του Γιώργου Λαμπίρη
Βαγγέλης Αργύρης: Στόχος να δώσουμε μεγαλύτερο εκτόπισμα στη Ζυθοποιία Ηπείρου
Όπως λέει σχετικά ο πρόεδρος της συνεταιριστικής οινοποιίας, Βαγγέλης Αργύρης με τον οποίο επικοινωνήσαμε, «από κοινού με τους ιδρυτές της Ζυθοποιίας Ηπείρου ως οινοποιία Ζoinos έχουμε πλέον συμμετοχή με ποσοστό 50-50 στην εταιρεία παραγωγής μπύρας. Από πλευράς μας κάναμε τη συγκεκριμένη επένδυση, βλέποντας ότι ο χώρος αυτός έχει αρκετές δυνατότητες. Ταυτόχρονα η παρουσία μας στην αγορά δεν είναι μονοδιάστατη, καθώς εξετάζουμε και άλλες πιθανότητες αξιοποίησης της δυναμικής και του δικτύου που διατηρούμε στην αγορά, για να μπορέσουμε να δώσουμε μεγαλύτερο εκτόπισμα στη Ζυθοποιία Ηπείρου, προσεγγίζοντας και νέους πελάτες».
Ο Βαγγέλης Αργύρης επισημαίνει ότι η μπύρα αποτελεί συμπληρωματικό προϊόν στο κρασί και επί της ουσίας η επένδυση στη Ζυθοποιία Ηπείρου προσθέτει και άλλα προϊόντα στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων της Zoinos.
Στον σχεδιασμό η κατασκευή νέου ζυθοποιείου
Στο πλάνο είναι η επένδυση σε νέο ζυθοποιείο, καθώς ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική μελέτη που θα προσφέρει τα δεδομένα και τις παραμέτρους που θα καθορίσουν την υλοποίηση της επένδυσης αυτής. «Στόχος μας είναι να διευρύνουμε την παρουσία της Ζυθοποιίας και έξω από τα όρια της Ηπείρου. Από την πλευρά μας διατηρούμε ήδη το χώρο όπου πρόκειται να γίνουν οι νέες εγκαταστάσεις για την μικροζυθοποιία, ο οποίος βρίσκεται στη Βιομηχανική Περιοχή των Ιωαννίνων. Οπωσδήποτε οι υποδομές που διαθέτει αυτή τη στιγμή η εταιρεία δεν μπορούν να διευρύνουν τον ορίζοντα της Ζυθοποιίας Ηπείρου, γι’ αυτό και μέσω της δικής μας παρουσίας στοχεύουμε στην περαιτέρω ανάπτυξή της», λέει ο κύριος Αργύρης.
Για την δημιουργία του νέου ζυθοποιίου στόχος είναι η ένταξη σε πρόγραμμα ενίσχυσης επενδύσεων είτε μέσω του αναπτυξιακού, είτε μέσω του ΕΣΠΑ. Να σημειωθεί ότι η Zoinos διατηρεί αυτή τη στιγμή εξαγωγική παρουσία στον Καναδά αλλά και στην Κύπρο, ενώ ο κύκλος εργασιών της το 2021 ήταν στα 6 εκατ. ευρώ.
Σάκης Δόσης: Στόχος να δημιουργήσουμε συνεργασίες με Έλληνες παραγωγούς στο λυκίσκο και στη βύνη
Από την πλευρά του ο Σάκης Δόσης εκ των ιδρυτών της Ζυθοποιίας Ηπείρου αναφέρει στο agronews.gr ότι: «επιδίωξή μας είναι να αναπτύξουμε την εταιρεία και να διοχετεύσουμε τα τοπικά προϊόντα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στόχευση μας είναι επίσης να συνεργαστούμε με Έλληνες παραγωγούς και στο λυκίσκο και στη βύνη».
Αυτή τη στιγμή η Ζυθοποιία Ηπείρου διαθέτει τουλάχιστον το 50% της παραγωγής της εκτός της περιφέρειας Ηπείρου, καθώς η μπύρα τους διανέμενεται τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη. Η προμήθεια της βύνης γίνεται από την Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης (Βεργίνα).
Δημιουργήθηκε την περίοδο των capital controls
Η Ζυθοποιία Ηπείρου δημιουργήθηκε κατά την περίοδο των κεφαλαιακών ελέγχων στην Ελλάδα. Ιδρυτές της είναι τρεις άνθρωποι με άκρως αντίθετο επαγγελματικό προσανατολισμό από αυτόν της παρασκευής μπύρας, ο Σάκης Δόσης, η Άννυ Ζώη και ο Αλέξανδρος Ντάφλος. Ο Σάκης είναι μηχανικός πληροφορικής και ο Αλέξανδρος χημικός μηχανικός, ενώ η Άννυ είναι πολιτικός μηχανικός. Το τεχνικό και τεχνολογικό υπόβαθρο το καθενός από τους τρεις συνέτεινε καθοριστικά στο να μπορέσουν να δημιουργήσουν και να στήσουν τον μηχανολογικό εξοπλισμό της ζυθοποιίας. Μάλιστα οι τρεις ζυθοποιοί σχεδίασαν οι ίδιοι τις δεξαμενές της Ζυθοποιίας και στη συνέχεια παράγγειλαν την κατασκευή τους. Η πρώτη μπύρα που παρουσίασαν ήταν μία Pale Ale, με την ονομασία Στάλα, με την οποία ταυτίστηκε έντονα η Ζυθοποιία Ηπείρου. Στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνεται επίσης η Jamala (Ι.P.A.), η Paguru (Cream Ale), η NAIA (Saison), η Rousa (Red Ale) και η Mountain Drops (Blonde Ale).
Ζυθοποιία Ηπείρου
Σημερινή παραγωγή: 50 τόνοι μπύρας/έτος
Παραγωγή μετά την επένδυση: 200 τόνοι μπύρας/έτος
Έξι ετικέτες μπύρας στην αγορά
Κύκλος εργασιών 2021: 6 εκατ. ευρώ