Του Λεωνίδα Λιάµη
Καρµική εξελίσσεται η σχέση του οινοποιού Ευάγγελου Γεροβασιλείου µε τη Μαλαγουζιά. Ο έµπειρος αµπελουργός διέσωσε την ποικιλία από βέβαιη εξαφάνιση, πριν περίπου 50 χρόνια και εκείνη θαρρείς και του το ανταποδίδει. Η ζήτηση για τη Μαλαγουζιά του οµώνυµου Κτήµατος είναι τόσο ζωηρή από την Ελλάδα, αλλά και από υφιστάµενες και νέες αγορές στο εξωτερικό, ώστε υποχρεώνει τον οινοποιό να πάει σε νέες φυτεύσεις µε την εν λόγω ποικιλία.
«Προετοιµάζουµε την επέκταση του αµπελώνα φέτος µε περίπου 110 στρέµµατα µε Μαλαγουζιά, ώστε να ικανοποιήσουµε τη ζήτηση της αγοράς. Είναι µια ποικιλία εξαγώγιµη και έχουµε ανοίξει αρκετές αγορές, που φαίνονται ευοίωνες ώστε να επεκτείνουµε τις εκτάσεις της», εξηγεί στην Agrenda, ο Ευάγγελος Γεροβασιλείου.
Με την προσθήκη των καινούριων φυτεύσεων, οι οποίες θα γίνουν σε χωράφια που είναι κολλητά µε το υφιστάµενο Κτήµα κι εκµισθώθηκαν για µακροχρόνιο διάστηµα από αγρότες της Επανοµής ο αµπελώνας του Κτήµατος, θα εκτείνεται, πλέον, σε συνολικά 870 στρέµµατα, ενιαία.
Ταυτόχρονα µε τις νέες φυτεύσεις, το Κτήµα εφαρµόζει και πρόγραµµα αναµπέλωσης. «Έπειτα από 30-40 χρόνια πολλές φορές οι αµπελώνες γερνάνε, ενώ υπάρχουν και ασθένειες και καθιστούν την αναµπέλωση υποχρεωτική», τονίζει ο κ. Γεροβασιλείου αναφερόµενος στην έξαρση που φαίνεται να γνωρίζει η Ίσκα. Μάλιστα, ήδη ετοιµάζεται να ξαναφυτευτούν 22 στρέµµατα µε chardonnay που εµφάνισαν Ίσκα, ενώ επειδή πολλές ποικιλίες που διαπιστώθηκε µε βάση εδαφοκλιµατικά στοιχεία, ότι είχαν φυτευτεί µε λάθος υποκείµενο ή σε λάθος σηµείο, άλλαξαν θέση. Πέραν αυτών, σε κάποιες περιπτώσεις οι αποφάσεις αναµπέλωσης, µε πιο ανθεκτικές ποικιλίες, υπαγορεύονται από την αναγκαιότητα για την αντιµετώπιση της κλιµατικής αλλαγής.
Έρχεται µια πολύ µεγάλη χρονιά για τα κόκκινα
Σε ό,τι αφορά τη φετινή οινική χρονιά, η ολοκλήρωση του τρύγου και των ζυµώσεων της πρώτης ύλης έρχεται να επισφραγίσει την εκτίµηση των οινοπαραγωγών από την εποχή της ωρίµανσης του σταφυλιού, ότι η ποιότητα θα είναι πολλή υψηλή.
«Ιδιαίτερα για τα κόκκινα περιµένουµε µια πολύ µεγάλη χρονιά. Θα έλεγα, ίσως και λίγο καλύτερη από την περυσινή, η οποία είχε θεωρηθεί µια από τις κορυφαίες των τελευταίων ετών», σηµειώνει ο κ. Γεροβασιλείου και προσθέτει ότι «τα κόκκινα είναι υψηλόβαθµα, µε έντονο χρώµα, γεύση και θα είναι κρασιά παλαίωσης, ενώ τα λευκά έχουν βγει πολλή φρουτώδη, µε αρκετά υψηλές οξύτητες».
Το Κτήµα έκανε και φέτος «πράσινο τρύγο», αλλά όπως επισηµαίνει ο ιδιοκτήτης του «δεν υποβάλαµε καν αίτηση να πάρουµε αποζηµίωση, από σεβασµό, γιατί θεωρήσαµε πως έπρεπε να στηριχθούν όσοι δεν µπορούν να πουλήσουν το προϊόν τους».
Στην απόφαση αυτή έπαιξε ρόλο και το ότι στο Κτήµα Γεροβασιλείου ακόµη και σε µια χρονιά όπως η φετινή, µε τις ειδικές συνθήκες του Covid, η ζήτηση για τα κρασιά του, εξαντλεί τα αποθέµατα πολύ νωρίτερα από την επόµενη νέα οινοποίηση. «Είχαµε κάµψη πωλήσεων 10% έως 15%. ∆εδοµένου όµως ότι πάντοτε για ένα δίµηνο µέναµε από κρασί, αυτή η κάµψη δεν µπόρεσε να φανεί, γιατί απλώθηκαν οι πωλήσεις κατά ένα µήνα», διευκρινίζει ο ίδιος.
∆ίνουν πρόσθετο κύρος οι υψηλές εξαγωγές
Αναφορικά µε τη στρατηγική στόχευση της εµπορικής πολιτικής του Κτήµατος, ο κ. Γεροβασιλείου επισηµαίνει πως στις προτεραιότητες είναι η ενίσχυση των εξαγωγών, που καλύπτουν σήµερα περί το 35% των πωλήσεων. «Έχει αποδειχθεί πως οι εξαγωγές είναι πολύ πιο σηµαντικές για µια επιχείρηση, διότι όταν αυτές αυξηθούν ανεβαίνει και το κύρος της και µπορεί να επεκταθεί περαιτέρω. Θα ήµασταν ικανοποιηµένοι αν καταφέρναµε οι εξαγωγές µας να φτάσουν στο 50% των πωλήσεών µας, διότι πρέπει να είµαστε σε θέση να εξυπηρετούµε και την εγχώρια ζήτηση που µας στήριξε όλα αυτά τα χρόνια», τονίζει χαρακτηριστικά και καταλήγει «εξάλλου, µε τη σωρεία νέων καλών οινοποιών στην ελληνική αγορά, είναι φυσιολογικό να χτυπηθεί, καθώς η πίτα παραµένει σχεδόν ίδια, ενώ τη διεκδικούν πολλοί περισσότεροι».