Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος
Στο μεγαλύτερο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου, η συγκομιδή των σταφυλιών ολοκληρώθηκε πριν από μήνες. Αλλά σε έναν μικρό αμπελώνα όχι μακριά από τη Στοκχόλμη, σε θερμοκρασίες -8 C και 15 εκατοστά χιόνι, μόλις ξεκίνησε.
«Είναι τέλειο», είπε ο Göran Amnegård, του οποίου το οινοποιείο Blaxsta θεωρείται ότι είναι ένας από τους πιο βόρειους αμπελώνες στον κόσμο, καθώς ξεκίνησαν τον τρύγο την περασμένη εβδομάδα.
Όταν φύτεψε τα πρώτα του σταφύλια πριν από 22 χρόνια, ήταν ένα από τα μοναδικά εμπορικά οινοποιεία της Σουηδίας. Τώρα είναι ένας από τους αυξανόμενους αριθμούς στη σκανδιναβική χώρα που οι ειδικοί προβλέπουν ότι πρόκειται να γίνει ένας οινικός προορισμός.
Τα σταφύλια vidal blanc του Amnegård έχουν έως και 23 ώρες φως της ημέρας την αιχμή του καλοκαιριού πριν μετατραπούν στο βραβευμένο παγωμένο κρασί του, το οποίο πουλά σε εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin. «Έχουμε ένα από τα πιο μοναδικά terroir, το έδαφος, στον κόσμο», ανέφερε.
Αν και είναι συγκριτικά μικροί στα 150 εκτάρια, οι αμπελώνες της Σουηδίας έχουν επεκταθεί κατά 50% τα τελευταία δύο χρόνια. Μέσα σε πέντε χρόνια αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν σε μέγεθος. Μακροπρόθεσμα, προβλέπεται ότι θα μπορούσαν να αυξηθούν σε 10.000 εκτάρια και να γίνουν μια νέα βιομηχανία δισεκατομμυρίων ευρώ.
Μάλιστα, οι εγχώριες πωλήσεις σουηδικού κρασιού έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Systembolaget, η κρατική αλυσίδα αδειών εκτός αδειών με μονοπώλιο στην πώληση αλκοολούχων ποτών με περιεκτικότητα άνω του 3,5%, ανέφερε ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν από 19.388 λίτρα το 2017 σε 34.495 λίτρα φέτος έως τις 30 Νοεμβρίου. Ενώ, η παραγωγή είναι ακόμα πολύ μικρής κλίμακας, ο λιανοπωλητής είπε ότι η ποσότητα, η ποιότητα και το ενδιαφέρον των πελατών αυξάνεται.
Επιπλέον, οι ειδικοί ανέφεραν ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση και η καλλιέργεια νέων ποικιλιών σταφυλιού είναι μεταξύ των παραγόντων που οδηγούν στην παραγωγή σουηδικού κρασιού. Οι κύριες ποικιλίες που καλλιεργούνται στη Σουηδία είναι το solaris, ένα λευκό σταφύλι που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1975 από το Ινστιτούτο Οίνου του Φράιμπουργκ στη νοτιοδυτική Γερμανία, και το rondo, για κόκκινο κρασί.
Η Lotta Nordmark, ερευνήτρια στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωργικών Επιστημών, είπε ότι τα στυλ κρασιού ήταν κυρίως λευκό, αφρώδες και ροζέ, αλλά ότι υπάρχει επίσης δυνατότητα για την παρασκευή orange κρασιών.
Ζωτικής σημασίας για την αμπελουργική επιτυχία θα είναι η χρήση ανθεκτικών στις ασθένειες ποικιλιών σταφυλιού, βιώσιμων συστημάτων καλλιέργειας και η ικανότητα πειραματισμού χωρίς περιορισμούς ονομασιών, σημείωσε ο Nordmark.
