Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με αξιώσεις οι απαιτητικοί αφρώδεις οίνοι από το Κτήµα Κώστα Λαζαρίδη

Το 2014, το Κτήµα Κώστα Λαζαρίδη, σε µια αναζήτηση τρόπων πρόληψης από τις δυνητικές αρνητικές επιπτώσεις λόγω του φαινοµένου της κλιµατικής αλλαγής, ανακάλυψε την περιοχή του Καταφύτου όπου και δηµιούργησε έναν αµπελώνα σε υψόµετρο που αγγίζει τα 950 µ.

Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τµήµα του νοµού και έχει διαφορά θερµοκρασίας κατά 5oC µεταξύ ηµέρας και νύχτας, γεγονός που συµβάλλει στην πιο αργή ωρίµανση των σταφυλιών, καθώς και στην ανάπτυξη πολύπλοκων αρωµάτων τόσο στις λευκές, όσο και στις ερυθρές ποικιλίες. Συγκεκριµένα, το αµπελοτόπι «Γέννηση Αυγής» βρίσκεται σε υψόµετρο 830 µ. όπου και «λούζεται» από τις πρώτες ακτίνες του ήλιου, µε τη φρεσκάδα και την πολυπλοκότητα του µοναδικού αυτού terroir να εκφράζεται πλέον και µέσα από το φινετσάτο Costa Lazaridi Blanc de Blanc Brut. Πρόκειται για τον πρώτο αφρώδη οίνο της ∆ράµας που αποδεικνύει το πολυδύναµο terroir που αυτή διαθέτει και παράγεται αποκλειστικά από την ξεχωριστή ποικιλία Βιδιανό.

Η οινοποίηση γίνεται µε την παραδοσιακή µέθοδο της Καµπανίας, µε τη δεύτερη ζύµωση να λαµβάνει χώρα στη φιάλη, όπου και το κρασί παραµένει σε επαφή µε τις  οινολάσπες του για τουλάχιστον 24 µήνες, διάστηµα το οποίο του προσέδωσε ένα µεστό χρώµα αλλά και έναν λεπτό, επίµονο και καλοσχηµατισµένο αφρισµό. Παράλληλα, αφήνει και έντονο το αποτύπωµά του στη µύτη, µε το ζυµάρι και την κόρα ψωµιού να συµπληρώνουν τα αρώµατα ώριµων κίτρινων φρούτων. Η γεύση ισορροπεί ανάµεσα στην πληθωρικότητα και τη λεπτότητα -µε την αρχική γλύκα να ενισχύει την πρώτη και την εξαιρετική οξύτητα να ςδιασφαλίζει τη δεύτερη- ενώ η δροσιά στο στόµα ενισχύει τη φρεσκάδα και την επίγευση.

Σερβιριζόµενο στους 11-13oC το Costa Lazaridi Blanc de Blanc Brut αποτελεί ένα ιδανικό απεριτίφ, συνοδεύοντας ένα πλατό µε όστρακα όπως στρείδια, χτένια, κυδώνια και γυαλιστερές. Μπορεί όµως να βρει θέση και στο γεύµα ή το δείπνο, προσφέροντας εξαιρετικές αρµονίες µε πιάτα θαλασσινών όπως γαρίδες, κολοχτύπα και αστακούς, µαγειρεµένα στο φούρνο, βραστά ή και στον ατµό. Εξαιρετικός επίσης ο συνδυασµός του και µε γλυκά, κρεµώδη τυριά (όπως µανούρι, camembert, brie κ.ά.) ενώ απόλυτο το ταίριασµά του µε µια παλαιωµένη παρµεζάνα.

Καλωσορίζοντας το Νέο Έτος

Τo Costa Lazaridi Blanc de Blanc Brut δεν θα μπορούσε να λείπει και από  το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Όπως προτείνουν οι άνθρωποι του Οινοποιείου: «Στην αλλαγή του χρόνου συνοδεύστε το με μια πιατέλα καναπεδάκια, χαβιάρι, βούτυρο και λεμόνι ή καπνιστό σολομό με cream cheese και μυρωδικά και αφήστε τις φυσαλίδες να φτάσουν στην επιφάνεια ενός κρυστάλλινου flute καλωσορίζοντας το Νέο Έτος».

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στη Σαντορίνη δεν χορταίνει το μάτι από τα απίστευτα ειδυλλιακά τοπία αλλά και ο ουρανίσκος από τους οινικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτει διαρκώς το νησί....

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

REPORTS

Η μεγάλη γιορτή του Πάσχα πλησιάζει... και μπορεί ο πρωταγωνιστής της ημέρας να είναι ο οβελίας, παρόλα αυτά μία σειρά από συνταγές της μεσογειακής...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.