Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Θερμιδικό περιεχόμενο και ψηφιακές πληροφορίες θα αναγράφονται σε αλκοολούχα ποτά

Σύμφωνα με το Γενικό Διευθυντή της SpiritsEurope, Ulrich Adam, οι παραγωγοί αλκοολούχων ποτών της Ευρώπης εκπόνησαν με επιτυχία τη δέσμευση του 1ου ορόσημου να παρέχουν στην αγορά της ΕΕ αλκοολούχα ποτά με πληροφορίες σχετικά με το ενεργειακό τους περιεχόμενο στην ετικέτα.

Παρουσιάζεται καινοτομία με στόχο την πιο “διάφανη” σχέση παραγωγού-καταναλωτή μέσω της καλύτερης ενημέρωσης του καταναλωτή όσον αφορά το προϊόν.

«Η πρώτη μας έκθεση προόδου που δημοσιεύθηκε στις 5 Μαΐου δείχνει ότι ο κλάδος κατόρθωσε να διασφαλίσει, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, περίπου ότι 1 στις 4 φιάλες διαθέτουν ήδη τέτοιες πληροφορίες, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί σε 50% και 66% έως το τέλος του 2021 και του 2022 αντίστοιχα.», επισήμανε ο Ulrich Adam.

Οι στόχοι μας αποτελούν μέρος μιας πολυετούς εθελοντικής συμφωνίας – του λεγόμενου Μνημονίου Κατανόησης (MoU) για την ενημέρωση των καταναλωτών – το οποίο διευκολύνθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2019. Το MoU παρέχει σαφείς οδηγίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι διατροφικές πληροφορίες και οι καταχωρίσεις συστατικών θα πρέπει να διατίθενται στους καταναλωτές αλκοολούχων ποτών, δεδομένου ότι δεν είναι υποχρεωτικές σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ.

Ειδικότερα στην ετικέτα του προϊόντος αναγράφονται:

1. Θερμιδικό περιεχόμενο (kcal, kJ)
– ανά 100 ml
– ανά μεζούρα σερβιρίσματος

2. Άμεσες ψηφιακές πληροφορίες για τα συστατικά
– μέσω QR code ή
– barcode

Το MoU απέδειξε την αξία του παρέχοντας στον κλάδο ένα κατάλληλο, εναρμονισμένο μακροπρόθεσμο πλαίσιο που διέπει την παροχή διατροφικών πληροφοριών και την καταχώριση συστατικών για αλκοολούχα ποτά που πωλούνται στην ΕΕ. Αυτό, με τη σειρά του, επέτρεψε στον κλάδο να σημειώσει ταχεία πρόοδο στην ανάπτυξη, φέρνοντας όλο και περισσότερα προϊόντα με επισήμανση στους ευρωπαίους καταναλωτές με ειδικές πληροφορίες για τις SKU, οι οποίες υπερβαίνουν κατά πολύ αυτό που επιβάλλεται επί του παρόντος από τους κανόνες της ΕΕ.

«Παρά τη δύσκολη αγορά και τις τεράστιες προκλήσεις που παρουσίασε η κρίση του COVID-19 το 2020, είμαστε υπερήφανοι που αναφέρουμε ότι ο κλάδος βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά την υλοποίηση των δεσμεύσεων επισήμανσης και την παροχή στους ευρωπαίους καταναλωτές των πληροφοριών που αναζητούν.»

Christian Porta, Πρόεδρος της spiritsEUROPE

Δείτε το pdf ΕΔΩ

Πηγή seaop.gr

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στην περιοχή Charente της νοτιοδυτικής Γαλλίας, ένας αμπελουργός πήρε τη δύσκολη απόφαση να ξεριζώσει μέρος του αμπελώνα του, προκειμένου να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες...

REPORTS

Ο τρύγος του Μοσχάτου Αλεξανδρείας ξεκίνησε στις 21 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου. Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά η ποσότητα ήταν αυξημένη...

REPORTS

Ένα τριήμερο συλλογικό οινοτουριστικό ταξίδι εμπειρίας, έμπνευσης και δημιουργίας στον ελληνικό αμπελώνα διοργάνωσε η Αχαΐα-Αναπτυξιακή Α.Ε. μεταξύ 3-5 Οκτωβρίου.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2025, στις 18:00, το Κτήμα Γεροβασιλείου υποδέχεται τον μουσικό Κωσταντή Πιστιόλη.

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

REPORTS

Μια ακόμη διεθνής διάκριση για τον Ενιαίο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου, καθώς δύο από τα πιο εμβληματικά παλαιωμένα γλυκά κρασιά του, το Samos Anthemis 2019...

REPORTS

Οι φόβοι για την απαγόρευση της μέτριας κατανάλωσης κρασιού υποχωρούν: το προσχέδιο του ΠΟΥ, που παρουσιάστηκε στον ΟΗΕ παρουσιάζει ένα ψήφισμα για το αλκοόλ...

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει πλέον αισθητή την παρουσία της στους ιταλικούς αμπελώνες, παίζοντας κεντρικό ρόλο στον τρύγο του 2025 στις Tenute del Cerro.