Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μια ανάσα σωτηρίας δίνεται στα μικρά οινοποιεία της Νάπα

Νέα συμφωνία ψηφίστηκε ομόφωνα για την καθιέρωση των μικρών οινοποιείων της κοιλάδας της Νάπας σε πιο υπολογίσιμες παραγωγές, προσφέροντάς του δικαίωμα πώλησης κρασιού στην έδρα τους αλλά και γευσιγνωσίες επισκεπτών επίσης.

Με το άκουσμα από έναν λάτρη του κρασιού στο όνομα «Νάπα», κατευθείαν η πρώτη σκέψη στο μυαλό του συνήθως είναι απέραντες εκτάσεις αμπελιών, μεγαλοπρεπή οινοποιεία, και πολυτελείς εγκαταστάσεις. Το πρόβλημα έγκειται στην αγνόηση από το ευρύτερο κοινό των μικρών, οικογενειακών οινοποιείων, που όχι μόνο δεν μπορούν να ανθίσουν μέσα από αυτή την οινική κοινότητα, αλλά ούτε να αναγνωριστεί το προϊόν του.

Παρόλα αυτά, μια σανίδα σωτηρίας δόθηκε πρόσφατα στις οικογενειακές επιχειρήσεις της μεγάλης κοιλάδας , ένας νέος κανονισμός μέσα από τον οποίο επωφελούνται με μερικά παραπάνω  οφέλη.

Μετά από τέσσερα χρόνια προσπάθειας, με τη συμφωνία «Micro-Winery», που ψηφίστηκε ομόφωνα, ανοίχτηκαν νέοι δρόμοι  σε πολύ μικρά οινοποιεία να πωλούν κρασιά που καλλιεργούνται σε κτήματα απευθείας στους καταναλωτές. Ωστόσο, η συμφωνία δεν ισχύει για αγροτεμάχια με μέγεθος μικρότερο από 10 στρέμματα, ενώ ταυτόχρονα, ένα μικρο-οινοποιείο πρέπει επίσης να διαθέτει εγκατάσταση παραγωγής επί τόπου.

Η Micro-Winery Ordinance είναι 100% συμβατό με το Διάταγμα για τον Ορισμό του Οινοποιείου της κομητείας Napa. Επιτρέπει επίσης στα οινοποιεία που παράγουν λιγότερο από 25.000 φιάλες, τη δυνατότητα να ακολουθήσουν μια απλοποιημένη διαδικασία αίτησης μέσω της κομητείας της Napa. Αυτό θα εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα στους αιτούντες καθώς περνούν από την υπάρχουσα διαδικασία άδειας χρήσης οινοποιείου. Την ίδια στιγμή, μια ομάδα 25 μικρών παραγωγών, ενώθηκαν ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ονομάζεται «Save the Family Farms» για να προωθήσουν την προσπάθεια.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, σχεδόν 200 μικροί, οικογενειακοί αμπελώνες εγκαταλήφθηκαν ή πουλήθηκαν . «Και όταν η έννοια της  μικρής οικογενειακής επιχείρησης φύγει για πάντα, θα φύγει και η ψυχή της κοιλάδας της Νάπα», δηλώνουν πληγέντες.

Μια άδεια χρήσης παραδοσιακού οινοποιείου κοστίζει 5 εκατομμύρια δολάρια κατά μέσο όρο, που προορίζεται για οινοποιεία που παράγουν 50.000- 100.000 φιάλες ετησίως. Αντίθετα, η άδεια μικρο-οινοποιείου έχει σχεδιαστεί για αγροκτήματα με ετήσια παραγωγή κρασιού μεταξύ 1.000-25.000 φιαλών  ετησίως από αμπελώνες κτημάτων, με περιορισμένο αριθμό επισκέψεων σε 10 διαδρομές μετ’ επιστροφής την ημέρα τόσο από το προσωπικό όσο και από τους πελάτες. Οι κατασκευές στο ακίνητο δεν πρέπει να έχουν μέγεθος μεγαλύτερο από 5.000 τετραγωνικά πόδια.

Χωρίς μια τέτοια άδεια, οι μικρότερες φάρμες έχουν πιεστεί πολύ για να παραμείνουν στη δραστηριότητά τους, απαγορεύεται νομικά να κάνουν γευσιγνωσίες ή να πουλήσουν κρασί από τις τοποθεσίες τους. Εάν δεν μπορούν να βγάλουν τα προς το ζην, τελικά θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την πιθανότητα να πουλήσουν τη γη τους σε μεγαλύτερο παραγωγό, κατασκευαστή ή γαιοκτήμονα, κάτι που αναπόφευκτα μειώνει την ποικιλομορφία και την ιστορία της κοιλάδας Napa – ποτέ δεν είναι καλός στόχος.

 

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μέχρι τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου θα παραμείνει ανοιχτή η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών με οινοποιήσιμες ποικιλίες στο αμπέλι έτους 2025, καθώς...

REPORTS

Μια εντυπωσιακή «λευκή γάντι» επιτυχία σημείωσε στο Χονγκ Κονγκ η πρώτη δημοπρασία με κρασιά απευθείας από το κελάρι του ιστορικού οίκου Edouard Delaunay. Η...

REPORTS

Στο Μπορντό, εκεί όπου η ιστορία του κρασιού συναντά σταθερά την καλλιτεχνική έκφραση, κάθε νέα ετικέτα του Château Mouton-Rothschild λειτουργεί σαν μια μικρή αποκάλυψη....

REPORTS

Μια νέα μελέτη της FTI Consulting σκιαγραφεί μια ανησυχητική πραγματικότητα για τον νοτιοαφρικανικό αμπελώνα: μέσα σε μία δεκαετία, η χώρα χάνει καλλιεργήσιμη έκταση, οι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...