Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μάθημα πατριδογνωσίας η επίσκεψη στο Μουσείο Οίνου & Αμπέλου Ραψάνης

«Η ιστορία της αμπελουργίας, της οινοποίησης και κατ’ επέκταση του χωριού, αναδύεται μέσα από την περιήγηση στο Μουσείο Οίνου και Αμπέλου της Ραψάνης. Είναι ένα στολίδι στην περιοχή που αξίζει να το επισκεφθεί κανείς και οπωσδήποτε οι μαθητές των σχολείων. Η επίσκεψη σε αυτό είναι κι ένα μάθημα πατριδογνωσίας! Γνωρίζοντας τις ρίζες μας, τους κόπους και το μεράκι των προγόνων μας, μπορούμε να διδαχθούμε πολλά από τη σοφία τους για να αντιληφθούμε τον κόσμο γύρω μας καλύτερα και να αντιμετωπίσουμε με αισιοδοξία κάθε πρόκληση της ζωής». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την επίσκεψή του στο Μουσείο Οίνου και Αμπέλου της Ραψάνης.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, περιηγήθηκε στον μουσειακό χώρο που βρίθει από εκθέματα σχετικά με την καλλιέργεια του αμπελιού και την παραγωγή κρασιού, που χρησιμοποιούσαν οι Ραψανιώτες αμπελουργοί και οινοποιοί. Η παραγωγή του περίφημου Ραψανιώτικου κρασιού, απαιτούσε εντατικές φροντίδες στους δυσπρόσιτους αμπελώνες της περιοχής και έντονη χειρονακτική εργασία, ενώ όταν οι παραγωγοί έδρεπαν τους καρπούς των κόπων τους το φθινόπωρο, άρχιζε το δεύτερο, εξίσου σημαντικό κομμάτι της σύνθλιψης των σταφυλιών, της οινοποίησης και της απόσταξης για την παραγωγή τσίπουρου.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την περιήγηση και την ενημέρωση υπογράμμισε ότι «το κλίμα, το έδαφος και οι ποικιλίες των αμπελιών της περιοχής συνιστούν άριστες προϋποθέσεις για την παραγωγή ποιοτικών σταφυλιών, που είναι θεμελιώδης βάση για την παραγωγή καλού κρασιού και αποσταγμάτων. Το μεράκι των ντόπιων και η οξύνοιά τους αποτέλεσαν αναντικατάστατα συστατικά στο διάβα του χρόνου για την παραγωγή των ονομαστών κρασιών της Ραψάνης και ιδιαίτερα του φημισμένου Μπρούσκου». Ο κυβερνητικός βουλευτής στάθηκε ιδιαίτερα στις φωτογραφίες εποχής του Τάκη Τλούπα που φιλοξενούνται στο μουσείο. Όπως σημείωσε «οι ασπρόμαυρες αυτές φωτογραφίες, που δείχνουν τις ηλιοκαμένες γυναίκες και τους άντρες με τα καλάθια με τα σταφύλια να χαμογελούν παρά την κούραση από την επίπονη εργασία, μας θυμίζουν ότι η ρήση του Αριστοτέλη “τα αγαθά κόποις κτώνται” θα πρέπει να αποτελεί οδηγό ζωής, ιδιαίτερα για τους νέους, ώστε να αντιμετωπίσουν με θάρρος και υπομονή τις δυσκολίες που θα συναντήσουν».

Τον Μάξιμο Χαρακόπουλο, που συνεχάρη όλους όσοι εργάστηκαν για την δημιουργία και τη συντήρηση του μουσείου, ξενάγησαν σε αυτό ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης, ο πρώην αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Γεροβασίλης, το μέλος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Νίκος Κλαδίσιος και η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ραψάνης κ. Κατερίνα Γιαννούκα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ένας Κινέζος απατεώνας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, αφού συνελήφθη με 786 μπουκάλια πλαστού κρασιού που έφεραν αναγνωρισμένες ετικέτες όπως το Petrus.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συνέδριο ιδιαίτερης σημασίας για τον αμπελοοινικό κλάδο της χώρας, διοργανώνουν από κοινού ο Κλαδικός Εθνικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) και η Εθνική Διεπαγγελματική...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.