας διαγνώσει την προοπτική που παρουσιάζουν οι γηγενείς ποικιλίες, το οινοποιείο προχώρησε σε φύτευση του Λιάτικου, σε αμπελουργική περιοχή εκτός των Δαφνών (η παραγωγή στις Δάφνες προσδίδει στο Λιάτικο τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ). Σημειώνεται ότι το οινοποιείο διατηρεί συνολικά 250 στρέμματα ιδιόκτητων εκτάσεων γης. Κατά τον Κώστα Στραταριδάκη το Λιάτικο που ο ίδιος θα παράγει θα έχει τον χαρακτηρισμό ΠΓΕ Κρήτη και θα αποτελέσει ένα ακόμα βηματισμό στην μελλοντική δραστηριότητα της επιχείρησης.