Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η οινική ποικιλία Carignan της Σαρδηνίας αξίζει περαιτέρω αναγνώρισης

Η Carignan μπορεί να είναι εγγενής ποικιλία σταφυλιού της Ισπανία, πιο διαδεδομένο στη Γαλλία, και να κερδίζει σεβασμό στη Χιλή και την Καλιφόρνια, αλλά στη Σαρδηνία, το σταφύλι αυτό αποκτά άλλη δυναμική και γίνεται μια ποικιλία ικανή να παράξει εμβληματικά κρασιά.

Στην πραγματικότητα, το Carignan ή Cariñena και Mazuelo όπως είναι γνωστό στην περιοχή Αραγονία της Ισπανίας και έχει τη δική του ονομασία στη Σαρδηνία, όπου το σταφύλι είναι βραβευμένο για κρασιά εξαιρετικής ποιότητας σε μια ευρεία σειρά από στυλ, από ροζέ έως παλαιωμένα σε βαρέλι κόκκινα, ακόμα και γλυκά κρασιά.

Σε ένα masterclass στις 11 Οκτωβρίου, που διοργανώθηκε από το εμπορικό επιμελητήριο κρασιού του Ηνωμένου Βασιλείου και αφορούσε με μια μέρα γευσιγνωσίας από την Ιταλία στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κρασιού του Μιλάνου. Το Carignano del Sulcis DOC, μια ονομασία στα νοτιοδυτικά της Σαρδηνίας και των δύο κοντινών νησιών της, του San Pietro και του Sant’Antioco ήταν ένα κρασί το οποίο έκλεψε τις εντυπώσεις.

Το τελευταίο νησί, το οποίο συνδέεται με τη Σαρδηνία με μια οδική γέφυρα, είναι αξιοσημείωτο για τους εξαιρετικά αμμώδεις αμπελώνες του, αν και τέτοια εδάφη μπορούν να βρεθούν κατά μήκος όλων των παράκτιων τοποθεσιών του Carignano del Sulcis DOC.

Παράλληλα, μια τέτοια βάση για τα αμπέλια είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί έχει εξασφαλίσει ότι η φυλλοξήρα, που κατέστρεψε τους αμπελώνες της Ευρώπης στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα δεν θα μπορούσε ποτέ να βλάψει τα φυτά σε αυτές τις παραθαλάσσιες τοποθεσίες το ζωύφιο δεν του αρέσει η άμμος εδάφη.

Ως αποτέλεσμα, αυτή η περιοχή της Σαρδηνίας φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες συλλογές της Ευρώπης από αμπέλια προφυλλοξήρας, τα οποία ευδοκιμούν ακόμη και σήμερα, επιτρέποντας στους οινοποιούς στο Carignano del Sulcis DOC να παράγουν κρασιά από εξαιρετικά παλιά, βαθιά ριζωμένα, από franco di piede (μη εμβολιασμένα) φυτά.

Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι η περιοχή φιλοξενεί την αμπελοκαλλιέργεια όπως ασκούνταν πριν από 150 χρόνια, με τον άμοσχευτο Carignano εκπαιδευμένο στο παραδοσιακό σύστημα Albarello.

Εκτός από αυτούς τους αμπελώνες, το Carignano del Sulcis DOC είναι αξιοσημείωτο για το στυλ των κρασιών που παράγονται, τα οποία ποικίλλουν από ελαφριά ροζάτο και κόκκινα που πίνουν εύκολα, καθώς και πλούσια, γενναιόδωρα, άξια ηλικίας σταγόνες, μαζί με έντονα γλυκά με την μέθοδο πασίτο.

Για ένα σταφύλι γνωστό στη νότια Γαλλία, ιδιαίτερα το Languedoc, για τις υψηλές του αποδόσεις και τα κάπως ταννικά κόκκινα κρασιά του, η γεύση του Carignano del Sulcis είναι μια αποκάλυψη, καθώς μπορεί να είναι σαρκώδες και σχετικά συμπυκνωμένο, αν και υπάρχει πάντα ένα ισχυρό, ξηρό τανικό στοιχείο, στον χαρακτήρα και την δομή αυτών των κρασιών.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως μία βοήθεια που είχε η ποικιλία  Carginano, προκειμένου να επιτύχει το μεγαλείο της σε αυτό το μέρος της Σαρδηνίας δεν είναι μόνο η ηλικία των αμπελιών και η φύση των εδαφών, αλλά και το κλίμα, με ζεστές, ξηρές και ανέμους που παράγουν συμπυκνωμένα μούρα χωρίς ασθένειες.

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τον Αύγουστο, το περιοδικό Decanter δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας ειδικής γευστικής δοκιμής αφιερωμένης στα λευκά κρασιά των νησιών του Αιγαίου.

REPORTS

Το μέγεθος της αγοράς βιολογικών κρασιών στην Ευρώπη αποτιμήθηκε πέρυσι σε 9,20 δισ. δολάρια και αναμένεται να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 10,6%...

REPORTS

Χαμηλότερα του αναμενόμενου, δείχνει να εξελίσσεται τελικά ο φετινός τρύγος, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι στρεμματικές αποδόσεις που καταγράφονται στις περισσότερες αμπελουργικές ζώνες και...

REPORTS

Το ελληνικό καλοκαίρι, εκτός από ήλιο και θάλασσα, είχε και επιτυχίες - γεμάτες γεύση, άρωμα και διακρίσεις. Το Κτήμα Σεμέλη, επιστρέφει από τον διεθνή...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η φετινή οινική χρονιά στην Καλιφόρνια δεν κρίνεται από τον καιρό, αυτός στάθηκε σύμμαχος. Κρίνεται από την οικονομία, τις συνήθειες κατανάλωσης και τις αποφάσεις...

REPORTS

Η νόσος του Pierce, που προκαλείται από το βακτήριο Xylella fastidiosa, αναδεικνύεται σε ολοένα σοβαρότερη απειλή για τους αμπελώνες του πλανήτη. Νέα διεθνής έρευνα,...

REPORTS

Τον Αύγουστο, το περιοδικό Decanter δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας ειδικής γευστικής δοκιμής αφιερωμένης στα λευκά κρασιά των νησιών του Αιγαίου.

REPORTS

Κοιτώντας προς το 2025, ειδικοί παράγοντες όπως η προσωρινή δημιουργία αποθεμάτων πριν από τις αλλαγές στους δασμούς και οι μεταβαλλόμενες αλυσίδες εφοδιασμού αναμένεται να...