Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με επαγγελματικό πρόσημο η εκπαίδευση των πρεσβευτών του ελληνικού οίνου από την Greek Wine Academy

Στην εκπαίδευση των επαγγελματιών του κλάδου της εστίασης αλλά και του τουρισμού για τον πλούτο των ελληνικών οίνων και δη των ΠΟΠ και ΠΓΕ και της πολιτιστικής τους ταυτότητας προκειμένου να γίνουν πρεσβευτές στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά, προσβλέπει η νεοσύστατη Ελληνική Ακαδημία Οίνου.

Η ίδρυση της Greek Wine Academy ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Ιουνίου από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ).

Ο σχεδιασμός της Greek Wine Academy ανατέθηκε από την ΕΔΟΑΟ στην Wine & Spirits Professional Center (WSPC), και απαρτίζεται από δύο εκπαιδευτικά προγράμματα. Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι να καθιερώσει τα ελληνικά κρασιά ΠΟΠ και ΠΓΕ στον παγκόσμιο οινικό χάρτη, αλλά και να συνδέσει το επώνυμο ελληνικό κρασί με την πολιτιστική ελληνική ταυτότητα. Το εν λόγω πρόγραμμα πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά και καλύπτει ολόκληρη τη χώρα σε μέρη όπως η Μύκονος, η Πάρος, η Κρήτη, η Κως, η Κέρκυρα, αλλά και το Μέτσοβο, η Καλαμάτα, η Χαλκιδική η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα.

Την αρχή έκανε ο ιδρυτής του WSPC και πρώτος Master of Wine στην Ελλάδα κ. Κωσταντίνος Λαζαράκης, ο οποίος είχε αναλάβει τον ρόλο του συντονιστή, αναφέρθηκε στα εκπαιδευτικά προγράμματα του WSPC και στον αγώνα που γίνεται προκειμένου να μορφωθεί η Ελλάδα γύρω από το κρασί, τονίζοντας ότι το πρόβλημα της αμάθειας είναι τεράστιο και πως τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα και σωστά αν υπήρχε μία καλή οινική εκπαίδευση στην χώρα από την δεκαετία του ‘60.

«Το πρόγραμμα έχει στόχο να εκπαιδεύσει τους επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης, καθώς, μεταξύ άλλων, και των νέων που βρίσκονται σε σχολές τουριστικών επαγγελμάτων», δήλωσε κατά την τοποθέτησή του ο προέδρος της ΕΔΟΑΟ Κωνσταντίνος Ευσταθίου. Πρόσθεσε ότι μέσω του προγράμματος έχουν εκπαιδευτεί στο επώνυμο ελληνικό κρασί περίπου εξήντα άτομα, μεταξύ άλλων από την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, αλλά και στη Νότια Κορέα, σε συνεργασία με το Enterprise Greece.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι σπουδαστές ανέρχονται στους 300, από μέρη όπως η Καλαμάτα, η Μύκονος, η Πάρος, η Κρήτη, η Κέρκυρα, το Μέτσοβο, η Χαλκιδική, η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΔΟΑΟ Γιάννης Βογιατζής επισήμανε ότι «ο κλάδος θα πρέπει διαμορφώνει τις θέσεις του και να ενεργοποιηθεί». Αναφερόμενος στο έργο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, ο κ. Βογιατζής υπογράμμισε πως «μια βασική δουλειά που έχει είναι να δημιουργεί και να καταγράφει τις συμφωνίες όλων των μερών του κλάδου», προσθέτοντας ότι «η πρώτη συμφωνία ήταν το στρατηγικό σχέδιο για την προώθηση του ελληνικού οίνου και η δεύτερη συμφωνία ένα ενιαίο κείμενο που θα αφορά την αμπελουργία». Τέλος, κατέθεσε πρόταση που έχει να κάνει με την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, «που είναι δύο βασικοί πυλώνες για την επίτευξη των στόχων του αμπελοοινικού τομέα». Όπως διευκρίνισε, «σχετικά με την εκπαίδευση, οι στόχοι είναι να υπάρξει ενημέρωση για το οινικό αντικείμενο, προκειμένου να αναβαθμιστεί η οινική εμπειρία των τουριστών στη χώρα μας».

