Η πτώση σημαίνει ότι η Ιταλία θα χάσει τη θέση της ως ο μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στον κόσμο, με τη Γαλλία να ανακτά την πρώτη θέση για πρώτη φορά μετά από εννέα χρόνια.
Σε κοινή δήλωση με το Ινστιτούτο Τροφίμων και Γεωργίας ISMEA, τα λόμπι δήλωσαν ότι οι βόρειες ιταλικές περιφέρειες επρόκειτο να σημειώσουν μικρή αύξηση 0,8% στην παραγωγή.
Ωστόσο, η παραγωγή αναμενόταν να πέσει περίπου 20% στις κεντρικές περιοχές και περίπου 30% στο νότο, που θα πληγούνταν από έναν συνδυασμό κακοκαιρίας και τον αντίκτυπο ενός μύκητα που ονομάζεται plasmopara viticola, σύμφωνα με τα στοιχεία της πρόβλεψης της συγκομιδής.
Ο μύκητας, που προσβάλλει τα φύλλα και τους καρπούς των αμπελιών, προκαλεί μια ασθένεια που ονομάζεται περονόσπορος σταφυλιών.
«Η συγκομιδή που αντιμετωπίζουμε είναι πολύ περίπλοκη, χαρακτηρίζεται κυρίως από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που στο τέλος της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού προκάλεσε παθογόνες ασθένειες όπως περονόσπορο, πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις και ξηρασία», δήλωσε ο Riccardo Cotarella, επικεφαλής του συλλόγου οινοειδών Assoenologi.
Ωστόσο, η ποιότητα του κρασιού δεν θα διακυβευόταν, προέβλεψε η Cotarella. «Από τη σοδειά του 2023 θα έχουμε σίγουρα καλής ποιότητας κρασιά, με κορυφές αριστείας», είπε.
Τέλος, η μείωση της παραγωγής δεν θα πρέπει επίσης να προκαλέσει ανησυχία, καθώς τα υπάρχοντα αποθέματα ξεπερνούν τα 49 εκατομμύρια εκατόλιτρα, το υψηλότερο επίπεδο τα τελευταία έξι χρόνια, δήλωσε ο Livio Proietti, έκτακτος επίτροπος της ISMEA.
«Το θέμα δεν είναι τόσο η απώλεια της ιταλικής ηγεσίας όσον αφορά τους όγκους παραγωγής, αλλά η επιβράδυνση της εγχώριας και εξωτερικής ζήτησης, η οποία μειώνει τις τιμές», τόνισε ο Proietti.
ΠΗΓΗ: reuters.com