Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Άραγε οι χώρες εκτός Γαλλίας μπορούν να χρησιμοποιούν τον όρο Grand Cru;

Ένα σημαντικό θέμα που συζητήθηκε σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η Laura Catena ήταν αν ο γαλλικός όρος θα μπορούσε ή θα έπρεπε να υιοθετηθεί από άλλες οινοποιητικές χώρες.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Το ερώτημα είναι κατά βάση απλό: εάν ο όρος «Grand Cru» πρέπει να υιοθετηθεί από μη γαλλικές οινοποιητικές περιοχές για να περιγράψουν τους αμπελώνες τους. Αυτό ήταν που συζητήθηκε έντονα σε μια συγκέντρωση ανεξάρτητων εμπόρων κρασιού, σομελιέ και τύπου στο Λονδίνο πριν λίγες μέρες.

Με οικοδεσπότη τη Laura Catena, τη «Γυναίκα της Χρονιάς» από την Drink Business και διευθύνουσα σύμβουλο του οινοποιείου της Αργεντινής Catena Zapata, το θέμα αναλύθηκε διεξοδικά από όλες τις πλευρές.

Το εφαλτήριο για τη συζήτηση ήταν το γεγονός ότι ενώ δεν υπάρχει ισοδύναμος όρος για το Grand Cru εκτός της γαλλικής γλώσσας, πολλές οινοποιητικές χώρες περιλαμβάνουν αμπελώνες που καλλιεργούν σταφύλια εξίσου υψηλής ποιότητας με τα χωριά Grand Cru.

«Όταν μια λέξη γίνεται τόσο περιγραφική για έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα, όπως η λέξη «terroir», για παράδειγμα, διεθνοποιείται», είπε η Catena. «Πόσο συχνά ακούτε το αντίστοιχο ισπανικό ή αγγλικό να χρησιμοποιείται για terroir; Ο γαλλικός όρος χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο. Μήπως ήρθε η ώρα το Grand Cru να χρησιμοποιηθεί παγκοσμίως, με τον ίδιο σχεδόν τρόπο;»

Με το Grand Cru να αναφέρεται ουσιαστικά στους «μεγάλους αμπελώνες» ή «κρασί από ένα ιδιαίτερο μέρος», συνέχισε ο συνδιοργανωτής του Dirceu Vianna Junior MW, τότε «γιατί να μην το χρησιμοποιήσουμε για να δηλώσουμε την υπεροχή στο κρασί οπουδήποτε στον κόσμο;»

Σε όποια πλευρά του φράχτη κι αν βρίσκονταν, οι επισκέπτες θεώρησαν ενδιαφέρον ότι ο κόσμος του κρασιού συνεχίζει να κοιτάζει τη Γαλλία ως σημείο αναφοράς. Ωστόσο, πολλοί αναρωτήθηκαν γιατί ένας μη Γάλλος παραγωγός θα ήθελε να υιοθετήσει τον γαλλικό όρο σε αντίθεση με τη δημιουργία διαφορετικής φράσης από τη μητρική του γλώσσα για να συνοψίσει την ίδια αρχή.

Άλλοι εξακολουθούσαν να υποστηρίζουν ότι ο όρος Grand Cru έχει τέτοιο βάρος μετά από περισσότερα από 150 χρόνια χρήσης που το όφελος για άλλα έθνη από τη δυνατότητα υιοθέτησης του αμέσως αναγνωρίσιμου ονόματος θα ήταν ανεκτίμητο.

«Υπάρχει δύναμη στο να είσαι μέλος ενός συλλόγου», είπε η Laura Catena.

