Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η αμπελοκαλλιέργεια στην Τανζανία επρόκειτο να αλλάξει ριζικά

Μια μονάδα επεξεργασίας σταφυλιών κατασκευάζεται στον αμπελώνα Chinagali στο Dodoma της Τανζανίας ως μέσο ωφέλειας των μικρών τοπικών καλλιεργητών.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Η κίνηση, που αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης για την προώθηση της σύγχρονης αρδευόμενης καλλιέργειας σταφυλιών στην Τανζανία, φέρεται να αποφέρει απτά οφέλη στους καλλιεργητές μικρής κλίμακας προσφέροντάς τους τη χρήση του σύγχρονου αρδευτικού εξοπλισμού.

Ο υπουργός Γεωργίας Hussein Bashe είπε: «Πρόκειται για ένα αγρόκτημα 600 στρεμμάτων, πρόκειται να το χωρίσουμε σε τεμάχια, η κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει ένα σύστημα καλλιέργειας μπλοκ και αυτό είναι ένα μοντέλο, έχουν ήδη εντοπιστεί 200 αγρότες για τη φάση που αποτελούνται από 300 στρέμματα, θα τα δώσουμε δωρεάν».

Μάλιστα, ο Bashe ανέφερε ότι: «Η γη έχει καθαριστεί, ένα σύγχρονο σύστημα άρδευσης εγκαθίσταται, κάναμε επίσης κάποια ανάλυση του εδάφους και ανακαλύψαμε ότι η γη χρειάζεται λίγο ασβέστη και κοπριά, μερικά από τα οποία έχουν παραδοθεί επί τόπου, αναμένουμε να φυτέψουμε μεταξύ Σεπτέμβριο και Οκτώβριο».

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο αμπελώνας Chinagali που θα λειτουργεί υπό την Chabuma Agricultural Marketing Cooperative Societies (AMCOS), όχι μόνο θα καλλιεργεί σταφύλια, αλλά θα επεξεργάζεται και ένα υγρό σταφυλιού μετά από κάθε συγκομιδή.

Έπειτα, ο ίδιος εξήγησε πως: «Ένα σημαντικό μέρος της καλλιέργειας σταφυλιών είναι να βγάλεις χρήματα, επομένως είναι μια επιχείρηση, δεν πρόκειται να επικεντρωθούμε μόνο στη γεωργία και να πουλήσουμε τις μωβ σοδειές μας, αλλά θα το επεξεργαστούμε και θα το πουλήσουμε σε οινοποιεία, με μεταποίηση, παράγετε περισσότερα έσοδα από το να τα πουλάτε ως σταφύλια. Για παράδειγμα, ένα κιλό σταφυλιών πωλείται περίπου στα 1.000 Sh., αλλά από την άλλη θα χρειαστείτε 1,2 τόνους σταφυλιών για να επεξεργαστείτε 1 τόνο του χυμού του που πωλείται σχεδόν στα 3.000 ανά λίτρο, ώστε να κερδίζετε περισσότερα».

Μιλώντας για το έργο, ο αξιωματούχος της Chabuma Amcos, David Mwaka, δήλωσε: «Εκτιμούμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αναβιώσει αυτό το αγρόκτημα. Στην πραγματικότητα, το 90% όλων των προετοιμασιών έχει ολοκληρωθεί, επομένως, προσπαθούμε να ξεχωρίσουμε τα μέλη που είναι δεσμευμένα και σε καθένα θα δοθεί το μπλοκ του/της για να συνεχίσει να καλλιεργεί».

Ο Mwaka πρόσθεσε ότι «με την κυβερνητική υποστήριξη, θα έχουμε όλες τις γεωργικές εισροές σε προσιτές τιμές» και είπε ότι το σχέδιο είναι τώρα «να δεσμευτούμε στην ανάπτυξη του κλάδου».

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

REPORTS

Μια δημοπρασία υψηλού προφίλ με εκατοντάδες κρασιά παγκόσμιας κλάσης από το κελάρι του εστιατορίου Le Gavroche προσέφερε κέρδη ύψους 1,9 εκατομμυρίων λιρών.

REPORTS

Στη Σαντορίνη δεν χορταίνει το μάτι από τα απίστευτα ειδυλλιακά τοπία αλλά και ο ουρανίσκος από τους οινικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτει διαρκώς το νησί....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.