Η Fédération des Exportateurs de Vins & Spiritueux de France (FEVS) ανέφερε ότι η αξία των εξαγωγών μειώθηκε κατά 4% και ανήλθε σε 15,6 δισ. ευρώ. Ο Gabriel Picard, πρόεδρος της FEVS, απέδωσε το γεγονός αυτό στον πληθωρισμό και τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες, οι οποίες επηρέασαν την αγορά premium. Τα πρόσφατα πρωτοσέλιδα έχουν αναδείξει αυτές τις προκλήσεις, ιδίως τις εμπορικές εντάσεις με την Κίνα, προκαλώντας ανησυχία για την παγκόσμια βιομηχανία.
Παρά την πτώση, ο Picard σημείωσε ότι η επίδοση παραμένει η τέταρτη υψηλότερη στην ιστορία. Οι εξαγωγές έχουν μειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια από την κορύφωση των 17,2 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022. Έπεσαν κατά 5,9% στα 16,2 δισ. ευρώ το 2023 και μειώθηκαν και πάλι φέτος. Ωστόσο, τα τρέχοντα στοιχεία εξακολουθούν να είναι υψηλότερα από τα προ-Κοβιδικής περιόδου επίπεδα, τα οποία ήταν 14 δισ. ευρώ το 2019. Η πανδημία προκάλεσε σημαντικές διακυμάνσεις, με πτώση 13,9% το 2020 και ανάκαμψη 28% το 2021.
Πιο συγκεκριμένα, το 2024, ενώ η αξία των εξαγωγών μειώθηκε, ο όγκος παρέμεινε σταθερός, μειούμενος μόνο κατά 0,1%. Ο όγκος των εξαγωγών οίνου αυξήθηκε κατά 0,7%, αν και τα έσοδα μειώθηκαν κατά 3%, κυρίως λόγω της πτώσης των πωλήσεων σαμπάνιας κατά 8%. Τα αποσταγμένα κρασιά παρέμειναν σταθερά. Στις ΗΠΑ, οι εξαγωγές ανακάμπτουν, με αύξηση 5% στα 3,8 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγές κρασιού αυξήθηκαν κατά 8,4% σε αξία, ενώ τα οινοπνευματώδη ποτά παρέμειναν σταθερά. Η σαμπάνια σημείωσε ελαφρά μείωση στις ΗΠΑ, αλλά οι άλλοι αφρώδεις οίνοι αυξήθηκαν κατά 16,5%.
Παράλληλα, στην Ασία, αγορές όπως η Ιαπωνία είδαν μείωση 4%, ενώ η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη παρουσίασαν αύξηση. Ωστόσο, οι εξαγωγές προς την Κίνα μειώθηκαν κατά 20%, πέφτοντας κάτω από το 1 δισ. ευρώ. Οι οικονομικές συνθήκες στην Κίνα, μαζί με την έρευνα αντιντάμπινγκ για τα ευρωπαϊκά μπράντι, επηρέασαν σημαντικά τις πωλήσεις του κονιάκ. Αυτό επηρέασε τις συνολικές προοπτικές των γαλλικών αλκοολούχων ποτών, οι οποίες μειώθηκαν κατά 6,5% στα 4,5 δισ. ευρώ, με τον όγκο να μειώνεται κατά 1,8%.
Οι εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμειναν σταθερές, με ελαφρά μείωση 0,7% σε 1,7 δισ. ευρώ. Η αξία του κρασιού μειώθηκε κατά 3,9%, αλλά τα οινοπνευματώδη ποτά σημείωσαν αύξηση 21%. Ο όγκος του κρασιού αυξήθηκε κατά 5,4%, ενώ τα οινοπνευματώδη ποτά μειώθηκαν κατά 2,5%. Παρά τη συρρίκνωση του εμπορικού ισοζυγίου για δεύτερη χρονιά, ο τομέας του οίνου και των αλκοολούχων ποτών παραμένει το τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα της Γαλλίας.
Τέλος, ο Picard κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ και της Γαλλίας να αντιμετωπίσουν τις πολιτικές εντάσεις για να βελτιώσουν τις εξαγωγές. Υπογράμμισε τη σημασία της επίλυσης των διαφορών που αφορούν το κονιάκ και το αρμανιάκ, οι οποίες παραμένουν για πάνω από ένα χρόνο. Τα ζητήματα αυτά, εάν παραμείνουν άλυτα, θα μπορούσαν να επηρεάσουν σοβαρά την αλυσίδα εφοδιασμού. Ο Picard ζήτησε την κατάλληλη στήριξη του κλάδου, τονίζοντας τον ρόλο του ως βασικού πυλώνα της εθνικής κυριαρχίας.