«Οι γνώστες του κρασιού ενδιαφέρονται για τα σουηδικά κρασιά γιατί τα σταφύλια έχουν μακρά περίοδο ανάπτυξης, υψηλή οξύτητα που δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα αισθητική παλέτα και ήδη τώρα τα σουηδικά κρασιά κερδίζουν έδαφος σε διεθνείς διαγωνισμούς οινογευσίας».
Η Nordic Vineyards, η οποία πουλά σκανδιναβικά κρασιά στο Διαδίκτυο, είπε ότι τα περισσότερα από τα προϊόντα της αγοράζονται από ανθρώπους από την περιοχή, αλλά ότι δέχεται όλο και περισσότερα αιτήματα από όλη την Ευρώπη και την Ασία, ιδιαίτερα την Ιαπωνία.
Ο Felix Åhrberg, οινοποιός στο Kullabergs Vingård στο Skåne, και γραμματέας του Σουηδικού Συνδέσμου Οινολογίας και Αμπελουργίας (SBOV), είπε ότι το σουηδικό κρασί έχει «πολύ καλή υποδοχή», αλλά οι κατασκευαστές «μόλις άρχισαν να χαράζουν την επιφάνεια».
«Πιστεύω ότι είναι πραγματικά η ώρα», είπε, προσθέτοντας ότι πηγαίνει σε παρόμοια κατεύθυνση με το βρετανικό αφρώδες κρασί. «Το δυναμικό θα είναι 10.000 εκτάρια, άρα 4.000 εκτάρια μικρότερο από ό,τι στην Ελβετία. Θα ήταν μια νέα βιομηχανία δισεκατομμυρίων ευρώ στη Σουηδία με οινοτουρισμό».
Ο Sveneric Svensson, πρόεδρος του Svenskt Vin (Σουηδικό κρασί), είπε, αν και το σταφύλι solaris «γεννήθηκε στο Freiberg… βρήκε το σπίτι του εδώ επειδή ωριμάζει σε μικρότερο χρονικό διάστημα».
Ενώ έπειτα, πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι συνηθίζουν να πίνουν chablis ή sauvignon blanc, αλλά όταν ακούν solaris λένε «τι είναι αυτό;» Αλλά πρέπει να το δοκιμάσουν. Είναι πολύ καλό, παρόμοιο με το sauvignon blanc».
Ο Σουηδός δημοσιογράφος του κρασιού Mikael Mölstad είπε ότι εδώ και 20 χρόνια η αμπελουργία κυρίως στο νότο της χώρας, στο Skåne, έχει μετατραπεί από «περιέργεια» σε μια σκηνή με σοβαρές δυνατότητες, με αμπελουργούς και οινοποιούς να έρχονται από το εξωτερικό. «Σήμερα, η Σουηδία, όπως έκανε η Αγγλία πριν από 15-20 χρόνια, έχει τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί την ποιότητα του κρασιού σε αξιοσέβαστες χώρες κρασιού στην Ευρώπη».
Βέβαια, η τρέχουσα ανάπτυξη είναι μόνο η αρχή. «Πρέπει να υπάρχει μια πεποίθηση από τους πολιτικούς και τις αρχές να προσδιορίσουν την παραγωγή κρασιού ως μελλοντική αγροτική επιχείρηση για τη Σουηδία. Με αυτό θα γίνουν μεγαλύτερες επενδύσεις με επιχειρηματικά κεφάλαια που απαιτούνται για την αναβάθμιση της επιχείρησης».
Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως η Σουηδία έχει τρόπο να φτάσει την Αγγλία, καθώς διαθέτει τεράστιες δυνατότητες, υπογράμμισε ο ίδιος. «Με την κλιματική αλλαγή και την καθαρή και, συγκριτικά, φθηνή γη, γιατί όχι; Υπάρχει ενδιαφέρον από τους παραγωγούς κρασιού στην Ευρώπη να εξασφαλίσουν γη στη Σουηδία για μελλοντική παραγωγή».
ΠΗΓΗ: theguardian.com