Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η βαρελοποιία Sylvain λανσάρει την πρώτη σειρά βιοδυναμικών βαρελιών γαλλικής δρυός

Ήταν το 2013 όταν ο Jean-Luc Sylvain, πρόεδρος της Sylvain Group αλλά και πρόεδρος της ομοσπονδίας βαρελοποιών Γαλλίας δέχτηκε αίτημα από Αυστραλούς βιοδυναμιστές οινοπαραγωγούς προκειμένου να δημιουργήσει ένα βαρέλι σύμφωνα με τα πρότυπα και τις αρχές της βιοδυναμικής.

Κείμενο Κάλλια Δρόσου

Ο Jean-Luc Sylvain χρειάστηκε σχεδόν πέντε χρόνια για να κατασκευάσει ένα τέτοιο προϊόν, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2018 στην έκθεση Vinitech, στο Bordeaux.

Το δρύινο βαρέλι ήταν για τους παραγωγούς που ακολουθούσαν τις αρχές τις βιοδυναμικής το τελικό στάδιο, το οποίο δεν ακολουθούσε μέχρι εκείνη την στιγμή το ολιστικό σύστημα διαχείρισης και την φιλοσοφία αυτής.

Το μεγάλο πλεονέκτημα για την Sylvain ήταν ότι αποτελεί μία από τις ελάχιστες βαρελοποιίες της Γαλλίας οι οποίες μπορούν να διαχειρίζονται το ξύλο από την αρχή της διαδικασίας σε ποσοστό 100%, καθώς διαθέτει δικό της ξυλουργείο, γεγονός που της δίνει την δυνατότητα να έχει τον απόλυτο έλεγχο από την πρώτη ύλη μέχρι το τελικό προϊόν.

«Όλα τα δέντρα μας κόβονται τον χειμώνα, όταν οι χυμοί ρέουν προς τα κάτω- αυτή είναι η  στιγμή που οι κορμοί έχουν τα τέλεια χαρακτηριστικά για τα βαρέλια μας», δηλώνει η Claire Sylvain, διευθύντρια της εταιρείας.

Ο Jean-Luc Sylvain κατά το μέτρημα των κορμών

 

Ο JeanLuc Sylvain κατά το μέτρημα των κορμών

 

Οι ξυλοκόποι κόβουν τα δέντρα σε εξαιρετικά ακριβείς ημερομηνίες, με βάση το σεληνιακό και πλανητικό ημερολόγιο, στις ημέρες του «φρούτου» ή του «λουλουδιού». Στη συνέχεια, για τα επόμενα τρία χρόνια, το ξύλο ωριμάζει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο πάρκο δρυός. Κατά το απαραίτητο αυτό στάδιο συμβαίνουν στο ξύλο διάφορες ενζυμικές και χημικές μεταβολές που του επιτρέπουν να αποκτήσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Κάθε βήμα της διαδικασίας παραγωγής ολοκληρώνεται σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές της Sylvain και τις αρχές της βιοδυναμικής σε ημέρα «φρούτου» ή «λουλουδιού». Οι δύο αυτές τις ημέρες επιλέγονται για έναν συγκεκριμένο λόγο: στον κόσμο της βιοδυναμικής καλλιέργειας και οινοποίησης, αναγνωρίζονται ευρέως ως οι ημέρες όπου ενισχύεται η αρωματική έκφραση στο τελικό προϊόν.

Σύμφωνα με τον Nicolas Jamin της εταιρείας Vigne Vivante, έναν από τους πιο γνωστούς συμβούλους βιοδυναμικής στο Bordeaux: ως έμψυχο υλικό, το ξύλο έχει διαφορετικές ιδιότητες με βάση την ημέρα που κόβεται και επεξεργάζεται. Χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες του σεληνιακού και των πλανητικών ημερολογίων, μπορούμε να υπολογίσουμε τις ημερομηνίες που πρέπει να κοπούν τα δέντρα και αλλά και να γίνει το «κάψιμο» του ξύλου προκειμένου να μας δώσει την πιο ισορροπημένη αρωματική έκφραση. Ακολουθώντας τα ημερολόγια αυτά κατά την διαδικασία κατασκευής του βαρελιού, το προϊόν αυτό μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην συνολική βιοδυναμική προσέγγιση της οινοποίησης.

Tonnellerie Sylvain, Libourne, Bordeaux

 

Το τελικό προϊόν της σειράς Sylvain Biodynamie αποτελείται αμιγώς από φυσικά υλικά: γαλλικής δρυς από δάση βιώσιμης διαχείρισης επεξαργασμένα σύμφωνα με τις αρχές τις βιοδυναμικής και του σεληνιακού ημερολογίου, δρύινο πώμα, οργανική κόλλα και συσκευασία από ανακυκλωμένο χαρτί.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Από την 1η Αυγούστου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλλουν μέγιστο δασμό 15% στα κρασιά και τα οινοπνευματώδη ποτά που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

REPORTS

Σε απόσταση από τις πραγµατικές ανάγκες της αγοράς και τις προδιαγραφές που υπαγορεύει η διαχείριση ενός ευαίσθητου προϊόντος όπως είναι το κρασί, δείχνει να...

REPORTS

Τα πιο πολύτιμα εμπορικά σήματα μπύρας, ποτών, σαμπάνιας και κρασιού στον κόσμο σημείωσαν συνολική αύξηση της αξίας τους το 2025, σύμφωνα με νέα έκθεση...

REPORTS

Η Ελλάδα υποδέχεται και φέτος υψηλόβαθμα στελέχη του LCBO (Liquor Control Board of Ontario), του μεγαλύτερου εισαγωγικού οργανισμού ποτών παγκοσμίως και μονοπωλίου της επαρχίας...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τον συστηματικό έλεγχο των βοτρύων για πιθανή παρουσία όψιμης προσβολής κρυπτοβλάβών ή άλλων λεπιδόπτερων συνιστά στους αμπελοκαλλιεργητές το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της...

REPORTS

Η Ισπανική συγκομιδή αναμένεται να είναι περίπου 38 εκατομμύρια εκατόλιτρα, ισοδύναμη με την περσινή, την ώρα που στην Πορτογαλία εκτιμάται πτώση της τάξεως του...

REPORTS

Άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ προκειμένου να εξαιρεθεί το κρασί από τους δασμούς ύψους 15% που προβλέπει η εμπορική συμφωνία των δύο...

REPORTS

Από την 1η Σεπτεµβρίου έως τις 20 Σεπτεµβρίου 2025 θα ανοίξει η πλατφόρµα αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αµπελώνων που θα αφορούν το έτος...