Η διευθύντρια της ΕΔΟΑΟ Μαρία Τριανταφύλλου πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2015 με ένα υλικό που είχε δημιουργηθεί για τις ΗΠΑ, το οποίο εν συνέχεια μεταφράστηκε και στην κινεζική γλώσσα. «Έχουμε εκπαιδεύσει ανθρώπους από έξι χώρες και επαγγελματίες που εργάζονται στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού» υπογράμμισε.

Το πρόγραμμα 

Η Greek Wine Academy (GWA) απαρτίζεται από δύο εκπαιδευτικά προγράμματα:

Το GWA Foundation Certificate, έχει ως χώρα στόχο την Ελλάδα, ενώ πραγματοποιείται στην ελληνική γλώσσα. Η πιστοποίηση του GWA Foundation Certificate απευθύνεται σε επαγγελματίες HO.RE.CA αλλά και στους επαγγελματίες λιανικής πώλησης. Εφόσον λάβουν την πιστοποίηση, οι κάτοχοι θα μπορούν να προωθήσουν σωστά τους ελληνικούς οίνους ΠΟΠ και ΠΓΕ, να ενημερώσουν τους καταναλωτές και να γίνουν πρεσβευτές τους ελληνικού αμπελώνα. Η διδασκαλία διαρκεί 6 ώρες.

Το GWA Advanced Certificate, αφορά την κατάρτιση και επικοινωνία του επώνυμου ελληνικού κρασιού στην παγκόσμια αγορά και διδάσκεται στην αγγλική γλώσσα. Βασικοί άξονες του πρώτου προγράμματος είναι το καθεστώς που διέπει τους οίνους ΠΟΠ και ΠΓΕ, καθώς και η λελογισμένη κατανάλωση κρασιών. Το GWA Advanced Certificate, έχει ως στόχο κυρίως προσωπικότητες του διεθνούς οινικού εμπορίου (ambassadors) και έμπειρους εκπαιδευτές στο παγκόσμιο δίκτυο οινικής εκπαίδευσης (educators). Ενδιαφέρον μπορούν να εκδηλώσουν επαγγελματίες με πολυετή εμπειρία στους χώρους της HO.RE.CA., της λιανικής πώλησης, καθώς και της χονδρικής από όλο τον κόσμο. Ο σχεδιασμός του προγράμματος έχει ως στόχο οι εκπαιδευόμενοι να κατανοήσουν πλήρως τα ελληνικά κρασιά και την ποιότητά τους. Όπως σημειώθηκε, οι κάτοχοι του GWA Advanced Certificate θα είναι σε θέση να περιγράψουν τα χαρακτηριστικά των κύριων ελληνικών κρασιών, να συμβουλεύουν και να απαντούν σε ερωτήσεις, αλλά και να κάνουν κατάλληλες επιλογές ελληνικών κρασιών σε οποιεσδήποτε περιπτώσεις. Τα μαθήματα έχουν διάρκεια 18 ωρών και διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα.

 

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με νέα εικόνα το ανανεωμένο Τhessaloniki Wine & Spirits Trophy πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 13 έως 15 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας 30 καταξιωμένους γευσιγνώστες από την Ελλάδα...

REPORTS

Με τον ευφάνταστο τίτλο «The Mantinians», τα οινοποιεία της Μαντινείας έρχονται να συστηθούν συλλογικά στο οινόφιλο και όχι μόνο κοινό. Πέντε δεκαετίες και πλέον...

REPORTS

Οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» πέρυσι επηρέασαν τους αμπελώνες παγκοσμίως, θέτοντας εντούτοις σε «ισορροπία» τον αμπελοοινικό τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς, όπως προκύπτει από την...

REPORTS

Η θεσµοθέτηση, έστω και µε καθυστέρηση, και στην Ελλάδα, προ τριετίας περίπου, του θεσµικού πλαισίου για την κλωνική επιλογή, δίνει τη δυνατότητα στους συντελεστές...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.