Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η αύξηση των οικονομικών πιέσεων θέτει σε απειλή τα κρασιά του Πόρτο

Οι παραγωγοί κρασιού στο Πόρτο αρχίζουν να χρησιμοποιούν μια σειρά μεθόδων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της αναφύτευσης αμπέλων σε πιο δροσερά αγροτεμάχια και της χρήσης πηλού καολίνης ως φυσικό αντηλιακό για την προστασία των φύλλων από τις βλάβες του ήλιου.

Από το 1968 η μέση θερμοκρασία στο Douro κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου έχει αυξηθεί κατά 2,3%.

Για τον Matt Gant στο Quinta da Pedra Alta, ωστόσο, δεν είναι η άνοδος της θερμοκρασίας αλλά η αύξηση των οικονομικών πιέσεων που θα απειλήσουν την κερδοφορία της περιοχής.

«Το θέμα στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο η κλιματική αλλαγή. Αφορά περισσότερο τις κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις που θα έχουν ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τον Gant, οι γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των Touriga Franca και Touriga Nacional, έχουν «ανοχή στην ξηρασία», ιδιαίτερα όταν φυτεύονται σε υψηλότερα υψόμετρα.

Λαμβάνοντας υπόψη «την ποικιλομορφία των ποικιλιών, την ποικιλομορφία των τοποθεσιών, τα υψόμετρα και τις πτυχές», λέει ο Gant, «αν μπορείτε να ευθυγραμμίσετε τους αμπελώνες σας ανάλογα, το Douro είναι σε θέση να μπορεί να αντιμετωπίσει τις τάσεις θέρμανσης».

Αλλά με την αύξηση της θερμοκρασίας έρχεται και το κόστος.

Η Πορτογαλία στο σύνολό της έχει τη φήμη ότι παράγει κρασιά καλής ποιότητας. Για τον Gant, το να ανεβάσει το προφίλ της περιοχής ενώ συμβαδίζει με τις πιέσεις κόστους είναι ένα ακόμη πιο δύσκολο κατόρθωμα.

«Το Douro τα τελευταία 25 χρόνια καθιερώθηκε ως παραγωγός επιτραπέζιου κρασιού premium και ultra premium, αλλά αυτό οφείλεται στις χαμηλές αποδόσεις», εξηγεί.

«Όλα τα κόστη αυξάνονται και η πρόκληση είναι να βγάλουμε το κρασί εκεί έξω, να δείξουμε την ποιότητα του Douro και των κρασιών του, σε αντίθεση με το φόντο της Πορτογαλίας που έχει τη φήμη ότι είναι ποιοτικά κρασιά, αλλά και value for money».

Ειδικότερα, η πρόκληση είναι να δεσμευτούν και να εκπαιδευτούν νέοι καταναλωτές. Για την Gant, ο καλύτερος τρόπος για να αναδείξετε την ποιότητα είναι μέσω του on-trade, και ιδιαίτερα μέσω των γυάλινων προσφορών. Με τις τιμές σε ανοδική τροχιά, η περιοχή δείχνει  να δυσκολεύεται να σερβίρει το κρασί σε ποτήρια μπαρ και εστιατορίων.

Ο Gant επισημαίνει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση των πιέσεων στις τιμές και είναι βέβαιος ότι η ιστορία του Douro και η ποιότητα των κρασιών θα κερδίσουν.

Πέρα από το να κάνει τους καταναλωτές να γευτούν το κρασί, πιστεύει ακράδαντα στην ανάγκη να εξηγηθεί η κληρονομιά του terroir του Douro ως μέσο προσέλκυσης των καταναλωτών.

Πηγή: drinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Wine Paris 2025 πρόκειται να μετατρέψει το Παρίσι σε παγκόσμιο κόμβο για το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά από τις 10 έως τις...

REPORTS

Το Crystal Springs της Napa Valley AVA γίνεται η 18η επίσημη ονομασία της διάσημης αμπελουργικής περιοχής. Η νέα AVA χωροθετείται σε μια λοφώδη περιοχή...

REPORTS

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) συνεχίζουν να επηρεάζουν το εμπόριο κρασιού με νέους και συναρπαστικούς τρόπους. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να διαδραματίσει βασικό...

REPORTS

Ο François Bouteille ανέλαβε τη θέση του διευθυντή και ο Bertrand Minchin τη θέση του συμπροέδρου του Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre-Loire (BIVC).

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...