Ωστόσο, δύσκολο θέμα είναι με τους Ausone, Cheval Blanc και πιο πρόσφατα, το Chateau La Gaffelière, που επιλέγουν να εγκαταλείψουν την ταξινόμηση του Saint-Emilion, γιατί άλλες χώρες θέλουν να εισέλθουν σε έναν κόσμο που εγκαταλείπεται; Ή όπως το έθεσε ένας καλεσμένος: «Ο όρος Grand Cru έχει καταστραφεί σε σημείο που δεν ταυτίζεται πλέον με την ποιότητα»…

Υπάρχει επίσης το θέμα της αυξημένης ρύθμισης, η οποία έρχεται χέρι-χέρι με την υιοθέτηση τέτοιων όρων. Ένα σημαντικό ερώτημα που τέθηκε ήταν αν οι οινοπαραγωγοί είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τη δημιουργική τους ελευθερία για να επωφεληθούν από τον περίφημο όρο;

«Αυτό που προτείνω δεν είναι απαραίτητα να χρησιμοποιώ τον όρο Grand Cru στην ετικέτα, αλλά να μπορούμε να αναφέρουμε τα κρασιά μας ως Grand Cru Malbec, για παράδειγμα», είπε η Catena.

«Αν σκεφτόμασταν να βάλουμε το Grand Cru στην ετικέτα, τότε θα έπρεπε να το σκεφτούμε πολύ προσεκτικά, επειδή οι ονομασίες Grand Cru στη Γαλλία έχουν όλους αυτούς τους κανόνες που είναι κάπως αρχαϊκοί, σχετικά με τις αποδόσεις ή τη μη χρήση νερού, που πρέπει να τη χώρα μας ή δεν θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε. Επίσης, το είδος των ποικιλιών που μπορείτε να φυτέψετε, κάτι που δεν θα είχε νόημα σε ένα πλαίσιο κλιματικής αλλαγής».

Ο μόνος δυνατός τρόπος για να θριαμβεύσετε, είπε, είναι να παίξετε με τις δικές σας μοναδικές δυνάμεις, απλώς και μόνο επειδή κανείς άλλος δεν τις έχει. Με αυτή τη λογική, η ανάπτυξη ενός όρου που μιλάει για τις ιδιαιτερότητες του δικού του terroir και της περιοχής φαίνεται να έχει πολύ νόημα.

Συμπληρωματικά, κάποιο από το αρχικό σοκ που νιώθουν οι άνθρωποι όταν ένας οινοποιός από την Αργεντινή, ή από τη Χιλή, την Αυστραλία ή τη Νάπα, προτείνει τη χρήση ενός όρου όπως το Grand Cru, προέρχεται από μια δυαδική σκέψη για το τι σημαίνει να είσαι στον «Νέο Κόσμο» ή στον «Παλαιό Κόσμο».

Σίγουρα, υπάρχουν πολλοί που θα έλεγαν ότι οι «νεότερες» οινοποιητικές χώρες δεν έχουν κερδίσει το δικαίωμα να επωφεληθούν από ένα γαλλικό σύστημα αιώνων.

Ωστόσο, η Adrianna Catena, η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Catena Zapata στο Ηνωμένο Βασίλειο επεσήμανε ότι όροι όπως Old Vs New World μπορεί να είναι προβληματικοί. «Απλοποιεί υπερβολικά και σε εμποδίζει να δεις τα καλά πράγματα», είπε η ίδια.

«Θα πείτε στην Κίνα ότι είναι κομμάτι του Νέου Κόσμου;» ρώτησε η Laura Catena, η οποία εξήγησε ότι οι αμπελώνες της Catena Zapata φιλοξενούν μη εμβολιασμένες μαζικές επιλογές που ήρθαν στην Αργεντινή στα τέλη της δεκαετίας του 1850. Θα δυσκολευτείτε να περιγράψετε τέτοια αμπέλια κληρονομιάς ως «καινούργια»….

Τέλος, ο Phil Crozier της Wines of Argentina πρότεινε ότι αντί να μπλέκεται στο αν ορισμένες ορολογίες πρέπει να είναι διαθέσιμες σε όλους ή όχι, διακυβεύεται ένα μεγαλύτερο ζήτημα: «Νομίζω ότι όλοι θέλουν να φτάνουν στο σημείο που το όνομα του παραγωγού να πουλάει τον εαυτό του. Αυτό λοιπόν το κρασί είναι πάνω απ’ όλα, ένα κρασί Catena Zapata», είπε.

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...