Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η μέτρια κατανάλωση κρασιού συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας

Αν και δεν είναι έκτακτη είδηση ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού έχει συνδεθεί για άλλη μια φορά με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την απώλεια μνήμης, ερευνητές από το γερμανικό Πανεπιστήμιο του Giessen και το Πανεπιστήμιο της Λειψίας έριξαν πρόσφατα μια ματιά στον καφέ, τσάι και κρασί, και βρήκαν παρόμοια οφέλη στον εγκέφαλο για το κρασί και το τσάι.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

«Δεδομένου ότι η άνοια είναι ένα θέμα του οποίου η συνάφεια αυξάνεται κάθε χρόνο και πολλοί είχαν προσωπικές εμπειρίες με την ασθένεια, η αποσαφήνιση πολύτιμων διατροφικών μέσων για την πρόληψη της ταλαιπωρίας από αυτήν ήταν σημαντική για εμάς», ανέφερε σε πρόσφατη δήλωση της η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Sylva Mareike Schaefer.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Brain Sciences, συνέλεξε δεδομένα από 350.000 συμμετέχοντες στην κοόρτη του U.K. Biobank, μια μεγάλης κλίμακας βιοϊατρική βάση δεδομένων με πληροφορίες υγείας από περισσότερους από μισό εκατομμύριο κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου, ηλικίας 38 έως 73 ετών. Οι ερευνητές εντόπισαν 4.270 περιπτώσεις άνοιας η ομάδα που ρωτήθηκε.

Οι συμμετέχοντες είχαν απαντήσει σε ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες. Το κόκκινο κρασί, το λευκό κρασί και η κατανάλωση σαμπάνιας ομαδοποιήθηκαν υπό την έννοια «κρασί», ενώ η μπύρα, τα οινοπνευματώδη ποτά και το ενισχυμένο κρασί ονομάστηκαν «όχι κρασί». Μια μερίδα κρασιού ορίστηκε ως 10 γραμμάρια αλκοόλ, ενώ η κατανάλωση κρασιού ομαδοποιήθηκε σε τέσσερις κατηγορίες: κανένα, ελαφρύ (λιγότερο ή ίσο με 12 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα), μέτρια (πάνω από 12 έως 24 γραμμάρια την ημέρα) και βαριά (πάνω από 24 γραμμάρια την ημέρα).

Η κατανάλωση καφέ και τσαγιού τεκμηριώθηκε σε φλιτζάνια την ημέρα. Η μέτρια κατανάλωση καφέ ορίστηκε από τρία έως τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα, ενώ το τσάι ομαδοποιήθηκε σε τέσσερις κατηγορίες όπως το κρασί: καθόλου, ελαφρύ (μηδέν έως δύο φλιτζάνια την ημέρα), μέτρια (τρία έως τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα) και βαρύ (πάνω από πέντε φλιτζάνια την ημέρα).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, μεταξύ όλων των συμμετεχόντων, οι μέτριοι πότες κρασιού είχαν 19% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας από όσους δεν πίνουν κρασί. Συμπληρωματικά, όταν τα δεδομένα χωρίστηκαν ανά φύλο, οι άντρες που έπιναν κρασί εμφάνιζαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο, αλλά οι γυναίκες που έπιναν κρασί δεν εμφάνισαν στατιστικά σημαντική διαφορά σε σύγκριση με τους μη οινοπότες.

«Μας εξέπληξε πράγματι το γεγονός ότι τα θετικά αποτελέσματα της κατανάλωσης κρασιού ήταν στους άνδρες και σε όλους τους συμμετέχοντες αλλά όχι στις γυναίκες», είπε η Δρ. Schaefer. «Ωστόσο, αυτά τα ευρήματα υποστηρίζονται από μια άλλη ερευνητική ομάδα, που βρήκε επίσης μείωση της άνοιας Alzheimer μετά την κατανάλωση κόκκινου κρασιού, η οποία υποδηλώνει ότι οι γυναίκες μπορεί να είναι πιο ευάλωτες στην επιβλαβή επίδραση του αλκοόλ». Προσθέτει ότι οι γυναίκες είναι επίσης πιο επιρρεπείς στην άνοια λόγω του υψηλότερου προσδόκιμου ζωής τους.

Δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά στον κίνδυνο με βάση τα επίπεδα κατανάλωσης καφέ, κάτι που η Δρ. Schaefer αποδίδει στην πιθανότητα οι θετικές και αρνητικές επιπτώσεις του καφέ και της καφεΐνης να αλληλοεξουδετερώνονται. Αλλά, το τσάι έδειξε παρόμοια επίδραση με το κρασί, ειδικά σε άτομα που έπιναν τρία έως έξι φλιτζάνια την ημέρα και είχαν 31% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Δεδομένου ότι η μελέτη βασίστηκε σε αυτοαναφερόμενα δεδομένα, τα αποτελέσματα είναι ευάλωτα σε σφάλματα μέτρησης και προκαταλήψεις, όπως οι άνθρωποι που δίνουν απαντήσεις, που πιστεύουν ότι είναι πιο κοινωνικά αποδεκτές. Η Δρ. Schaefer προσθέτει ότι η βάση δεδομένων του UK Biobank περιλαμβάνει μια προκατάληψη επιλογής «υγιούς εθελοντή», που σημαίνει ότι τα άτομα που συμμετέχουν εθελοντικά σε ερευνητικές μελέτες τείνουν να έχουν μεγαλύτερη συνείδηση ​​της υγείας από τα άτομα που δεν συμμετέχουν.

 

ΠΗΓΗ: winespectator.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η ενδυνάμωση του ρόλου των μικρών οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας, που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος βρέθηκε προ ημερών στο...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.