Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ευρωπαϊκοί αμπελώνες που ανταποκρίνονται στην πρόκληση κλιματικής αλλαγής

Τρεις γεωπόνοι μηχανικοί που περιόδευσαν επί 5 μήνες συναντώντας Ισπανούς, Πορτογάλους, Ιταλούς και Έλληνες αμπελουργούς, παρουσίασαν τα ευρήματά τους και τις απαντήσεις τους για την κλιματική αλλαγή σε ένα ντοκιμαντέρ.

Το κλίμα γύρω από τη Μεσόγειο αλλάζει. Την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου, στο Institut Agro του Montpellier, ο φοιτητής Quentin Gerona προσκαλεί τους αμπελουργούς να ξανασκεφτούν «το όραμά τους για το οικοσύστημα και τη θέση που κατέχουν σε αυτό». Ο γεωπόνος προβάλλει το Vignes sur le fil, ένα ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε μαζί με την Emma Crouzet και τον Isaure Sellier, μέλος της ένωσης RaidWine, κατά τη διάρκεια ενός 5μηνου ταξιδιού στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

«Εκμεταλλευτήκαμε τις διακοπές μας για να συγκεντρώσουμε περίπου εξήντα μαρτυρίες από παραγωγούς, ερευνητές, οργανισμούς προστασίας και διαχείρισης… εξηγεί ο Quentin Gerona στη συνάντηση. Το ντοκιμαντέρ μας, παρουσιάζει τα ευρήματα και τις απαντήσεις των αμπελουργών για την κλιματική αλλαγή. Ελπίζουμε ότι θα σας εμπνεύσει στην αναζήτηση νέων μεθόδων καλλιέργειας και την διαχείριση πόρων».

Όπως και στη Γαλλία, οι αμπελουργοί που συναντήθηκαν από τους φοιτητές μαρτυρούν επιτάχυνση ακραίων καιρικών φαινομένων (καταιγίδες, παγετός, χαλάζι, περίοδοι ξηρασίας). «Το καλοκαίρι του 2017 ήταν ένα σημείο καμπής. Κράτησε μέχρι τον Νοέμβριο με αρκετές μέρες στους 45°C», θυμάται ένας Πορτογάλος αμπελουργός. «Στην Ιταλία, είχαμε δύο χειμώνες χωρίς νερό», λέει ένας Ιταλός αμπελουργός.

Νέες ποικιλίες σταφυλιού, νέες μέθοδοι κλαδέματος…

Για να συνεχίσουν να παράγουν κρασί, μερικοί υιοθετούν την φυτική κάλυψη και σταματούν το όργωμα για να προωθήσουν την υγρασία και τη ζωή στο έδαφος. Στις περιοχές Alentejo και Calabria, η έρευνα για τοπικές ποικιλίες σταφυλιού προσαρμοσμένες στις αυξανόμενες θερμοκρασίες βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι αμπελουργοί παρουσιάζουν επίσης νέες μεθόδους κλαδέματος που χρησιμοποιούν λιγότερο νερό και προστατεύουν τα σταφύλια…

Εσκεμμένα παραμερισμένο στο ντοκιμαντέρ, το ζήτημα της άρδευσης και της κοινής χρήσης των υδάτινων πόρων επανέρχεται στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια της στρογγυλής τράπεζας μετά την προβολή. Αναφέρεται επίσης η γεωργική διαφοροποίηση των καλλιεργειών.

Η Emma Crouzet, ο Isaure Sellier και ο Quentin Gerona είναι στη διάθεση της βιομηχανίας και του ευρύτερου κοινού για τη διοργάνωση άλλων εκδηλώσεων.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μεταξύ της αυξημένης πρόσβασης σε μια αγορά της Νότιας Αμερικής που πλήττεται από τον πληθωρισμό και του ανοίγματος της ευρωπαϊκής αγοράς σε έναν ιδιαίτερα...

REPORTS

Το πάρτι των Beaujolais Nouveau ξεκινά την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, όπως επιτάσσει η παράδοση. Είναι πάλι αυτή η εποχή του χρόνου όπου εκατομμύρια...

REPORTS

Η ετικέτα Cabernet Sauvignon Puente Alto εσοδείας 2021 από την χιλιανή Vina Don Melchor, βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των 100 καλύτερων κρασιών του...

REPORTS

Την δυναμική των αμπελώνων της περιοχής της Βουργουνδίας απέδειξε πρόσφατη δημοπρασία πινακίδων από ζώνες παραγωγής κρασιών προέλευσης, που «σήκωσε» περισσότερα από 107.000 ευρώ, τα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...