Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μεγάλοι όγκοι κρασιού σε δεξαμενές περιμένουν για μια εμφιάλωση

Στο 7% περιορίστηκε το οινοπαραγωγικό κοινό που δεν αντιμετώπισε προβλήματα με τις πρώτες ύλες εμφιάλωσης

Μια πρωτόγνωρη κατάσταση έχει διαμορφωθεί στην αγορά τόσο με το γυαλί όσο και με τις υπόλοιπες πρώτες ύλες που αποτελούν προϋπόθεση για την εμφιάλωση κρασιού. Οι αυξήσεις στις διακινήσεις υλικών, η άνοδος των τιμών στην αγορά αλλά και τα καύσιμα μεταφορών λειτουργούν σαν ντόμινο και αφήνουν τις κυκλοφορίες των οίνων προς εμφιάλωση σε μια αβέβαιη μοίρα.

«Οι άνθρωποι που οργανώνουν την εμφιάλωση έχουν μετατραπεί σε προμηθευτές πρώτων υλών», δήλωσε Philippe Cazaux, διευθυντής του συνεταιριστικού ομίλου Bordeaux Families.

Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ενέργεια πλέον φαίνεται να θεωρείται προϊόν πολυτελείας, που ολοένα αυξάνεται η αξία του, βάζοντας εμπόδια σε πολλά σκέλη της παραγωγής. Την 1 Απριλίου οι κατάλογοι προμήθειας υλικών για εμφιάλωση έδειξαν ασυναγώνιστες τιμές και ιδιαίτερα περιορισμένη διαθεσιμότητα.

Και δεν είναι μόνο το γυαλί εκείνο που καθιστά τον τομέα της εμφιάλωσης σχεδόν ακατόρθωτο για πολλά οινοποιεία, αλλά και άλλα προϊόντα, εξίσου αναγκαία για τη ροή της οινικής αγοράς, όπως φελλοί, καφάσια, χαρτόνι, ετικέτες.

Με τη ζήτηση του γυαλιού  να έχει κορυφωθεί στα 76%,  επόμενα είναι οι φελλοί και οι κάψουλες εμφιάλωσης στο 37%. Το χαρτόνι 29%, οι ετικέτες 24% αλλά και τα βαρέλια στο 17%.

Η πίεση στις προμήθειες οδήγησε σε «μια πολύ, πολύ δύσκολη περίοδο, την οποία δεν έχω ζήσει ποτέ για τα ξηρά προϊόντα», λέει ο Pierre Cohen, διευθύνων σύμβουλος της Cellier des Princes στο Châteauneuf-du-Pape, όπου οι 130 αμπελουργοί εκμεταλλεύονται 515 εκτάρια αμπέλια.

Σε αμέτρητες περιπτώσεις, η αδυναμία εμφιάλωσης του κρασιού πριν από τον τρύγο του 2022 θα σταθεί τροχοπέδη για τη νέα σοδειά, με όλους αυτούς τους όγκους κρασιού ουσιαστικά ανεκμετάλευτους. Ο μεγαλύτερος προβληματισμός αφήνει τους μικρότερους παραγωγούς με ανικανότητα λύσης του θέματος, καθώς η διαπραγματευτική τους ισχύς σαφώς είναι περιορισμένη.
Ένα ποσοστό κοντά στο μισό πληθυσμό των παραγωγών δεν βλέπει φως στο τούνελ , ούτε αναπροσαρμογή στην αγορά μέσο στο δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Μήπως το χύμα κρασί θα αποτελέσει ανταγωνιστή της φιάλης κρασιού;

Με δεδομένα από Vitisphere.com , wine industry.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.