Ένας μικρός αμπελώνας στα Κανάρια Νησιά φέρεται να παρήγαγε το πρώτο ξηρό λευκό κρασί της Ευρώπης από σταφύλια που καλλιεργούνται το χειμώνα. Ο αμπελώνας στο Lanzarote, ο οποίος αριθμεί περίπου 1800 αμπέλια, βρίσκεται στην Playa Quemada – ένα από τα πιο ξηρά μέρη του νησιού – και οι αρχικές αναφορές δείχνουν ότι τα αμπέλια υποβλήθηκαν σε καλύτερη φυσιολογική ωρίμανση τους χειμερινούς μήνες από ό,τι το καλοκαίρι.
«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι τα σταφύλια βρίσκονται υπό μεγαλύτερη πίεση [κατά τη διάρκεια του χειμώνα]», δήλωσε στο RTVE ο Χόρχε Ροντρίγκες, οινοποιός στο Bodega El Grifo. “Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πολύ υψηλότερη ποιότητα από το καλοκαίρι. Το καλοκαίρι, τα σταφύλια ωρίμαζαν ουσιαστικά σε δύο εβδομάδες, λόγω του ήλιου. Σήμερα ωριμάζουν μέσω των σακχάρων που μπορούν να αφομοιώσουν από το φυτό.”
Το κρασί που προκύπτει αναμένεται να είναι περίπου 12 τοις εκατό αλκοόλ κατ’ όγκο με «καλή φυσική φρεσκάδα», σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Ο Rodríguez πιστεύει ότι άλλες τέτοιες άνυδρες περιοχές θα μπορούσαν επίσης να φιλοξενήσουν αμπελώνες για μια χειμερινή συγκομιδή. Όσοι ήταν πίσω από το έργο υπογράμμισαν επίσης ότι οι αμπελώνες δεν αναμένεται να παράγουν δύο καλλιέργειες σε ένα χρόνο, αλλά τα χειμερινά κρασιά θα κυκλοφορούσαν στην αγορά σε μια χρονικά ήσυχη περίοδο στην αγορά κρασιού.
ΠΗΓΗ: wine-searcher.com